Hashimoto to choroba występująca coraz częściej zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Podpowiadamy, co warto wiedzieć na początku, co jeść przy chorobie Hashimoto i czego unikać. Jaka dieta przy Hashimoto jest najlepsza i czemu tak ważne są minerały – tego dowiesz się z artykułu!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, które prowadzić może do niedoczynności tarczycy. Po zdiagnozowaniu tej choroby konieczne jest przyjmowanie odpowiednio dobranych leków, jednak nie tylko one mają wpływ na lepsze funkcjonowanie organizmu. Od pacjentów wymaga się wzmożonej uwagi w kwestii diety czy aktywności fizycznej. Dieta Hashimoto – co to właściwie znaczy?
Nie musisz się obawiać, ponieważ nie jest to dieta bardzo restrykcyjna. Jej główną zasadą jest po prostu zdrowe, zbilansowane odżywianie. Oznacza to m.in., że należy spożywać sporo warzyw i owoców, minimalizować spożycie mięsa, a szczególnie czerwonego, unikać żywności przetworzonej czy tłuszczów nasyconych. Poza tym konieczne jest zwracanie uwagi na zawartość jodu, żelaza, selenu, witaminy D czy cynku w posiłkach. Są one bowiem potrzebne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Dieta Hashimoto – co jeść przy tym schorzeniu tarczycy? Do grona produktów zalecanych należą m.in.:
Produkty dozwolone wymienione powyżej to jedynie część komponentów, z których można tworzyć satysfakcjonujące i pełnowartościowe dania. Jest ich znacznie więcej, a to tylko przykłady tego, z czego wcale nie musisz rezygnować.
Dieta przy Hashimoto to nie tylko zwracanie uwagi na konkretne produkty, ale także ich składniki. Na szczególną uwagę zasługują węglowodany. Okazuje się, że u wielu osób z Hashimoto występują dodatkowo problemy z gospodarką węglowodanową. Z tego powodu pacjenci ci nie powinni spożywać cukrów prostych lub ograniczać je do minimum. W związku z tym z diety należy wykluczyć słodycze ze sklepów i wysoko przetworzone produkty. Zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Czas omówić produkty zakazane w diecie Hashimoto. Oto lista składników, które nie powinny gościć na Twoim stole, jeśli zmagasz się z tym schorzeniem tarczycy:
Dieta dla osoby z Hashimoto wymaga wykluczenia niektórych produktów, jednak mimo wszystko nie jest tak restrykcyjna, jak diety przy wielu innych schorzeniach. Zbilansowane posiłki i aktywność fizyczna pozwalają na komfortowe życie nawet z zapaleniem tarczycy.
Dieta dla chorych na Hashimoto powinna być bogata w minerały wspomagające prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Często zdarza się, że osoby z tą chorobą słabiej przyswajają minerały z pożywienia i konieczna jest ich dodatkowa suplementacja. Oto minerały, o których poziom trzeba szczególnie zadbać przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto:
Dbanie o odpowiedni poziom wszystkich tych minerałów pozwala niwelować wszelkie nieprawidłowości organizmu powodowane przez Hashimoto. Bardzo ważne jest częste monitorowanie poziomu minerałów we krwi poprzez badania.
Dieta Hashimoto – przepisy na dania znajdziesz w internecie oraz wielu książkach poświęconych tej chorobie. Warto także poprosić o pomoc dietetyka. Oto przykładowy jadłospis diety Hashimoto na jeden dzień:
Dieta Hashimoto – produkty dozwolone w tym sposobie żywienia pozwalają na komponowanie przeróżnych, pełnowartościowych i smacznych dań. Z Hashimoto można naprawdę pysznie i zdrowo jeść.
Jaka dieta przy Hashimoto? Tego rodzaju pytania zadaje sobie wiele osób borykających się z tą dokuczliwą przypadłością. Należy pamiętać o tym, że w przypadku Hashimoto bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków oraz unikanie głodówek. Jaki powinien być codzienny jadłospis? Przede wszystkim warto wybierać produkty pochodzenia zwierzęcego będące źródłem białka - najlepiej chude mięsa bądź ryby, produkty mleczne bądź owoce morza. Dobrym wyborem jest też białko sojowe. Warto nadmienić, że dzięki spożywaniu produktów bogatych w białko możliwe jest zahamowanie wypadania włosów, co jest często spotykaną dolegliwością wśród osób zmagających się z Hashimoto.
Osoby, które chorują na Hashimoto, powinny też pamiętać, by stawiać na węglowodany złożone, np. produkty pełnoziarniste. Wszelkiego rodzaju pieczywo czy makarony powinny być pełnoziarniste, ponieważ zawierają one znacznie więcej prozdrowotnych składników takich jak błonnik, które ułatwiają trawienie oraz odznaczają się niższym indeksem glikemicznym. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są doskonałym wyborem, ponieważ wyróżnia je fakt, iż pomagają w unikaniu skoków poziomu cukru we krwi.
Dieta Hashimoto – zasady tego sposobu odżywiania są niekiedy wyolbrzymiane. Jeden z mitów głosi, że w trakcie tej choroby nie można spożywać glutenu. Nie jest to jednak prawda. Gluten jest niewskazany dla osób cierpiących na celiakię, alergię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Jeśli zatem nie zmagasz się z żadnym z tych schorzeń, nie musisz wykluczać glutenu ze swojej diety. Oczywiście w sytuacji, w której pacjent cierpi zarówno na celiakię, jak i na Hashimoto, rezygnacja z glutenu jest konieczna.
Warto pamiętać, by nie rezygnować z glutenu na własną rękę, ponieważ zawarty w nim błonnik i inne składniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dobie mód na różnego rodzaju diety eliminacyjne trzeba mieć to szczególnie na uwadze. Z glutenu należy rezygnować tylko wtedy, gdy zaleci to lekarz. O tym, czego nie jeść przy Hashimoto, dowiesz się w dalszej części artykułu.
Jednocześnie badania prowadzone przez specjalistów dowiodły, że celiakia może prowadzić do nasilenia objawów Hashimoto. Wszystko to oznacza, że jeżeli dany pacjent jednocześnie choruje na celiakię i Hashimoto, wówczas powinien przejść bezwzględnie na dietę bezglutenową. Jednak czy dieta bezglutenowa jest niezbędna, gdy dana osoba choruje wyłącznie na Hashimoto? Okazuje się, że dieta bezglutenowa nie wpływa w żadnym stopniu na przebieg tej choroby i nie oddziałuje na czynność tarczycy.
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr