
Przepis na racuchy
Szukasz przepisu na racuchy, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy jabłkowe, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetna propozycja na podwieczorek i nie tylko!
Przepis na racuchy – potrzebne składniki
Pyszne racuchy z jabłkami, to zdecydowanie smak dzieciństwa dużej ilości osób. To bardzo proste danie z łatwością zrobisz samodzielnie w domu. Jakie składniki na ciasto na racuchy będą Ci potrzebne?
- Podstawą ciasta na racuchy z jabłkami będą dwie szklanki mąki pszennej.
- Przygotuj także dwa jajka, najlepiej średniej wielkości.
- Konieczną rzeczą jest również szklanka mleka. Możesz jednak użyć również maślanki.
- Pamiętaj również o tym, aby przygotować proszek do pieczenia oraz odrobinę cukru i sody.
- Nie zapomnij również o oleju. Konieczne będzie około pół szklanki.
- Coś, bez czego nie obędzie się przepis na racuchy z jabłkami, czyli właśnie owoce. W zależności od ich wielkości przygotuj około 2-3 jabłek.
Nie zapomnij również o przygotowaniu potrzebnych narzędzi, takich jak głęboka patelnia, czy miska, w której wymieszasz wszystkie składniki. Przyda Ci się również ręcznik papierowy.
Przygotowanie racuchów
Jak przygotować puszyste i pyszne racuchy? Przepis na racuchy z jabłkami, które właśnie takie wyjdą, krok po kroku znajdziesz poniżej.
- Zacznij od zgromadzenia wszystkich składników na racuchy.
- Przygotowane jabłka po obraniu możesz pokroić w kostkę, ale również zetrzeć je przy pomocy tarki.
- Kiedy już to zrobisz, pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka bądź maślanki z jajkami za pomocą trzepaczki.
- Następnie stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę, tak aby powstała idealna konsystencja ciasta, która będzie przypominać śmietanę.
- Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta łyżeczki proszku do pieczenia, cukru oraz sody.
- Po zrobieniu ciasta nalej na patelnię olej i odpowiednio ją rozgrzej.
- Kiedy olej będzie wystarczająco ciepły, nakładaj na patelnię ciasto na racuszki za pomocą łyżki. Smaż je przez około 2-3 minut z każdej ze stron, aby miały one delikatnie złocisty kolor.
- Po usmażeniu odkładaj je na ręcznik papierowy, dzięki czemu nie będą one zbyt tłuste.
Pamiętaj, że kluczem do puszystych racuchów bez użycia drożdży jest odpowiednie ciasto. Przygotowane w ten sposób z pewnością sprawi, że będą one, właśnie takie jak chcesz.
Z czym podawać racuchy – jabłka, konfitury
Wykonane babcine placuszki sprawdzą się świetnie zarówno na śniadanie, jak i na deser czy podwieczorek. Z czym będą smakować one najlepiej? Najczęściej podawane są one z cukrem pudrem. Będą one dobrze smakować również ze wszelkimi konfiturami, owocami, a także z bitą śmietaną. W trakcie lata bądź wyższych temperatur podaj je z lodami wyciągniętymi wprost z lodówki. Dla fanów słodkich rzeczy polecamy natomiast podanie ich z czekoladą bądź polewą czekoladową. Puszyste placuszki z jabłkami, pozwolą Ci przenieść się smakiem do czasów dzieciństwa czy pokazać go młodszym domownikom. Gwarantujemy, że będą smakować jak u babci!