Sałatka z tortellini to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które można zrobić zarówno na co dzień (np. na kolację), jak i na imprezę. Co więcej, istnieje wiele różnorodnych wariantów tej potrawy, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz pomysłu na sałatkę z tortellini? W takim razie jesteś w dobrym miejscu! Poznaj prosty i szybki przepis na tę sałatkę!
Szybka sałatka z makaronem tortellini jest idealną propozycją na spotkania ze znajomymi lub w rodzinnym gronie. W końcu przepadamy za daniami mącznymi tak samo, jak Włosi. Same tortellini to niewielkie zawinięte makaroniki z nadzieniem (z wyglądu przypominają trochę polskie uszka). Mogą być o smaku serowym, mięsnym lub grzybowym. Ostatnio popularne są również przepisy na sałatkę z tortellini z nadzieniem ze szpinakiem i ricottą.
Istnieje wiele wariantów przygotowania tej sałatki. Przede wszystkim jednak potrzebne będą same pierożki. Można je, oczywiście, zrobić samodzielnie, jednak jest to dość czasochłonne zajęcie. W przepisie na szybką sałatkę z tortellini uwzględnia się więc opakowanie gotowych już makaroników. Wystarczy je tylko ugotować wedle wskazówek producenta, a później już tylko zadbać o dodatki.
Do przygotowania tego smacznego dania będą potrzebne przede wszystkim warzywa – rukola lub roszponka, ogórek, pomidor czy kukurydza. Tak naprawdę możesz wybrać te, na które aktualnie masz ochotę. Później połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj z sosem czosnkowym. Niektórzy, wedle polskich przyzwyczajeń, dodają również odrobinę majonezu.
Taką sałatkę warto również przygotować w typowo włoskiej wersji. Jeśli więc szykujesz ucztę rodem z Italii, to zamiast zwykłych warzyw, postaw na oliwki i suszone pomidory, które nadadzą sałatce wyrazistego smaku. Kluczowym składnikiem (poza tortellini) będzie w tym przypadku salami. Pokrój mięso w cienkie, podłużne paski i dodaj do sałatki razem z rukolą. Następnie wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym, po czym dopraw bazylią oraz oregano.
Makaron tortellini jest często mylony z zupełnie inną odmianą o nazwie ravioli. Należy jednak odróżniać te makarony (szczególnie w rozmowach z Włochami). Tortellini to małe zawinięte pierożki, natomiast ravioli przybierają kwadratowy kształt. Ich cechą wspólną jest wnętrze wypełnione nadzieniem. Mimo że oba te makarony różnią się od siebie, to przepisy na sałatkę z ravioli niczym nie różnią się od tych na sałatkę z tortellini. Wystarczy ugotować makaron ravioli, dodać ulubione warzywa i połączyć z sosem czosnkowym lub jogurtowo-majonezowym. Nic prostszego. Przepis na sałatkę z tortellini jest niezwykle prosty i szybki, dzięki czemu w kilka minut przygotujesz pyszną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi lub lekką kolację. Możesz śmiało łączyć te małe włoskie pierożki z różnymi składnikami wedle własnego uznania.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży