- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta FODMAP – zalecenia i efekty

Dieta FODMAP – zalecenia i efekty
Dieta o obniżonej zawartości FODMAP-s, czyli łatwo fermentujących węglowodanów, staje się coraz bardziej popularna, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, szczególnie przy IBS i SIBO. Jeśli chcesz się dowiedzieć, co jeść na diecie FODMAP, jaki jadłospis będzie odpowiedni oraz czym są produkty dozwolone i zakazane na diecie FODMAP, przeczytaj poniższy artykuł.
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta FODMAP – na czym polega?
Czym jest dieta FODMAP? Nazwa to skrót od angielskiego „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols”. Chodzi o grupę krótkołańcuchowych węglowodanów – Oligo- Di- i Monosacharydów oraz Polioli – które słabo się wchłaniają i szybko fermentują. Dieta typu low FODMAP (L-FODMAP) ma na celu ograniczenie w diecie produktów z tej grupy, aby zniwelować ich negatywne skutki przy niektórych zaburzeniach układu pokarmowego. Do składników tych należą m.in. laktoza (znajdująca się w niektórych produktach mlecznych), fruktoza (znajdująca się w owocach i niektórych warzywach), sorbitol i mannitol (poliole znajdujące się w niektórych owocach i warzywach) oraz oligosacharydy (np. fruktooligosacharydy, znajdujące się w niektórych warzywach, strączkach i orzechach).
Główne zasady diety FODMAP
Główną zasadą, jaka towarzyszy w diecie FODMAP jest ograniczenie wszystkich łatwo fermentujących monosacharydów. Przez swoją budowę, do jelita trafiają w niezmienionej formie, przez co w organie wchłaniają więcej wody. To z kolei wpływa na rozciąganie się jelita, co może być zauważalne jako bóle brzucha lub biegunki. Dalej, przedostając się do jelita grubego, składniki pokarmowe ulegają fermentacji i wytwarzają nadmierną ilość gazów, co może być odczuwalne jako uczucie wzdęcia i ból.
Aby właściwie wykluczyć z diety tylko te produkty, które nie sprzyjają Twoim jelitom, bardzo ważna jest obserwacja własnego ciała i dokładne znalezienie produktów, które są przyczyną złego samopoczucia. Okazuje się, że nie wszystkie produkty FODMAP szkodzą wszystkim pacjentom, a nietolerancje mogą się zmieniać z czasem. Dokładne obserwacje pozwalają na takie modyfikacje dietetyczne, które nie będą od Ciebie wymagały ciągłej i dokładnej restrykcji wobec jedzonych pokarmów.
Które produkty mogą być szkodliwe? W diecie FODMAP należy wyeliminować lub ograniczyć spożycie produktów bogatych w te węglowodany, takich jak niektóre owoce (np. jabłka, gruszki, morele), warzywa (np. cebula, czosnek, brokuły), produkty zbożowe (np. pszenica, jęczmień), produkty mleczne (jeśli zawierają laktozę) oraz słodziki z poliolami.
Dlaczego dieta FODMAP jest zalecana w zespole jelita drażliwego?
Osoby cierpiące na IBS zmagają się z nawracającymi zaburzeniami czynności jelit. Główne objawy to:
- bóle związane z wypróżnianiem
- zmiana konsystencji stolca
- częstotliwość korzystania z toalety.
Ale to nie wszystkie objawy IBS. Zalicza się do nich również uczucie niecałkowitego wypróżnienia, nietolerancje pokarmowe, a także zmęczenie, rozdrażnienie i obniżenie komfortu życia.
Jako przyczyny zespołu jelita drażliwego wymienia się czynniki natury psychologicznej, skłonność do dziedziczenia schorzenia, czynniki środowiskowe czy występowanie w konsekwencji przebytej infekcji. IBS może przyjmować trzy typy: z postacią biegunkową, zaparciami oraz jako typ mieszany. Objawy IBS mogą nasilać się wraz z niesprzyjającą dietą, która wzmaga produkcje gazów i utrudnia trawienie, jak substancje z grupy FODMAP. Warto jednak zauważyć, że dieta FODMAP nie jest odpowiednia dla każdego pacjenta z IBS, ponieważ nie wszyscy reagują negatywnie na te same węglowodany. Dlatego też zaleca się konsultację z dietetykiem lub specjalistą ds. żywienia przed rozpoczęciem diety FODMAP, aby uzyskać odpowiednie wsparcie i dostosować dietę do indywidualnych potrzeb i tolerancji. Ponadto, dieta FODMAP powinna być stosowana pod nadzorem specjalisty, ponieważ niekontrolowane ograniczenie pewnych składników odżywczych może prowadzić do niedoborów pokarmowych.
Etapy diety FODMAP
Skuteczne wprowadzenie diety L-FODMAP opiera się na 3 zasadniczych czynnościach.
Ograniczenie w diecie produktów zawierających FODMAP-s.
Zazwyczaj proces ten zajmuje od 2 do 6 tygodni, polega na eliminacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP-s i zastąpieniem ich tymi o niskiej zawartości związków węgli. Wykluczenie dotyczy głównie:
- fruktozy
- laktozy
- fruktany
- galaktany
- polioli.
Ponowne wprowadzenie do diety produktów zawierających FODMAP-s.
Stopniowe włączanie składników bogatych w FODMAP-s pozwoli zaobserwować, które z nich najsilniej wpływają na Twój organizm i powodują niechciane skutki. Aby móc rozróżnić, jaki produkt i jak wpływa na Twój organizm, konieczne jest ponowne wprowadzanie składników z wysoką zawartością FODMAP-s. Powinno się odbywać ono według schematu – jeden produkt na 3 dni. Stwórz listę z produktami i zanotuj swoje samopoczucie i ewentualnie pojawiające się objawy, nie zapomnij uwzględnić towarzyszącego poziomu stresu (na wysokim poziomie może samoczynnie wywoływać objawy, podobne do nietolerancji FODMAP-s). Cały etap powinien potrwać od 8 do 12 tygodni.
Komponowanie spersonalizowanej diety dla pacjenta.
Stworzenie indywidualnej diety, opracowanej we współpracy z lekarzem i dietetykiem, pozwoli Ci cieszyć się możliwie największą ilością spożywanych produktów bez nieprzyjemnych dolegliwości. Spersonalizowane komponowanie diety pozwala na włączenie do jadłospisu wszystkich tych pokarmów, które mimo wysokiej zawartości FOMAP-s, nie wywołują skutków ubocznych. W momencie uregulowania diety można próbować włączać w niewielkich ilościach potrawy, które powodowały dolegliwości, aby sprawdzić, czy tolerancja na te produkty nie uległa zmianie (podobnie może się okazać, że rzeczy, które zostały uznane za nieszkodliwe, z czasem staną się problematyczne i będzie konieczne ich wyłączenie). Możliwe, że Twoje śniadania i kolacje, mimo diety FODMAP, będą wyglądały jak wcześniej, a Ty będziesz mógł się cieszyć swoimi ulubionymi posiłkami.
Jak długo stosować dietę FODMAP?
Odpowiedź brzmi: to zależy. Długość stosowania diety FODMAP może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb i reakcji organizmu. Ogólnie rzecz biorąc, dieta ta jest stosowana przez określony okres czasu, aby pomóc w identyfikacji i złagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (IBS), a następnie stopniowo wprowadzane są ponownie produkty bogate w FODMAP, aby określić, które z nich mogą powodować u danej osoby problemy.
Musisz jednak wiedzieć, że ten sposób odżywiania również może przyczynić się do powstania niedoborów, bo najlepszy sposób odżywiania to ten najbardziej różnorodny. Żadna dieta eliminacyjna w dłuższej perspektywie nie będzie zdrowa dla organizmu. Dlatego o długości sposobu ożywiania z rezygnacją określonych produktów zawsze powinien decydować specjalista, który okresowo zleci potrzebne badania i sprawdzi, w jakiej kondycji jest Twój organizm.
Produkty dozwolone w diecie FODMAP
Produkty dozwolone na diecie FDMAP to podstawa, dzięki której wiesz, czego należy się trzymać, co ograniczyć i z czego będzie się składać Twoja nowa dieta.
- Owoce: pomarańcze, żurawina, limonki, cytryny, borówki, maliny, mandarynki, kiwi, porzeczki, ananas, papaja, rabarbar
- Warzywa: marchew, seler, groszek, ziemniaki, dynia, pomidor, szpinak, cukinia, kabaczek, papryka zielona, sałata, ciecierzyca, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta pekińska, łodyga selera, świeże zioła, kiełki fasoli, lucerny, soi, imbir, jarmuż, oliwki
- Nabiał: twarde sery (cheddar, brie, feta, mozzarella, camembert, szwajcarski, parmezan), mleko bez laktozy, owsiane, ryżowe, migdałowe, jogurty bez laktozy, masło, jaja, tofu
- Mięsa i ryby: wszystkie rodzaje, pod warunkiem, że są nieprzetworzone – indyk, kurczak, wołowina, baranina, wieprzowina; ryby – łosoś, tuńczyk dorsz, łupacz, pstrąg; owoce morza: krewetki, homar, krab, omułki, ostrygi
- Inne: cukier, herbata, czarna kawa (nie więcej niż 1 filiżanka), syrop klonowy, dżem truskawkowy, marmolada, masło orzechowe, komosa ryżowa, sok żurawinowy, alkohole: gin, whiskey, wódka.
Produkty, których lepiej unikać w czasie stosowania diety FODMAP
l W Internecie znajdziesz listy produktów, których należy unikać na diecie L-FODMAP. Możesz się oczywiście nimi posługiwać, jednak najważniejsze jest to, czego faktycznie Twój organizm nie toleruje. Kluczowe jest ograniczenie sacharydów:
- fruktoza
Owoce: wiśnie, jabłka, gruszki, winogrona, dojrzałe banany, arbuzy, owoce suszone, mango
Słodziki: miód, syrop z agawy, produkty z syropem glukozowo-fruktozowym
- laktoza
przetwory mleczne (w tym mleko): sery, jogurty
- galaktoza
warzywa strączkowe
- fruktany
Warzywa: brukselka, kapusta, zielony groszek, cebula, czosnek, por, brokuły, przetwory pomidorowe, soczewica
- poliole
Słodziki: ksylitol, manitol, sorbitol
Owoce: awokado, wiśnie, brzoskwinie, porzeczki, śliwki, arbuz, gruszki
Warzywa: kalafior, seler
Grzyby
Inne produkty, również zakazane na diecie FODMAP, których powinieneś unikać to:
- Mięso i ryby: wszystkie marynowane i przetworzone
- Produkty zbożowe: pszenica (chleb, płatki, bułki, makarony, kuskus, ciastka, bułka tarta), jęczmień, żyto, otręby
- Orzechy: nerkowce, pistacje
- Inne: Piwo, wino (więcej niż 1 jednostka), rum, dietetyczna cola, produkty sojowe, mleczko kokosowe, margaryna
Efekty stosowania diety FODMAP
Głównymi, zauważalnymi efektami stosowania diety L-FODMAP jest poprawa Twojego samopoczucia wynikająca z ustąpienia uciążliwych reakcji organizmu, do których zalicza się:
- bóle brzucha
- wzdęcia
- kłopoty z wypróżnianiem
- łagodzenie dolegliwości gastrycznych wywołanych stresem
Stosowanie diety będzie także wpływać na regulacje i uspokojenie reakcji organizmu, wynikających z IBS i SIBO. Warto pamiętać także o tym, że dieta FODMAP nie jest dietą odchudzającą, dlatego nie powinieneś oczekiwać, że razem ze stosowaniem diety bez redukcji kalorii pojawi się także utrata wagi.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr