- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na tartę z truskawkami

Przepis na tartę z truskawkami
Słodka tarta ze świeżymi truskawkami i serkiem mascarpone to świetny pomysł na deser. Możesz przygotować go w ramach podwieczorku lub podać gościom, których z pewnością zachwyci jej smak i lekka forma. Sprawdź prosty przepis na tartę z truskawkami i zaskocz bliskich pysznym wypiekiem.
Najlepsza tarta z truskawkami i kruszonką na popołudniową kawę
Tarta to wypiek, który pochodzi z Francji. Istnieje mnóstwo różnych rodzajów tarty. Można przygotować ją na słodko lub słono, a także podawać jako główny posiłek bądź smakowity deser. Łatwy przepis na tartę z truskawkami pozwoli Ci błyskawicznie przygotować poczęstunek, który idealnie komponuje się ze smakiem kawy. Taka tarta nie jest przesadnie słodka i zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić tartę z delikatnym kremem na bazie mascarpone.
Prosta tarta z truskawkami – składniki
Do przygotowania najlepszej tarty z truskawkami potrzebujesz, oczywiście, świeżych, dorodnych truskawek (około 500 g). Niezbędne będą także: mąka pszenna (180 g), schłodzone masło (100 g), jajko, cukier puder (około 40 g) oraz szczypta soli, z których zrobisz ciasto. Tarta z truskawkami z mascarpone to nie tylko kruchy spód, ale i delikatny, lekki krem z włoskiego serka. Zrobisz go ze schłodzonego mascarpone (300 g), kremowej śmietanki 30% (200 g) i cukru pudru (mniej więcej 80 g). Przygotuj także owalną formę do pieczenia tarty z falowanymi brzegami. Może być ceramiczna, metalowa, silikonowa lub szklana. Przyda się również folia spożywcza, papier do pieczenia oraz fasola lub specjalne obciążniki do wypieków.
Przepis na tartę z truskawkami – sposób przygotowania krok po kroku
Przyrządzanie tarty należy rozpocząć od przygotowania masy na kruche ciasto. W tym celu w dużej misce połącz mąkę, cukier puder, żółtko, szczyptę soli i pokrojone, mocno schłodzone masło. Całość wyrób przy użyciu rąk lub miksera. Następnie uformuj je w jednolitą całość, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Później przygotuj specjalną formę do tarty i wyłóż na nią ciasto, pokrywając również jej falowane brzegi. Ciasto nakłuj widelcem, co zapobiegnie jego nadmiernemu wyrośnięciu.
W tym celu możesz też położyć na nim papier do pieczenia wraz z fasolą lub kulkami ceramicznymi do wypieków. Dzięki temu tarta pozostanie stosunkowo płaska i z łatwością będzie można wypełnić ją kremem oraz truskawkami. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 20 min. Po upieczeniu spodu przyszedł czas na krem z mascarpone. Wszystkie składniki, czyli śmietanę, cukier puder i serek dokładnie ze sobą zmiksuj. Tak przygotowaną masę odstaw do zamrażarki na minimum 20 min. W tym czasie możesz umyć truskawki i pokroić je na grube plastry. Ostatnim krokiem jest rozsmarowanie zimnego kremu na spodzie tarty i ułożenie na nim truskawek.
Z czym najlepiej podawać tartę z truskawkami?
Tarta z truskawkami świetnie komponuje się z kawą, ale nie tylko. W upalne dni możesz podać ją również w towarzystwie orzeźwiającej lemoniady lub wody z cytryną i miętą, która świetnie pasuje do truskawek. Warto wzbogacić ją także o inne owoce np. borówki. Całość możesz posypać także płatkami migdałowymi. Ciekawym pomysłem jest również przyrządzenie tarty z truskawkami i kruszonką zamiast kremu z serka mascarpone. Do jej zrobienia będziesz potrzebować mąkę (80 g), masło (50 g), cukier (40 g) oraz odrobinę cukru wanilinowego. Składniki te należy wyrobić ręką, a następnie posypać tartę kruszonką przed pieczeniem.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc