jajka w sosie tatarskim

Przepis na jajka w sosie tatarskim

13 września 2024
5 min

Uwielbiasz proste, wytrawne potrawy? My tak! Dlatego musimy wspomnieć o pysznych jajach w sosie tatarskim. Przygotowaliśmy przepis, który samodzielnie wykonasz w domu i popiszesz się daniem przed znajomymi oraz gośćmi. Co powinno znaleźć się w składzie sosu tatarskiego?

Jajka w sosie tatarskim – potrzebne składniki

Masz ochotę na jajka w sosie tatarskim i zastanawiasz się nad potrzebnymi składnikami? Pomożemy Ci skompletować wymagany zestaw produktów.

Musisz zakupić:

  • jajka – 6 dużych sztuk;
  • majonez – 1 szklanka;
  • ogórki kiszone – 4 małe lub 2 duże;
  • cebula – 1 mała;
  • musztarda klasyczna – 2 łyżeczki;
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka;
  • korniszony – 4 małe;
  • kapary – 1 łyżka;
  • świeży koperek – 2 łyżki już posiekanego;
  • sól i pieprz – do smaku.

Całość można uzupełnić pieczarkami oraz śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Nie jest to w żaden sposób wymagane, ale może stanowić świetny sposób na urozmaicenie klasycznego przepisu. Wszystkie potrzebne składniki możesz nabyć dzięki InPost Fresh. Zrób zakupy bez wychodzenia z domu. Nie trać czasu na niepotrzebne stanie w długich kolejkach do kas lub korkach samochodowych. Postaw na wygodę!

Przepis na jajka w sosie tatarskim

Wszystko zaczyna się od ugotowania jaj na twardo. Trzeba gotować je we wrzątku przez 10 min, a następnie odstawić do ostygnięcia oraz obrać.

Jak zrobić sos tatarski do jajek? Należy drobno posiekać:

  • ogórki kiszone;
  • korniszony;
  • cebule;
  • kapary.

Potem powinno się wymieszać w półmisku majonez z musztardą i sokiem cytrynowym, a także dodać warzywa. Na samym końcu dorzucić świeży koperek i doprawić całość solą lub pieprzem. Wszystko zmieszać. Obrane jajka przekroić na pół i ułożyć na talerzu, a potem obficie polać przygotowanym klasycznym sosem tatarskim. Gotowe. Prawda, że nic skomplikowanego?

Pyszny sos tatarski do jajek – czego trzeba się o nim dowiedzieć?

Sos do jajek na twardo smakuje dobrze, gdy jest zimny. Ciepło może zmienić jego konsystencję, dlatego należy dawać go na całkowicie ostudzone jaja. Danie sprawdzi się doskonale jako przystawka albo dodatek do sałatek, a nawet element większego śniadania.

Co można dodać do sosu tatarskiego?

Podaliśmy tradycyjny przepis na sos tatarski. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z nim eksperymentować. Dodać można do niego:

  • marynowane warzywa – szczególnie dobrze smakować będzie marchewka i kalafior oraz papryka (dodadzą chrupkości);
  • świeże zioła – polecamy przede wszystkim pietruszkę i estragon, bo są naprawdę aromatyczne;
  • chrzan – idealny dla miłośników ostrych smaków (nie należy przesadzać z ilością);
  • sos tabasco – nieoczywisty, ale sprawdzony sposób na podkręcenie smaku sosu;
  • śmietanę – ma zastąpić część majonezu;
  • musztardę z ziarnami – doda ona daniu tekstury.

Sprawdzony sposób na modyfikację sosu to robienie go małych ilościach, by móc ocenić jego smak.

Sprawdź inne przygotowane przez nas przepisy na InPost Fresh. Przekonaj się o tym, że gotowanie może być naprawdę łatwe i sprawiać dużo radości!

Czytaj również