Szukasz przepisu na śniadanie? Racuchy to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Kto nie pamięta pysznych placuszków, przygotowywanych przez babcię lub mamę? Jest to często jeden z największych przysmaków małych łasuchów. Podobnie jak z innymi tego typu słodkościami, możemy sobie w nich pozwolić na sporą dowolność. Racuchy z jabłkami czy zwykłe racuchy drożdżowe – wszystko zależy od Ciebie. Poznaj przepis na tradycyjne racuchy!
Jak zrobić pyszne racuchy? Potrzebne będą przede wszystkim składniki, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Zależnie od Twoich preferencji możesz zrobić racuchy drożdżowe, jak i z jabłkiem. Poznaj przepis na racuchy drożdżowe, chrupiące i z puszystym wnętrzem.
Składniki na zaczyn:
Składniki na ciasto:
Dodatkowo potrzebne będą:
Tutaj warto pamiętać, że przepis na racuchy drożdżowe nieco się różni od przepisu na racuchy z jabłkami. Do tego drugiego nie używaj drożdży. Wystarczą jedynie pyszne sezonowe jabłka. Najlepiej te bardziej dojrzałe. Dzięki temu dostarczysz swojemu daniu więcej słodkości i smaku. Potrzebny do nich też będzie proszek do pieczenia lub soda oczyszczona, która pomoże racuchom pięknie wyrosnąć i nada im puszystości.
Przygotuj duży kubek lub miskę. Do niej wlej ciepłe mleko, pokrusz wcześniej ogrzane drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 10-15 minut, tak aby zaczyn odpowiednio wyrósł.
W tym czasie przesiej mąkę do dużego naczynia i dodaj sól. Po tym wlej wyrośnięte drożdże oraz resztę ciepłego mleka. Dodaj jajko, cukier wanilinowy oraz zwykły cukier biały. Powoli mieszaj mąkę wraz z resztą tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie możesz powoli wyrabiać ciasto mikserem lub łyżką. Potem odstaw ciasto na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta nadchodzi czas na smażenie. Wiele osób zastanawia się nie tylko, jak zrobić racuchy, ale jak poprawnie je usmażyć, żeby móc cieszyć się ich puszystym środkiem i doskonałym smakiem. Na początek należy rozgrzać masło lub olej do smażenia. Następnie zamoczyć łyżkę do nakładania ciasta na patelnię w zimnej wodzie i tak ochłodzonym narzędziem – powoli nakładać ciasto na patelnie. Jedna porcja powinna mieć formę małego okręgu.
Gdy już wylejesz ciasto na patelnię, daj mu ok. 3 minut do wysmażenia jednej strony. Po tym czasie przewróć racuchy na drugą stronę i zostaw na kolejne 3 minuty. Przed kolejnym smażeniem pamiętaj o wyczyszczeniu patelni z resztek, żeby się nie przypaliły i dodaniu kolejnej porcji oleju. Po tym możesz śmiało smażyć resztę ciasta.
Przepis na racuchy jest bardzo prostym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i deser. Poza podawaniem ich w najprostszej formie – z cukrem pudrem – można z nich stworzyć zachwycającą potrawę pełną owoców i słodyczy. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest dodawanie do racuchów domowych konfitur. Jest to świetny pomysł na deser w jesienne dni, kiedy w spiżarni czekają domowe dżemy i przetwory. W sezonie letnim możesz je podawać z owocami. Ich słodki smak doskonale się uzupełnia z truskawkami lub czereśniami.
Szukasz pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Przygotuj nocną owsiankę! To pyszne danie przyrządzisz zaledwie w kilka minut – nawet tuż przed snem. Sprawdź listę wszystkich potrzebnych skła
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży
Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetn