Dieta kapuściana cieszy się popularnością wśród osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Choć jest ona skuteczna, to jest także bardzo monotonna, co może zniechęcić do jej wdrożenia. Czym jest dieta kapuściana? Ile można schudnąć w trakcie jej stosowania? Co można jeść? Wszystkie szczegóły poznasz poniżej!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Polega ona na spożywaniu głównie zupy kapuścianej. Szczególnie polecana jest ta zrobiona z białej lub włoskiej kapusty, lecz czasami dopuszczalna jest także ta kiszona. Dzięki niej w całkiem krótkim czasie można zrzucić zbędne kilogramy, więc często stosowana jest jako forma odchudzania. Uważana jest za dobry wstęp do późniejszych innych niskokalorycznych diet. Jednak jak większość diet, wymaga konsultacji ze specjalistą.
Zupa z kapusty jest podstawą żywienia w diecie kapuścianej. Przepis na nią jest bardzo prosty. Potrzebna jest Ci jedynie główka białej lub włoskiej kapusty, około 6 cebul, 2 zielone papryki, puszka pomidorów, bądź 6 świeżych, a także seler naciowy. Oprócz tego przygotuj również przyprawy: pieprz, czosnek i chilli. Wszystkie warzywa oprócz kapusty należy dusić na oliwie w głębokiej patelni. Kiedy będą gotowe, wystarczy przełożyć do garnka, a następnie zalać wodą i dodać przyprawy.
To jednak nie wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie kapuścianej. Jak ją stosować, aby była skuteczna? Jednym z kluczowych elementów diety kapuścianej jest ograniczenie jedzenia między innymi produktów węglowodanowych. Jej zasady nakazują wybierać świeże produkty, a także pić co najmniej 8 szklanek wody dziennie.
Jest to dieta niskokaloryczna. Charakteryzuje ją także duża monotonia, ponieważ nie ma na niej zbytniej różnorodności posiłków poprzez niewielką ilość składników, która potrzebna jest do przygotowywania jedzenia. Mało jest w niej także białka oraz węglowodanów.
Planując zmianę sposobu żywienia, warto znać listę produktów dozwolonych na diecie kapuścianej. Co można jeść podczas przebywania na tej diecie? Przede wszystkim jest to dieta opierająca się głównie na owocach i warzywach. Tym najczęściej spożywanym z pewnością jest kapusta. Oprócz niej bez problemu można jeść również inne, między innymi brukselkę, brokuły, pietruszkę czy kalafior. Nie zaleca się jednak jedzenia fasoli, groszku czy kukurydzy. Pozwala się w niej również na jedzenie owoców takich jak np. pomarańcze czy jabłka, jak i również niewielkiej ilości bananów. W diecie kapuścianej bardzo mało jest również mięsa, ponieważ pojawia się ono dopiero w drugiej części diety, w której dozwolona jest między innymi chuda wołowina, pierś z kurczaka czy mintaj. Nie zaleca się również jedzenia produktów zawierających węglowodany.
Jak wygląda jadłospis w diecie kapuścianej? Jest on ściśle określony na każdy dzień trwania diety. Posiłki są bardzo proste i z łatwością przygotujesz je w domu.
Dieta kapuściana ma zarówno swoje wady, jak i zalety. Wśród jej plusów z pewnością można wymienić jej niski koszt oraz łatwość w przygotowywaniu potraw. Oprócz tego nie trwa ona długo, a także będzie odpowiednia dla osób, które są zabiegane, ponieważ opiera się na jednym głównym posiłku. Co jeszcze jest plusem diety kapuścianej? Efekty. Można na niej schudnąć od 4 do 7 kg.
Jej wadami zdecydowanie jest monotonność diety, a także brak jej zbilansowania. Może ona też negatywnie wpływać na samopoczucie. Mała ilość kalorii może powodować bóle głowy, ale również wzdęcia. Brak w niej również żelaza, magnezu i wapnia. Utrudnia ona również przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz tego pomimo utraty kilogramów można spodziewać się efektu jojo po zbyt drastycznym powrocie do starych nawyków żywieniowych.
Przez ile dni może być stosowana dieta kapuściana? Plan zakłada 7 dni i dokładnie tyle powinno się na niej przebywać. Stosowanie diety przez dłuższy czas nie jest zalecane. Poleca się ją stosować jedynie na początku odchudzania, a następnie zmienić swój sposób odżywiania. Dieta kapuściana może wydawać się dobrą dietą odchudzającą, jednak nie do końca tak jest. Warto pamiętać o możliwym efekcie jojo, a także o wadach diety, które mogą mieć duży wpływ na organizm.
Jakie dieta kapuściana daje efekty dla ogólnego zdrowia? Zgodnie z przekonaniem osób, które ją stosują i polecają, jedzenie głównie warzyw kapuścianych ma obniżyć metabolizm i pozwolić na szybkie chudnięcie. To zazwyczaj faktycznie jest prawdą, ponieważ ze względu na restrykcyjne podejście do produktów na tej diecie (jedzenie jedynie zupy z kapusty i warzyw), dziennie trudno dostarczyć organizmowi więcej kalorii jak 1000. To z kolei powoduje silny deficyt kaloryczny nawet u osób o stosunkowo niewielkim zapotrzebowaniu, prowadzących siedzący tryb życia.
Jedzenie dużej ilości warzyw na pewno może stanowić zastrzyk energii, ale jednak należy mieć świadomość, że ograniczone spożycie białka i tłuszczów może prowadzić do spadku energii i braku możliwości budowania masy mięśniowej.
Dieta kapuściana jest bardzo radykalna pod względem kalorycznym: lekarze i specjaliści uznają ją za bardzo drastyczną ze względu na małą dawkę kalorii i stosunkowo mało urozmaicony jadłospis. Wracając do normalnego jadłospisu, szybko możemy zaobserwować efekt jojo. Jaka dieta po diecie kapuścianej będzie najlepsza, aby zachować osiągnięte rezultaty?
Eksperci zalecają, aby - jeśli już decydujemy się na dietę kapuścianą - nie wracać od razu po niej do zwykłego trybu jedzenia, tylko spróbować bardziej zbilansowanych, ale jednocześnie sycących diet: takich jak śródziemnomorska czy nawet paleo.
Zdaniem osób, które regularnie stosują dietę kapuścianą, efekty po miesiącu mogą być naprawdę spektakularne - to nawet 6 kilo utraconej masy ciała. Jednocześnie należy mieć świadomość, że lekarze i dietetycy wskazują, że prawidłowe tempo chudnięcia, które zwiększa szansę na zachowanie efektów to mniej więcej 0,5 kilograma na tydzień.
Do indywidualnego rozważenia pozostaje, czy warto stosować dietę kapuścianą. To, ile można schudnąć, nie powinno być dla nas jedynym wyznacznikiem, dla którego decydujemy się na dietę. Koniecznie należy wziąć pod uwagę swoje predyspozycje, zapotrzebowanie kaloryczne oraz szanse na zachowanie efektów po diecie. W podjęciu racjonalnej decyzji pomoże lekarz lub dietetyk.
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr