- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Szaszłyk wegetariański – świetny przepis na danie z grilla

Szaszłyk wegetariański – świetny przepis na danie z grilla
Szaszłyk wegetariański to alternatywa dla mięsnych dań grillowych. Patyczek z warzywami, tofu czy innymi sojowymi produktami jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Szaszłyki wegetariańskie mogą stanowić pełnoprawne danie lub dodatek do menu „mięsożerców”. W końcu grillowane ziemniaczki, papryka czy pieczarki to świetne uzupełnienie każdej potrawy.
Szaszłyk wegetariański, czyli pyszne danie z grilla
Grill zazwyczaj kojarzony jest z mięsnymi potrawami. Warto jednak pamiętać, że wegetarianie również mogą skorzystać z kuchni na ruszcie. Wśród popularnych potraw dla osób, które nie jedzą odzwierzęcych produktów, wyróżnia się szaszłyk wegetariański. Jest to prosta i szybka w wykonaniu przekąska.
Szaszłyki wegetariańskie na grilla można przygotować bardzo różnorodnie. Na drewniany patyczek nabijesz wszystko, czego dusza zapragnie. Szaszłyki wegetariańskie z tofu, pieczarkami czy ziemniakami to tylko niektóre warianty zdrowej przekąski. Warto też pamiętać, że potrawa z patyczka może zostać przyrządzona kilkoma technikami. Szaszłyki wegetariańskie z piekarnika będą równie smaczne, co te z grilla.
Szaszłyk wegetariański – składniki
Szaszłyk wegetariański może składać się z wielu różnorodnych składników. Podstawę bezmięsnej przekąski z grilla stanowią warzywa. Ta grupa produktów jest naprawdę bardzo szeroka i daje kucharzowi spore pole do popisu. Do szaszłyków można wykorzystać składniki takie jak pieczarki, bakłażan, papryka, cukinia czy cebula.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na patyk nabić także kartofle. Szaszłyki wegetariańskie z ziemniakami będą świetnym rozwiązaniem również dla osób jedzących produkty zwierzęce. Są one alternatywą dla ziemniaczków z piekarnika, które często podaje się z kotletem czy innym mięsem. Warto pamiętać, że warzywa to nie jedyne elementy diety wegetariańskiej. Szaszłyki można wzbogacić również o tofu lub różne oryginalne produkty sojowe. W sklepach dostaniesz bezmięsne kotlety, pulpety czy inne przetwory roślinnego pochodzenia.
Przepis na szaszłyki wegetariańskie
W kwestii wykonania szaszłyki wegańskie nie różnią się za bardzo od tych w wersji mięsnej. Cały proces polega na odpowiednim przygotowaniu składników do obróbki termicznej. Najpierw należy więc umyć i ewentualnie obrać warzywa. Następnie trzeba pokroić je w słupki lub talarki. Najlepiej jest, gdy każdy składnik przybiera podobny rozmiar. Dzięki temu szaszłyk może grillować się lub piec równomiernie.
Zanim przejdziesz do nabijania składników na patyczek, to pomyśl jeszcze o odpowiednim doprawieniu przekąski. O całościowy smak dania może zadbać marynata do szaszłyków wegetariańskich. Przygotujesz ją za pomocą oliwy oraz przypraw. Może to być papryka słodka, chili, pieprz ziołowy, sproszkowany czosnek czy inne aromatyczne zioła. Jeśli nie chcesz kombinować ze smakami, to podczas przygotowywania marynaty użyj gotowej mieszanki przypraw do dań z grilla.
Do gotowej zaprawy wrzuć wszystkie składniki na szaszłyka. Dokładnie obtocz warzywa, tofu oraz wszelkie inne dodatki w marynacie. Produkty warto zostawić zanurzone w przyprawach na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. Dzięki temu świetnie nasiąkną aromatem i w ostatecznym rozrachunku będą o wiele smaczniejsze.
Zamarynowane składniki pozostaje już tylko nabić na patyczek i wstawić na ruszt. Warto pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko. Dlatego też należy uważać, aby przekąski nie uległy przypaleniu. Wegetariańskie szaszłyki mogą być gotowe do jedzenia nawet w kilka minut.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży