Słodka tarta ze świeżymi truskawkami i serkiem mascarpone to świetny pomysł na deser. Możesz przygotować go w ramach podwieczorku lub podać gościom, których z pewnością zachwyci jej smak i lekka forma. Sprawdź prosty przepis na tartę z truskawkami i zaskocz bliskich pysznym wypiekiem.
Tarta to wypiek, który pochodzi z Francji. Istnieje mnóstwo różnych rodzajów tarty. Można przygotować ją na słodko lub słono, a także podawać jako główny posiłek bądź smakowity deser. Łatwy przepis na tartę z truskawkami pozwoli Ci błyskawicznie przygotować poczęstunek, który idealnie komponuje się ze smakiem kawy. Taka tarta nie jest przesadnie słodka i zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić tartę z delikatnym kremem na bazie mascarpone.
Do przygotowania najlepszej tarty z truskawkami potrzebujesz, oczywiście, świeżych, dorodnych truskawek (około 500 g). Niezbędne będą także: mąka pszenna (180 g), schłodzone masło (100 g), jajko, cukier puder (około 40 g) oraz szczypta soli, z których zrobisz ciasto. Tarta z truskawkami z mascarpone to nie tylko kruchy spód, ale i delikatny, lekki krem z włoskiego serka. Zrobisz go ze schłodzonego mascarpone (300 g), kremowej śmietanki 30% (200 g) i cukru pudru (mniej więcej 80 g). Przygotuj także owalną formę do pieczenia tarty z falowanymi brzegami. Może być ceramiczna, metalowa, silikonowa lub szklana. Przyda się również folia spożywcza, papier do pieczenia oraz fasola lub specjalne obciążniki do wypieków.
Przyrządzanie tarty należy rozpocząć od przygotowania masy na kruche ciasto. W tym celu w dużej misce połącz mąkę, cukier puder, żółtko, szczyptę soli i pokrojone, mocno schłodzone masło. Całość wyrób przy użyciu rąk lub miksera. Następnie uformuj je w jednolitą całość, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Później przygotuj specjalną formę do tarty i wyłóż na nią ciasto, pokrywając również jej falowane brzegi. Ciasto nakłuj widelcem, co zapobiegnie jego nadmiernemu wyrośnięciu.
W tym celu możesz też położyć na nim papier do pieczenia wraz z fasolą lub kulkami ceramicznymi do wypieków. Dzięki temu tarta pozostanie stosunkowo płaska i z łatwością będzie można wypełnić ją kremem oraz truskawkami. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 20 min. Po upieczeniu spodu przyszedł czas na krem z mascarpone. Wszystkie składniki, czyli śmietanę, cukier puder i serek dokładnie ze sobą zmiksuj. Tak przygotowaną masę odstaw do zamrażarki na minimum 20 min. W tym czasie możesz umyć truskawki i pokroić je na grube plastry. Ostatnim krokiem jest rozsmarowanie zimnego kremu na spodzie tarty i ułożenie na nim truskawek.
Tarta z truskawkami świetnie komponuje się z kawą, ale nie tylko. W upalne dni możesz podać ją również w towarzystwie orzeźwiającej lemoniady lub wody z cytryną i miętą, która świetnie pasuje do truskawek. Warto wzbogacić ją także o inne owoce np. borówki. Całość możesz posypać także płatkami migdałowymi. Ciekawym pomysłem jest również przyrządzenie tarty z truskawkami i kruszonką zamiast kremu z serka mascarpone. Do jej zrobienia będziesz potrzebować mąkę (80 g), masło (50 g), cukier (40 g) oraz odrobinę cukru wanilinowego. Składniki te należy wyrobić ręką, a następnie posypać tartę kruszonką przed pieczeniem.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc