tradycyjne racuchy

Przepis na racuchy tradycyjne

12 stycznia 2023
5 min

Szukasz przepisu na śniadanie? Racuchy to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Kto nie pamięta pysznych placuszków, przygotowywanych przez babcię lub mamę? Jest to często jeden z największych przysmaków małych łasuchów. Podobnie jak z innymi tego typu słodkościami, możemy sobie w nich pozwolić na sporą dowolność. Racuchy z jabłkami czy zwykłe racuchy drożdżowe – wszystko zależy od Ciebie. Poznaj przepis na tradycyjne racuchy!

 

Przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe – składniki

Jak zrobić pyszne racuchy? Potrzebne będą przede wszystkim składniki, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Zależnie od Twoich preferencji możesz zrobić racuchy drożdżowe, jak i z jabłkiem. Poznaj przepis na racuchy drożdżowe, chrupiące i z puszystym wnętrzem.

Składniki na zaczyn:

  • 40 g świeżych drożdży;
  • 200 ml ciepłego mleka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka cukru;

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 250 ml ciepłego mleka;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego;
  • 1 łyżka cukru.

Dodatkowo potrzebne będą:

  • olej do smażenia (kokosowy, rzepakowy, masło klarowane),
  • cukier puder lub inne dodatki.

Tutaj warto pamiętać, że przepis na racuchy drożdżowe nieco się różni od przepisu na racuchy z jabłkami. Do tego drugiego nie używaj drożdży. Wystarczą jedynie pyszne sezonowe jabłka. Najlepiej te bardziej dojrzałe. Dzięki temu dostarczysz swojemu daniu więcej słodkości i smaku. Potrzebny do nich też będzie proszek do pieczenia lub soda oczyszczona, która pomoże racuchom pięknie wyrosnąć i nada im puszystości.

Jak przygotować ciasto na racuchy?

Przygotuj duży kubek lub miskę. Do niej wlej ciepłe mleko, pokrusz wcześniej ogrzane drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 10-15 minut, tak aby zaczyn odpowiednio wyrósł.

W tym czasie przesiej mąkę do dużego naczynia i dodaj sól. Po tym wlej wyrośnięte drożdże oraz resztę ciepłego mleka. Dodaj jajko, cukier wanilinowy oraz zwykły cukier biały. Powoli mieszaj mąkę wraz z resztą tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie możesz powoli wyrabiać ciasto mikserem lub łyżką. Potem odstaw ciasto na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.

Przepis na racuchy tradycyjne — jak smażyć?

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta nadchodzi czas na smażenie. Wiele osób zastanawia się nie tylko, jak zrobić racuchy, ale jak poprawnie je usmażyć, żeby móc cieszyć się ich puszystym środkiem i doskonałym smakiem. Na początek należy rozgrzać masło lub olej do smażenia. Następnie zamoczyć łyżkę do nakładania ciasta na patelnię w zimnej wodzie i tak ochłodzonym narzędziem – powoli nakładać ciasto na patelnie. Jedna porcja powinna mieć formę małego okręgu.

Gdy już wylejesz ciasto na patelnię, daj mu ok. 3 minut do wysmażenia jednej strony. Po tym czasie przewróć racuchy na drugą stronę i zostaw na kolejne 3 minuty. Przed kolejnym smażeniem pamiętaj o wyczyszczeniu patelni z resztek, żeby się nie przypaliły i dodaniu kolejnej porcji oleju. Po tym możesz śmiało smażyć resztę ciasta.

Z czym podawać racuchy tradycyjne?

Przepis na racuchy jest bardzo prostym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i deser. Poza podawaniem ich w najprostszej formie – z cukrem pudrem – można z nich stworzyć zachwycającą potrawę pełną owoców i słodyczy. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań jest dodawanie do racuchów domowych konfitur. Jest to świetny pomysł na deser w jesienne dni, kiedy w spiżarni czekają domowe dżemy i przetwory. W sezonie letnim możesz je podawać z owocami. Ich słodki smak doskonale się uzupełnia z truskawkami lub czereśniami.

Czytaj również