- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Quesadilla wegetariańska – doskonała przekąska na różne okazje

Quesadilla wegetariańska – doskonała przekąska na różne okazje
Quesadilla wegetariańska to świetna opcja jedzenia na imprezę, przekąskę do filmu czy przepis na kolację. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom i można do niej wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw czy serów. Dowiedz się, jak przygotować chrupiącą quesadillę bez mięsa i z czym ją podać!
O jakich składnikach należy pamiętać w quesadilli wegetariańskiej?
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego wegetariańskiego dania, to placki tortilli, oliwa, ser żółty, cebula, pieczarki, fasola z puszki, wędzone tofu lub inny zamiennik wegetariańskiego mięsa, kukurydza, passata pomidorowa i ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, oregano, bazylia. Sprawdzą się także świeże listki kolendry. Poza tym dobrą opcją jest quesadilla wege z awokado, więc jeśli lubisz ten owoc, koniecznie dodaj go do listy swoich zakupów.
Quesadilla wegetariańska – jak zrobić?
Przepis na quesadillę wegetariańską z serem jest banalnie prosty. Oto co należy zrobić krok po kroku, aby danie się udało:
- Umyj i pokrój pieczarki. Posiekaj cebulę w piórka i wrzuć wszystko do rozgrzanej na patelni oliwy. Podsmażaj do czasu, aż cebula będzie zarumieniona, a pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Potem dodaj pokruszone tofu lub wege zamiennik mięsa i wszystko razem wymieszaj.
- Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach i odcedź fasolę oraz kukurydzę.
- Do składników na patelni dodaj nieco passaty pomidorowej i przyprawy.
- Rozgrzej dużą patelnię, a na blacie rozłóż dwa placki tortilli.
- Ułóż podsmażone składniki na połowie każdego placka, a następnie posyp je startym serem żółtym. Dodaj kukurydzę i złóż tortillę na pół w taki sposób, aby przykryć nałożony farsz.
- Połóż złożone tortille na gorącej patelni i podsmaż z dwóch stron, aż placek stanie się chrupiący, a ser w środku rozpuści się i sklei placek w środku.
- Po zdjęciu z patelni pokrój quesadillę z warzywami w trójkątne kawałki i wyłóż na talerzu. Możesz podać przekąskę w towarzystwie ulubionych dipów i posypać ją posiekanymi liśćmi kolendry.
Jakie dodatki można dodać do quesadilli wegetariańskiej?
Da się więc zauważyć, jak uniwersalnym daniem jest quesadilla. Z czym jednak jeszcze można ją zjeść? Do placka da się włożyć właściwie wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzi się pokrojona w paski papryka, kawałki bakłażana czy cukinii, a także papryczki chilli. Dodatkowo można sięgnąć po różne rodzaje serów – pleśniowe, camembert, cheddar czy mozzarellę.
Quesadilla bardzo dobrze komponuje się z sokiem z limonki, a także słodkimi dodatkami. Do niej warto dodać np. kawałki ananasa, mango czy brzoskwiń, aby smak stał się ciekawszy. Warto eksperymentować także z sosami, ponieważ wersja z użyciem passaty pomidorowej to nie jedyna opcja, która dobrze się sprawdzi. Jeśli lubisz ostre smaki, koniecznie spróbuj dodać sos z pikantną papryką. Ciekawie smakuje także chrupiąca quesadilla z dipem BBQ.
Kawałki quesadilli warto maczać w sosach własnej roboty. Do tego dania świetnie pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego czy nawet tzatziki i guacamole. Jeśli podajesz quesadillę podczas imprezy, dobrze skomponuje się ona z frytkami oraz roladkami z tortilli.
Bardzo smaczną przekąską jest także quesadilla wegetariańska z piekarnika. Przed imprezą warto zapiec placki właśnie w ten sposób, ponieważ na blaszce zmieści się ich znacznie więcej niż na patelni. Proces przygotowania jest taki sam, ale zamiast opiekania dania z dwóch stron na patelni, wystarczy włożyć wszystko do piekarnika i czekać, aż placek się zarumieni. Natomiast wersja quesadilli z awokado to świetna opcja np. na pożywne śniadanie.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży