- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta kopenhaska — jadłospis i zasady. Jakich efektów się spodziewać?

Dieta kopenhaska — jadłospis i zasady. Jakich efektów się spodziewać?
Dieta kopenhaska 13-dniowa to jedna z najbardziej rygorystycznych diet. Pozwala ona jednak osiągnąć zadowalające efekty. Dieta kopenhaska – co to? Jakie są jej zasady? Dla kogo się ona sprawdzi, a komu może zaszkodzić? Odpowiedzi na te oraz inne pytania jej dotyczące otrzymasz poniżej!
- Dieta kopenhaska to dość restrykcyjna dieta, której czas trwania wynosi 13 dni.
- Mimo krótkiego czasu trwania, dieta kopenhaska uchodzi za niezwykle skuteczną w gubieniu nadprogramowych kilogramów.
- Osoby będące na tej diecie powinny spożywać dziennie zaledwie 1000 kalorii.
- W związku z tym, iż dieta jest bardzo rygorystyczna, nie jest ona zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży i seniorów.
Dieta kopenhaska – zasady ogólne
Reguły, które należy stosować, odżywiając się zgodnie z zaleceniami tej diety, są ściśle określone. W trakcie jej trwania trzeba zastosować się do wielu wyrzeczeń. Nieprzestrzeganie ich wiąże się z tym, iż dietę trzeba przerwać, a powtórzyć można ją dopiero po trzech miesiącach. Nie wolno jej też stosować przez dłuższy czas – należy zachować przerwę co najmniej dwóch lat.
Dieta kopenhaska – kalorie
Do jednej z rygorystycznych zasad diety kopenhaskiej należy ilość spożywanych kalorii. Ich maksymalna liczba to zaledwie 1000 kcal na cały dzień. Jednak ich zalecana liczba powinna mieścić się raczej pomiędzy 600 a 900 kcal, co jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Dieta kopenhaska – godziny posiłków
Choć człowiekowi zaleca się jedzenie 5 razy dziennie, to jednak inaczej wygląda to w przypadku diety kopenhaskiej. Plan posiłków w jej przypadku jest bardzo rygorystyczny i pozwala zaledwie na 3, które dodatkowo należy jeść o konkretnych godzinach. Śniadanie – 8-9, obiad – 12-14, kolacja – 17-18.
Dieta kopenhaska – produkty
W trakcie stosowania diety kopenhaskiej zabronione jest podjadanie pomiędzy posiłkami. Nie należy także pić alkoholu i soków czy jeść produktów zbożowych oraz słodyczy. Wśród dozwolonych napojów jest jedynie woda, którą można pić z sokiem z cytryny (najlepiej w ilości 1,5-2 litry na dzień), a także kawa i zielona herbata. Nie trzeba rezygnować z jedzenia mięsa, gdyż dieta kopenhaska z kurczakiem jest możliwa.
Wskazania do stosowania diety kopenhaskiej
Do jednego ze wskazań, które często jest wymieniane, należy przede wszystkim otyłość i nadwaga, ponieważ pozwala ona w szybkim czasie pozbyć się znacznej ilości kilogramów. Osoba, która chce stosować się do zasad diety kopenhaskiej, przed i po powinna wykonać podstawowe badania, które potwierdzą, że jest ona zdrowa. Warto również skonsultować taką decyzję z lekarzem, który po przeanalizowaniu wyników podejmie decyzję, czy taka dieta jest możliwa.
Kto nie powinien stosować diety kopenhaskiej?
Choć efekty diety kopenhaskiej mogą zachęcić do jej stosowania wiele osób, to jednak nie każdy powinien jej próbować. Restrykcyjny sposób odżywiania ma swoje przeciwskazania dla ludzi, którzy borykają się z różnymi chorobami jak na przykład choroby nerek, cukrzyca, choroby układu krążenia, osteoporoza. Oprócz tego ze stosowania diety powinny zrezygnować również osoby borykające się z zaparciami.
Dietetycy nie zalecają przebywania na diecie kopenhaskiej także osobom zdrowym, które posiadają inne przeciwskazania. Jest to niskokaloryczny sposób żywienia, niedobry dla dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania, ale również dla osób starszych. Oprócz tego ze stosowania jej powinny zrezygnować także osoby, które pracują fizycznie, bądź są narażone na zbyt duży stres. Nie zaleca się jej także ludziom, którzy prowadzą aktywny styl życia, a także matkom karmiącym piersią.
Zalety i wady stosowania diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska ma zarówno liczne wady, jak i zalety. Warto znać obie jej strony, zanim się na nią zdecyduje. Pozwoli to wtedy zdecydować czy jest to coś na pewno dla Ciebie. Schudnięcie to z pewnością jedna z największych zalet diety kopenhaskiej. Rezultatem może być utrata od 5 do 8 kilogramów. W zależności od organizmu, w ciągu 13 dni może być ich nawet 15. Posiłki, które zawarte są w jadłospisie diety, można przygotować bardzo łatwo i szybko. Oprócz tego jest ona dosyć tania i pozwala nauczyć się braku podjadania pomiędzy posiłkami.
Wad diety kopenhaskiej jest jednak znacznie więcej. Spalanie wielu kilogramów w stosunkowo krótkim czasie może przyczynić się do powstania późniejszego efektu jojo. Oprócz tego posiłki, które zawierają się w jadłospisie diety, nie dostarczają do organizmu odpowiednich składników (między innymi węglowodanów i tłuszczy), co przyczynia się do znacznego osłabienia, które może doprowadzić do omdleń czy licznych bólów i zawrotów głowy. Dieta kopenhaska jest także monotonna. Niektóre z jej zasad mogą ponadto przyczynić się do powstania chorób jak np. wrzody żołądka.
Efekty po 13 dniach stosowania diety kopenhaskiej
Przestrzeganie określonych zasad jadłospisu diety kopenhaskiej pozwala osiągnąć spektakularne efekty i zrzucić zbędne kilogramy. Pozwala ona schudnąć od 5 do 8 kilogramów. Zdarza się jednak, że u osób ze znaczną nadwagą ich liczba może być nawet kilkukrotna. Warto jednak wiedzieć, że ilość traconych kilogramów to głównie woda. Szybko można też nabawić się efektu jojo.
Przepisy i przykładowy jadłospis diety kopenhaskiej
Plan żywienia, który należy stosować, został ściśle określony przez twórców diety kopenhaskiej. Co jeść podczas diety 13-dniowej? Dokładny jadłospis na posiłki znajdziesz poniżej.
Dieta kopenhaska – jadłospis
Jadłospis 13-dniowej diety kopenhaskiej składa się z trzech posiłków, które je się przez 7 dni, a następnie od dnia 8 do 13 cały plan żywienia się powtarza. Dozwolone są zmiany posiłków w obrębie jednego dnia. Oto dieta kopenhaska - menu:
- dzień 1 i 8 – śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru, obiad: 2 jajka na twardo ze szklanką gotowanego szpinaku i pomidorem, kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z dodatkiem łyżki oliwy i soku z cytryny;
- dzień 2 i 9 – śniadanie i obiad: takie same jak dnia poprzedniego, kolacja: plaster chudej szynki, ⅔ szklanki jogurtu naturalnego;
- dzień 3 i 10 – śniadanie: czarna kawa z kostką cukru i grzanka, obiad: szklanka gotowanego szpinaku z pomidorem oraz mały owoc, kolacja: 2 jajka na twardo, plaster chudej szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny;
- dzień 4 i 11 – śniadanie: czarna kawa z kostką cukru, obiad: jajko gotowane na twardo ze startą marchewką i małą ilością twarożku, bądź serka wiejskiego, kolacja: pół szklanki kompotu bez cukru, ⅔ szklanki jogurtu;
- dzień 5 i 12 – śniadanie: starta marchewka z sokiem z cytryny, obiad: chuda ryba smażona bez tłuszczu, bądź gotowana z sokiem z cytryny, kolacja: befsztyk, 5 liść sałaty, 7 główek gotowanego brokuła;
- dzień 6 i 13 – śniadanie: czarna kawa z kostką cukru i grzanką, obiad: gotowana, bądź duszona pierś z kurczaka oraz 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny, kolacja: 2 jajka na twardo z dużą marchwią;
- dzień 7 – śniadanie: zielona herbata bez cukru, grillowana pierś z kurczaka i świeży owoc, brak kolacji w ten dzień.
Dieta kopenhaska – przepisy
Przepisy na posiłki w diecie kopenhaskiej są bardzo proste i szybkie. Z łatwością przygotuje je każdy, nawet osoby, które nie są doświadczone w gotowaniu. Przez powtarzalność potraw nie ma ich też dużo. Przykładowo mięso na kolację na dzień 1 i 8 możesz przygotować bardzo łatwo. Befsztyk możesz pokroić na plastry, a następnie doprawić za pomocą ulubionych przypraw i soku z cytryny i wstawić do lodówki na około godzinę, a następnie usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. W podobny sposób możesz przygotować także kurczaka i rybę (np. pstrąga) na posiłki w pozostałe dni.
Bardzo szybko przygotujesz także szpinak, który wystarczy ugotować na patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i pomidora. Podobnie sytuacja wygląda z jajkami, które wystarczy ugotować na twardo. Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? I tak, i nie. W jadłospisie zawiera zdrowe produkty, jednak ilość, jaką się spożywa jest niewystarczająca. Zanim się ją rozpocznie, warto się zastanowić i skonsultować z lekarzem, ponieważ jej efekty mogą być szkodliwe dla zdrowia. Może ona jednak pomóc osobom z nadwagą w zgubieniu pierwszych kilogramów.
Dieta kopenhaska efekty, czyli ile można schudnąć?
Dieta kopenhaska - efekty? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Dieta odchudzająca kopenhaska może przynieść znaczną utratę masy ciała. Trzeba jednak pamiętać o tym, że dokładna liczba zgubionych kilogramów zależy od różnych indywidualnych czynników, takich jak kondycja metabolizmu, aktywność fizyczna, rodzaje spożywanych posiłków itd.
Gdy spojrzymy na internetowe opinie, możemy dowiedzieć się, że dieta 13 dniowa w niektórych przypadkach skutkuje zgubieniem nawet od 5 do 10 kilogramów. Wiele osób ceni sobie też fakt, iż tak imponujące wyniki można osiągnąć nawet bez konieczności wylewania siódmych potów na siłowni. Aby osiągnąć sukces na takiej diecie, trzeba pamiętać o konieczności utrzymywania sporego deficytu kalorycznego, spożywaniu posiłków o regularnych porach oraz rezygnacji z podjadania.
Dieta 13 dniowa - najważniejsze przeciwwskazania do stosowania diety odchudzającej
Pomimo tego iż dieta kopenhaska efekty daje całkiem pozytywne, trzeba mieć na uwadze fakt, iż istnieje wiele przeciwwskazań do jej stosowania. Mianowicie: nie powinny jej stosować osoby, które borykają się z różnymi poważnymi schorzeniami. Dla takich osób tego rodzaju jadłospis może okazać się absolutnie wyniszczający, ponieważ wiąże się z tym, iż organizm nie ma dostarczonej odpowiedniej ilości energii.
Kolejna sprawa to wiek - na przejście na tę dietę powinny decydować się wyłącznie osoby dorosłe. Absolutnie odradza się, aby przechodziły na nią dzieci, kobiety w ciąży czy seniorzy. W związku z tym, iż dieta kopenhaska nie dostarcza zbyt dużej ilości energii, w jej trakcie wiele osób może uskarżać się na bóle głowy, nudności czy brak sił. Z tego względu nie jest to odpowiedni wybór dla pracujących fizycznie.
Dieta odchudzająca kopenhaska a zdrowie – czy można spodziewać się efektu jojo?
Dieta odchudzająca kopenhaska wywołuje wiele pytań co do efektów oraz wpływu na zdrowia. Trzeba mieć świadomość tego, iż w związku ze sporymi restrykcjami, jakie wynikają z jej stosowania, może ona nieść za sobą negatywne konsekwencje dla stanu naszego zdrowia. Nagłe przejście na taką dietę prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Zbyt niska podaż kalorii prowadzi do spowolnienia przemiany materii, dlatego też po zakończeniu stosowania tej diety istnieje ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr