InPost Fresh

Przepis z ciasta francuskiego

3 lutego 2023
5 min

Ciasto francuskie to uniwersalny składnik, który można wykorzystać do wielu przekąsek i dań głównych na różne okazje. Szukasz przepisów na ciekawe zakąski wytrawne na imprezę lub smakowite desery, którymi zaskoczysz swoich gości? Sprawdź propozycje naszych przepisów z ciastem francuskim w roli głównej!

Przepis z ciasta francuskiego – na słodko czy na słono?

Ciasto francuskie zostało wynalezione w XVII w. we Francji, która znana jest z pysznych i aromatycznych ciasteczek, słodkich bułek oraz delikatnego pieczywa. Ciasto francuskie charakteryzuje się tym, że jest ciastem wielowarstwowym. Słynne croissanty francuskie przygotowywane są właśnie z tego ciasta. Swój smak zawdzięczają dużej ilości masła, które wykorzystywane jest jako główny składnik. Do przygotowania ciasta francuskiego nie potrzeba wielu składników, jednak należy zwrócić uwagę, aby były one najwyższej jakości, aby oddać niepowtarzalny smak oraz strukturę ciasta. Tradycyjny francuski przysmak z pewnością posmakuje wielu osobom.

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzą się zarówno podane na słodko, jak i na słono. W zależności od własnych preferencji możesz przyrządzić smakołyki wytrawne z mięsem lub warzywami. Tak samo jest w przypadku ciasta francuskiego w wersji na słodko – możesz sprawić, że deser będzie mniej lub bardziej słodki. Przepisów na ciasteczka z ciasta francuskiego jest całe mnóstwo! Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i tego, jak skomponujesz smaki. Samo ciasto francuskie ma bardzo uniwersalny smak i pasuje do wielu składników, zatem nic nie ogranicza Cię od eksperymentowania w kuchni, aby stworzyć własne unikalne przystawki. Jeśli jednak nie masz pomysłu, a czas goni do przygotowania idealnych zakąsek, które posmakują każdemu, wykorzystaj sprawdzone przepisy na ciasto francuskie.

Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom, zamiast używać gotowego ciasta francuskiego, które znajdziesz w większości sklepów spożywczych, spróbuj na własną rękę przygotować taki wypiek. Jest to dość czasochłonne, jednak satysfakcja z samodzielnego wykonania całości potrawy będzie ogromna, a komplementy uzyskane od gości dodadzą pewności siebie podczas następnego przygotowywania potraw na spotkanie rodzinne lub imprezę.

 

Ciasto francuskie – składniki i przygotowanie

Z początku przepis na ciasto francuskie może wydawać się niezwykle skomplikowany, a każdy krok może zniechęcać do podjęcia się próby przygotowania przysmaku. Warto jednak chociaż raz spróbować wykonać takie ciasto, aby przekonać się, że wcale nie jest to czarna magia. Jak je przygotować i jakich składników użyć? Przedstawiamy przepis na ciasto francuskie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typu 450 (przeznaczonej do ciasta kruchego);
  • 200 g miękkiego masła dobrej jakości (powinno być przygotowane głównie ze śmietany mleka krowiego i mieć ponad 82% tłuszczu);
  • 50 g rozpuszczonego masła;
  • 100 ml zimnej wody;
  • sól.

Przygotowanie:

Rozpocznij od roztopienia 50 g masła w rondelku. Aby nie spalić masła, trzymaj je na wolnym ogniu i co chwilę mieszaj. Pozostaw do ostudzenia i w tym czasie dodaj łyżeczkę soli do szklanki z zimną wodą i energicznie mieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone masło oraz osoloną wodę. Rękami lub mikserem połącz składniki do jednolitej masy. Z ciasta zrób kulę, delikatnie ją spłaszcz i zawiń w folię spożywczą. Takie ciasto włóż do lodówki na ok. 2 godziny. W tym samym czasie w makutrze utrzyj drewnianą kulą miękkie masło. Tak przygotowaną masę przełóż między dwa arkusze papieru do pieczenia. Masło rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość 2 cm. Włóż je do lodówki także na 2 godziny.

Po upływie 2 godzin wyciągnij z lodówki masło i ciasto. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką, aby ciasto nie przykleiło się do powierzchni. Delikatnie rozwałkuj ciasto po bokach (ważne, aby środek był delikatnie grubszy). Na środku połóż masło z lodówki. Zawiń końce ciasta na kształt koperty, aby w pełni zakryć masło. Całość rozwałkuj, tak aby było znacznie dłuższe. Zawiń ciasto dłuższymi końcami do środka i całość znów na pół, aby osiągnąć kwadrat. Zawiń ciasto w folię i z powrotem schowaj do lodówki na 2 godziny. Taką czynność powtórz 5 razy, za każdy razem mrożąc ciasto w lodówce przez 2 godziny. Takie ciasto jest już gotowe. Całość trwa dość długo, dlatego najlepiej rozpocząć przyrządzanie własnego ciasta na 2 dni przed imprezą. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić je w zamrażarce na przyszłość.

Najlepsze przepisy z ciasta francuskiego na imprezę

Przekąski z ciasta francuskiego cieszą się popularnością. Szczególnie wykorzystywane są na różnego rodzaju imprezach. Jakie są najpopularniejsze przepisy, które posmakują zarówno Tobie, jak i Twoim gościom? Sprawdź nasze propozycje na ciekawe i smaczne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego:

  • paszteciki z kapustą i grzybami;
  • paluchy o smaku pizzy;
  • parówki w cieście francuskim;
  • roladki ze szpinakiem i serem feta;
  • rożki z czekoladą, dżemem lub jabłkami;
  • pastéis de nata – babeczki budyniowe.

Wiele z tych przepisów można modyfikować i dodawać różne nadzienia. Przykładowo w roladkach ze szpinakiem można dodać salami, kurczaka, paprykę lub inne ulubione warzywa. Takie kombinacje z pewnością urozmaicą wybór, a goście chętnie wypróbują każdego przysmaku. Dodatkowym plusem potraw z ciasta francuskiego jest to, że sprawdzą się podawane na zimno oraz ciepło.

W książkach kucharskich i na stronach internetowych znajdziesz także:

  • przepis na ciastka z ciasta francuskiego;
  • przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego;
  • przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego.

Jeśli chcesz zrobić coś sycącego postaw na przepisy z ciasta francuskiego z kurczakiem. Może to być np. wytrawna tarta z brokułami i mięsem, która będzie stanowiła świetną potrawę główną.

Przepis z ciasta francuskiego na słodkie rogaliki – składniki

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to wypróbuj przepis na rogaliki z ciasta francuskiego! Jak je przygotować? Rozwiń ciasto francuskie i delikatnie je rozwałkuj. Podziel na równe trójkąty. Każdy kawałek równomiernie posmaruj dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym. Następnie zwiń trójkąty od dłuższego końca aż do szpica. Nastaw piekarnik na 180°C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż swoje rogaliki. Posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem gruboziarnistym. Włóż do piekarnika na 15 min, aż każdy rogalik nabierze złotego koloru. Taka przekąska idealnie nadaje się do kawy lub herbaty.

Ciasto francuskie – jak sprawić by było puszyste?

Ciasto francuskie jest dość specyficzne, jednak odpowiednio przygotowane zachowa puszystą strukturę. Sprawdzonym sposobem, żeby ciasto nie opadło, jest to, aby podczas jego pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Wówczas ciasto nie straci swojej sprężystości. Również po upieczeniu warto zostawić je do delikatnego ostygnięcia w piekarniku.

Sprawdzony sposób na szybkie ciasto francuskie

Jeśli nie masz czasu, a chcesz wykonać samodzielnie ciasto francuskie, to istnieje także szybka wersja przepisu. Nie będzie jednak to takie samo ciasto jak wyrabiane tradycyjnie.

Do wykonania potrzebujesz podobnych składników, co przy tradycyjnej wersji:

  • 250 g mąki pszennej typu 450;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 100 ml zimnej wody;
  • sól.

Mąkę wraz z pokrojonym miękkim masłem ugnieć na masę (może być rękami). Przygotuj zimną wodę z solą i wymieszaj razem z ciastem. Wszystko połącz aż do jednolitego ciasta. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 min. Wyciągnij, rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm, zawiń na mniejszy kwadrat i włóż ponownie do lodówki. Ekspresowe ciasto jest już gotowe do przygotowania przekąsek!

Przepisy na ciasto francuskie na słono oraz na słodko to szybkie i pyszne rozwiązanie na każdą okazję. Imprezy, spotkania rodzinne i różne uroczystości to świetny czas, aby wykazać się swoimi zdolnościami kulinarnymi. Z pewnością zaskoczysz wiele osób, przygotowując samodzielnie ciasto francuskie. Mimo że wykonanie wymaga sporo czasu, to nie jest to trudne zadanie. Zachęcamy do spróbowania swoich sił w przyrządzeniu tradycyjnego ciasta francuskiego!

Czytaj również