- Strona główna
- Blog
- Przepisy na sernik
- Przepis na sernik z wiaderka z budyniem

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem
Przepis na sernik z wiaderka z budyniem, który przygotujesz w kilka chwil? Każdy uwielbia sernik – jest to ciasto, które można jeść na okrągło i się nie znudzić – nie ma się jednak co dziwić! Puszysta masa i delikatny smak zachwycą niejednego amatora słodkości. Przedstawiamy przepis na szybki sernik z budyniem!
Przepis na sernik z wiaderka z budyniem – co będzie do niego potrzebne?
- 1 kg twarogu potrójnie mielonego z wiaderka
- 2 budynie waniliowe
- 4 duże jajka
- 150 gramów cukru
- ekstrakt z wanilii
- 200 gramów masła
- 300 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Jak przygotować sernik z wiaderka z budyniem?
Sernik z wiaderka z budyniem to bardziej urozmaicona wersja popularnego sernika z wiaderka, który jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i puszysty! Z tego przepisu można upiec sernik z budyniem bez spodu i z dnem biszkoptowym. Oba są wyśmienite i z pewnością zachwycą gości miękkością oraz delikatnym smakiem.
- Jajka dodaj do twarogu i wymieszaj, tak aby oba składniki dobrze się połączyły. Później utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę i dodaj do twarogu, a kiedy wszystko się połączy wsyp dwa opakowania budyniu oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki.
- W oddzielnej misce ubij kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę i powoli dodawaj do twarogu, bardzo delikatnie mieszając. Przy następnym etapie mamy dwie możliwości – wykonać spód z biszkoptów lub nie.
- W tortownicy 30 × 20 wyłóż papier do pieczenia lub wysmaruj ją masłem i wypełnij biszkoptami. Następnie na tak ułożone ciastka wylej masę twarogowo-kremówkową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
- Sernik bez spodu z wiaderka z budyniem nie wymaga użycia biszkoptów. Brzegi tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do foremki wlej masę, wyrównaj, a następnie włóż do pieca na 50 minut.
- Niezależnie od tego, czy robisz sernik bez spodu z budyniem, czy wypełniony biszkoptami, po upływie określonego czasu pozostaw go w piekarniku do ostygnięcia. Tym sposobem całe ciasto nie opadnie. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem – smacznego!
Jakiego sera i budyniu użyć do sernika z wiaderka?
Sernik puszysty z budyniem będzie najlepszy, jeśli użyje się odpowiednich składników. Warto pamiętać o tym, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej – a co z serem i budyniem?
Każdy sernik puszysty z budyniem najlepiej będzie smakować, jeśli twaróg do niego będzie potrójnie przemielony. Nikt nie lubi grubych kawałków twarogu w serniku. Jeśli masz swój ulubiony twaróg, lecz nie jest on zmielony trzy razy, możesz go zmielić własnoręcznie.
Sernik nie będzie tak pyszny, bez odpowiedniego budyniu. Rodzajów tego przysmaku jest wiele – od czekoladowych, przez pozbawione cukru, aż po karmelowe i truskawkowe. Każdy ma swoje ulubione, słodkie ciasto. Łatwy sernik z budyniem skradnie serca niejednego amatora wyrobów cukierniczych – ważne jest jednak żeby wybrać odpowiedni smak budyniu. Do klasycznego sernika idealnie będzie pasować waniliowy proszek bez dodatku cukru – masa twarogowa jest wystarczająco słodka.
Czytaj również

Przepis na sernik czekoladowy
Oto przepis na sernik czekoladowy, który zaskoczy Twoich bliskich! Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a następnie wystarczy upiec go w piekarniku. Gotowy na kulinarną podróż? No to zaczynamy! Ja

Przepis na sernik jogurtowy
Sernik to klasyczne ciasto, które lubi niemal każdy. Istnieje wiele wersji tego przysmaku, a jedną z lżejszych i bardziej orzeźwiających opcji jest sernik jogurtowy. W poniższym artykule znajdziesz pr

Przepis na sernik na zimno z owocami leśnymi
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich deserem, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też nie wymaga użycia piekarnika? Sernik na zimno z owocami leśnymi to strzał w dziesiątkę! Bez względu na to, czy je