Kawa to coś więcej niż tylko poranny rytuał. To także codzienna dawka energii i chwila przyjemności. Są różne rodzaje kawy i nie każda stanowi wsparcie diety ketogenicznej. Jak więc ją pić, aby czerpać z jej maksymalną korzyść i nie zaburzać zasad wybranego jadłospisu?
Dieta keto to sposób żywienia, który radykalnie zmienia źródło energii wykorzystywane przez organizm. Nie bazuje już na glukozie, ale na energii pochodzącej z tłuszczów. Ten mechanizm nie jest naturalnym wyborem metabolizmu, dlatego wymaga konsekwentnej eliminacji węglowodanów z codziennego jadłospisu.
Zazwyczaj glukoza trafia do krwi po strawieniu posiłku i zasila komórki, mięśnie oraz wątrobę. Tam odkłada się w formie glikogenu. Gdy jednak jego zapasy się skończą i nie zostaną uzupełnione nową porcją węglowodanów, to organizm sięga po alternatywne źródła. Rozpoczyna wtedy produkcję ciał ketonowych, czyli substancji powstających w wątrobie z tłuszczów.
Dobra wiadomość dla fanów kofeiny jest taka, że kawa sama w sobie nie stoi w sprzeczności z dietą ketogeniczną. Klasyczna, mała czarna nie zawiera ani węglowodanów, ani kalorii. Idealnie więc wpisuje się w zasady żywienia keto.
Jaka kawa na keto? Na tej diecie bez obaw możesz sięgać po różne warianty tego napoju. Espresso, french press, drip, cold brew lub aeropress – każda z tych metod daje czarną kawę bez dodatków. Problemy zaczynają się dopiero wtedy, gdy dodasz do niej cukier. To właśnie on dostarcza niechcianych węglowodanów.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kawy bez charakterystycznej słodyczy, to poszukaj zamienników cukru dopuszczalnych w diecie niskowęglowodanowej. Może to być stewia lub erytrytol. Nie podnoszą one poziomu glukozy we krwi, więc nie przerywają stanu ketozy. W InPost Fresh możesz je zakupić w różnych formach. Oprócz kawy świetnie sprawdzą się także do deserów i wypieków.
Nie każdy ma czas na parzenie kawy w domu. Tutaj z pomocą przychodzi zwykła kawa rozpuszczalna na keto diecie. Jest szybka w przygotowaniu i w pełni zgodna z zasadami tej diety. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i ewentualnie dodać dozwolony słodzik. Jeśli jesteś osobą zabieganą lub często podróżujesz, to po prostu zabieraj ze sobą kilka porcji instant coffee. Utrzymasz rytuał picia kawy, a przy tym nie wpłynie to w żaden sposób na Twoją dietę.
Kawa czarna to bezpieczny wybór na diecie keto. Sprawa się komplikuje jednak w momencie dodania do niej mleka od krowy. Problemem jest laktoza, czyli naturalny cukier mleczny. Może on szybko wyczerpać dzienny limit węglowodanów i tym samym przerwać stan ketozy.
Jedna porcja dwuprocentowego mleka (ok. 100 ml) zawiera około 5 gramów węglowodanów. Oznacza to, że już dwie większe szklanki mogą pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na węglowodany na ścisłej diecie keto. Codzienne picie kawy z mlekiem może więc praktycznie uniemożliwić osiągnięcie lub utrzymanie ketozy.
Czy wielbiciele kawy z mlekiem muszę obejść się smakiem? Niekoniecznie. Na szczęście istnieją alternatywy, które pozwalają cieszyć się kremową kawą bez limitów węglowodanowych. Najlepszym zamiennikami może być śmietanka 30-36% (zawiera do 1 g węglowodanów na porcję). Alternatywnie niesłodzone mleko migdałowe, kokosowe lub napój z nerkowca. Istotne, aby sięgać jedynie po wersje bez dodatku cukru.
Podczas komponowania swojej wersji kawy z mlekiem na keto, warto też zwrócić uwagę na objętość napoju. Im więcej dodajesz mlecznego napoju, tym więcej ukrytych węglowodanów może się w nim znaleźć. Zasada jest prosta – im krótsza lista składników i bardziej naturalny skład, tym lepiej dla ketozy i całej diety.
Kawa kuloodporna to nietypowa filiżanka czarnego naparu. W jej skład wchodzą tłuszcze MCT oraz masło klarowane lub klasyczne. Pomysłodawcą tego podejścia jest Dave Asprey, amerykański przedsiębiorca, który zainspirował się tybetańskim zwyczajem dodawania masła do herbaty.
W przeciwieństwie do klasycznej kawy wersja kuloodporna dostarcza organizmowi solidnej porcji energii z tłuszczów. W jednej filiżance znajduje się średnio 230 kalorii. W tym aż 25 g stanowią tłuszcze, głównie nasycone. To napój, który może całkowicie zastąpić śniadanie, zwłaszcza na diecie keto.
Najważniejszym składnikiem tej wersji kawy jest olej MCT. Pochodzi on najczęściej z kokosa, czasem z nasion palm. MCT to trójglicerydy o średniej długości łańcucha, które trafiają bezpośrednio do wątroby, gdzie stymulują produkcję ketonów. Jest to główne paliwo organizmu podczas ketozy.
Drugim składnikiem jest masło. Najlepiej, gdy jest klarowane, ponieważ nie zawiera laktozy. Aby uzyskać kremową konsystencję, wszystkie składniki należy zblendować. Nie wystarczy samo wymieszanie łyżką. To jedyny sposób na połączenie tłuszczu z wodą i kawą.
Kawa kuloodporna ma wiele zalet – syci, stabilizuje poziom energii i poprawia metabolizm tłuszczów. Nie powinna być jednak nadużywana. Jedna porcja dostarcza dzienne maksimum nasyconych tłuszczów dla dorosłego człowieka. To sprawia, że warto traktować ją jako zamiennik jednego posiłku, a nie standardowy napój pitny przez cały dzień.
Kawa to napój, który dodaje energii, uprzyjemnia poranki i sprzyja chwilom relaksu. Mimo że trudno wyobrazić sobie dnia bez filiżanki aromatycznego espresso lub kremowego latte, to jednak wciąż krąży
Kofeina to jeden z najczęściej stosowanych na świecie legalnych środków psychoaktywnych. Jest znana z działania pobudzającego i poprawiającego koncentrację. Czy osoby z ADHD również mogą korzystać z j
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, dlatego nie można się dziwić, że narosło wokół niej mnóstwo mitów. Niektóre z nich mają pewne pokrycie w rzeczywistości. Jak jest w przypadku tr