sernik z wiaderka z budyniem w polewie i z owocami

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem

26 stycznia 2023
5 min

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem, który przygotujesz w kilka chwil? Każdy uwielbia sernik – jest to ciasto, które można jeść na okrągło i się nie znudzić – nie ma się jednak co dziwić! Puszysta masa i delikatny smak zachwycą niejednego amatora słodkości. Przedstawiamy przepis na szybki sernik z budyniem!

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem – co będzie do niego potrzebne?

  • 1 kg twarogu potrójnie mielonego z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 duże jajka
  • 150 gramów cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • 200 gramów masła
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
 

Jak przygotować sernik z wiaderka z budyniem?

Sernik z wiaderka z budyniem to bardziej urozmaicona wersja popularnego sernika z wiaderka, który jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i puszysty! Z tego przepisu można upiec sernik z budyniem bez spodu i z dnem biszkoptowym. Oba są wyśmienite i z pewnością zachwycą gości miękkością oraz delikatnym smakiem.

  1. Jajka dodaj do twarogu i wymieszaj, tak aby oba składniki dobrze się połączyły. Później utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę i dodaj do twarogu, a kiedy wszystko się połączy wsyp dwa opakowania budyniu oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki.
  2. W oddzielnej misce ubij kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę i powoli dodawaj do twarogu, bardzo delikatnie mieszając. Przy następnym etapie mamy dwie możliwości – wykonać spód z biszkoptów lub nie.
  3. W tortownicy 30 × 20 wyłóż papier do pieczenia lub wysmaruj ją masłem i wypełnij biszkoptami. Następnie na tak ułożone ciastka wylej masę twarogowo-kremówkową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
  4. Sernik bez spodu z wiaderka z budyniem nie wymaga użycia biszkoptów. Brzegi tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do foremki wlej masę, wyrównaj, a następnie włóż do pieca na 50 minut.
  5. Niezależnie od tego, czy robisz sernik bez spodu z budyniem, czy wypełniony biszkoptami, po upływie określonego czasu pozostaw go w piekarniku do ostygnięcia. Tym sposobem całe ciasto nie opadnie. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem – smacznego!

Jakiego sera i budyniu użyć do sernika z wiaderka?

Sernik puszysty z budyniem będzie najlepszy, jeśli użyje się odpowiednich składników. Warto pamiętać o tym, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej – a co z serem i budyniem?

Każdy sernik puszysty z budyniem najlepiej będzie smakować, jeśli twaróg do niego będzie potrójnie przemielony. Nikt nie lubi grubych kawałków twarogu w serniku. Jeśli masz swój ulubiony twaróg, lecz nie jest on zmielony trzy razy, możesz go zmielić własnoręcznie.

Sernik nie będzie tak pyszny, bez odpowiedniego budyniu. Rodzajów tego przysmaku jest wiele – od czekoladowych, przez pozbawione cukru, aż po karmelowe i truskawkowe. Każdy ma swoje ulubione, słodkie ciasto. Łatwy sernik z budyniem skradnie serca niejednego amatora wyrobów cukierniczych – ważne jest jednak żeby wybrać odpowiedni smak budyniu. Do klasycznego sernika idealnie będzie pasować waniliowy proszek bez dodatku cukru – masa twarogowa jest wystarczająco słodka.

Czytaj również