Quesadilla wegetariańska

Quesadilla wegetariańska – doskonała przekąska na różne okazje

9 lutego 2023
5 min

Quesadilla wegetariańska to świetna opcja jedzenia na imprezę, przekąskę do filmu czy przepis na kolację. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom i można do niej wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw czy serów. Dowiedz się, jak przygotować chrupiącą quesadillę bez mięsa i z czym ją podać!

 

O jakich składnikach należy pamiętać w quesadilli wegetariańskiej?

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego wegetariańskiego dania, to placki tortilli, oliwa, ser żółty, cebula, pieczarki, fasola z puszki, wędzone tofu lub inny zamiennik wegetariańskiego mięsa, kukurydza, passata pomidorowa i ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, oregano, bazylia. Sprawdzą się także świeże listki kolendry. Poza tym dobrą opcją jest quesadilla wege z awokado, więc jeśli lubisz ten owoc, koniecznie dodaj go do listy swoich zakupów.

Quesadilla wegetariańska – jak zrobić?

Przepis na quesadillę wegetariańską z serem jest banalnie prosty. Oto co należy zrobić krok po kroku, aby danie się udało:

  1. Umyj i pokrój pieczarki. Posiekaj cebulę w piórka i wrzuć wszystko do rozgrzanej na patelni oliwy. Podsmażaj do czasu, aż cebula będzie zarumieniona, a pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  2. Potem dodaj pokruszone tofu lub wege zamiennik mięsa i wszystko razem wymieszaj.
  3. Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach i odcedź fasolę oraz kukurydzę.
  4. Do składników na patelni dodaj nieco passaty pomidorowej i przyprawy.
  5. Rozgrzej dużą patelnię, a na blacie rozłóż dwa placki tortilli.
  6. Ułóż podsmażone składniki na połowie każdego placka, a następnie posyp je startym serem żółtym. Dodaj kukurydzę i złóż tortillę na pół w taki sposób, aby przykryć nałożony farsz.
  7. Połóż złożone tortille na gorącej patelni i podsmaż z dwóch stron, aż placek stanie się chrupiący, a ser w środku rozpuści się i sklei placek w środku.
  8. Po zdjęciu z patelni pokrój quesadillę z warzywami w trójkątne kawałki i wyłóż na talerzu. Możesz podać przekąskę w towarzystwie ulubionych dipów i posypać ją posiekanymi liśćmi kolendry.

Jakie dodatki można dodać do quesadilli wegetariańskiej?

Da się więc zauważyć, jak uniwersalnym daniem jest quesadilla. Z czym jednak jeszcze można ją zjeść? Do placka da się włożyć właściwie wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzi się pokrojona w paski papryka, kawałki bakłażana czy cukinii, a także papryczki chilli. Dodatkowo można sięgnąć po różne rodzaje serów – pleśniowe, camembert, cheddar czy mozzarellę.

Quesadilla bardzo dobrze komponuje się z sokiem z limonki, a także słodkimi dodatkami. Do niej warto dodać np. kawałki ananasa, mango czy brzoskwiń, aby smak stał się ciekawszy. Warto eksperymentować także z sosami, ponieważ wersja z użyciem passaty pomidorowej to nie jedyna opcja, która dobrze się sprawdzi. Jeśli lubisz ostre smaki, koniecznie spróbuj dodać sos z pikantną papryką. Ciekawie smakuje także chrupiąca quesadilla z dipem BBQ.

Kawałki quesadilli warto maczać w sosach własnej roboty. Do tego dania świetnie pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego czy nawet tzatziki i guacamole. Jeśli podajesz quesadillę podczas imprezy, dobrze skomponuje się ona z frytkami oraz roladkami z tortilli.

Bardzo smaczną przekąską jest także quesadilla wegetariańska z piekarnika. Przed imprezą warto zapiec placki właśnie w ten sposób, ponieważ na blaszce zmieści się ich znacznie więcej niż na patelni. Proces przygotowania jest taki sam, ale zamiast opiekania dania z dwóch stron na patelni, wystarczy włożyć wszystko do piekarnika i czekać, aż placek się zarumieni. Natomiast wersja quesadilli z awokado to świetna opcja np. na pożywne śniadanie.

Czytaj również