InPost Fresh

Dieta na stawy – co jeść, by wzmocnić stawy?

28 grudnia 2022
5 min
Autor: Justyna Kolorz

Wraz z wiekiem spada ilość kolagenu w organizmie, co przyczynia się do osłabienia stawów. Przy tym mogą pojawiać się również poważne choroby, które są związane ze stanami zapalnymi. Dlatego też warto zadbać o ich wzmocnienie poprzez odpowiednią dietę na problemy ze stawami. Jakie produkty spożywać, a które ograniczyć?

 

Nie jest to tekst specjalistyczny. Każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

1. W diecie na reumatologiczne zapalenie stawów nie może zabraknąć kolagenu.

2. Dietę na stawy można suplementować, wybierając produkty dobrze przyswajalne.

3. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć chudego mięsa czy też ryb morskich.

Dieta na stawy – jaka jest jej rola?

Dobrze dopasowana dieta na sprawne stawy zawiera odpowiednie ilości białka, zdrowych tłuszczów oraz kolagenu. Szczególnie ostatni składnik jest odpowiedzialny za ich prawidłowe funkcjonowanie. Jednakże wraz z upływem lat w naturalny sposób zmniejsza się stężenie kolagenu w naszym organizmie. Nie jest to jednak jedyna przyczyna osłabienia kości. Przed rozpoczęciem diety należy dowiedzieć się, co niszczy stawy. Ważne więc, by pracować nie tylko nad objawami, ale i zwalczyć przyczyny problemów zdrowotnych.

Na złą kondycję stawów i kości wpływa również niedobór witaminy D3 w organizmie. W naszym klimacie stopień nasłonecznienie w ciągu roku nie jest wystarczający, by zapewnić organizmowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę słońca. Przez to wielu z nas zmaga się ze skutkami jej niedoboru. Zalicza się do tego osłabienie układu odpornościowego, a więc i większą podatność na pojawienie się stanów zapalnych.

Upływ czasu nie jest jedynym czynnikiem, który osłabia stawy. Przyczynia się też do tego nadwaga oraz nadmierny wysiłek (np. praca fizyczna). Wszystko to może powodować powstawanie poważnych chorób takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Jednak prawidłowo stosowana dieta na zwyrodnienia i wzmocnienie stawów jest w stanie zmniejszyć odczuwalne skutki chorób, a także im zapobiegać.

Dieta na regenerację stawów – co powinna zawierać?

Dieta na stawy i więzadła powinna być bogata przede wszystkim w wartościowe źródła białka, które wpływa na budowę masy mięśniowej. Jest także składnikiem budulcowych chrząstki stawowej. Poza tym niezwykle ważne jest uzupełnianie zapasów kolagenu. Jego naturalnym źródłem są wszelkiego rodzaju galarety (rybne, owocowe lub wieprzowe) oraz żelatyna. Można również zdecydować się na suplementację tego składnika.

Przy stosowaniu diety na chore stawy nie można zapominać o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 oraz przeciwutleniaczy. Są to naturalne składniki, które wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają podatność na pojawienie się stanów zapalnych. Warto więc włączyć do diety produkty bogate w witaminę C (która poprawia budowanie chrząstki stawowej) oraz witaminę E o właściwościach antyoksydacyjnych. Co jeść na stawy, aby uzupełnić braki tych witamin? Przede wszystkim warto sięgać po owoce cytrusowe, porzeczki, a także takie warzywa jak np. brokuł czy pietruszka. Z kolei witaminę E można znaleźć w oleju rzepakowym czy orzechach, szczególnie włoskich. To jednak wybrane produkty diety na bolące stawy. Ich dokładna lista jest znacznie dłuższa.

Jakie produkty są dozwolone podczas stosowania diety na stawy?

Powszechnie uważa się, że najlepsza dieta na zdrowe stawy to dieta śródziemnomorska. Dzięki niej poprawie ulega kondycja stawów, ponieważ zawiera wiele różnorodnych produktów, które pozytywnie wpływają na ich budowę. Co do nich zaliczamy? Są to m.in.:

  • Chude mięso i nabiał – do budowania tkanki mięśniowej, która wspomaga pracę stawów i kości, niezbędne jest pełnowartościowe białko. Pochodzi ono ze źródeł odzwierzęcych, dlatego należy sięgać po drób, indyka, chude twarogi, kefiry i jogurty naturalne.
  • Ryby – te tłuste, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk czy śledzie, są bogatym źródłem witaminy D oraz kwasów omega-3.
  • Zdrowe tłuszcze – oleje (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
  • Białko roślinne – osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej zaleca się spożywanie tofu oraz roślin strączkowych. Z tych produktów mogą korzystać także Ci, którzy nie są na diecie bezmięsnej.
  • Produkty zbożowe – dostarczają niezwykle ważnego błonnika. Zalicza się do nich ciemny makaron, brązowy lub dziki ryż, razowe pieczywo.
  • Warzywa i owoce – bez nich nie sposób wyobrazić sobie żadnego sposobu odżywiania się. W przypadku diety na bolące stawy warto sięgać po cebulę, czosnek, buraki, marchewkę i kapustę. Z owoców istotne są truskawki, jagody czy żurawina.

W zapobieganiu powstawaniu stanów zapalnych w organizmie pomagają także liczne przyprawy. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Dlatego też do każdego posiłku warto włączać naprzemiennie kurkumę, cząber, bazylię, chrzan czy majeranek. Pozytywne działanie wykazują również goździki, imbir, anyż oraz mięta i szałwia.

Dieta na stawy – jakich produktów należy unikać?

Skoro wiadomo już, co jeść na zdrowe stawy, czas poznać produkty, których należy się wystrzegać. Zalicza się do nich przede wszystkim fast foody oraz wysokoprzetworzoną żywność, taką jak np. zupki instant, hamburgery, chipsy i inne słone przekąski.

W walce o mocne stawy i kości przeszkadza również zbyt duża ilość spożywanego cukru. Należy więc wyeliminować także wszelkiego rodzaju słodycze. Stany zapalne w organizmie są potęgowane przez działanie kwasów omega-6. Występują one w oleju słonecznikowym lub kukurydzianym.

Na kondycję stawów negatywnie wpływa zbyt duża ilość cholesterolu. On zaś gromadzi się w organizmie przy spożywaniu nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych. Przyczynia się to także do słabej wchłanialności białka z pokarmu. Dlatego należy znacząco ograniczyć czerwone mięso oraz takie produkty jak smalec, słonina, kiełbasa czy wędliny – te z kolei przez to, że są zbyt przetworzone, zawierają dużą ilość konserwantów. Niewskazane są niektóre produkty z nabiału jak żółty ser czy sery topione. Należy również ograniczyć masło oraz śmietanę.

Osoby, które mają zdiagnozowane reumatoidalne zapalenia stawów, mogą ponadto unikać jedzenia warzyw psiankowatych, takich jak np. pomidor, papryka czy bakłażan. Jednak jak dotąd teoria o ich negatywnym wpływie na stany zapalne spotyka się ze sprzecznymi opiniami. Dlatego też można samodzielnie przetestować swój organizm i ograniczyć jedzenie tych produktów lub wyeliminować je ze swojej diety na jakiś czas. Obserwacja reakcji organizmu podpowie, czy faktycznie zmniejszy się odczuwany ból.

Co należy pić przy diecie na stawy?

Dieta na kości i stawy to nie tylko zasady dotyczące spożywanych posiłków. Znajdą się tam również zalecenie odnośnie do napojów. Zdecydowanie należy ograniczyć takie płyny jak alkohol, a także nadmierne ilości mocnej kawy i czarnej herbaty. Zawarta w nich kofeina wypłukuje magnez z organizmu i negatywnie oddziałuje na wchłanianie się wapnia.

Osoby, które zmagają się z bólem stawów, powinny zrezygnować ze wszystkich słodkich napojów, w tym tych gazowanych. Zawierają dużą ilość cukru, co prowadzi nie tylko do osłabienia kości, ale również sprzyja nadwadze. Jednym z najgorszych posiłków jest burger z mięsem wołowym i obfitym dodatkiem sosów, zapity coca-colą lub innym słodkim napojem. Co zatem można pić przy diecie na stawy kolanowe?

Zamiast słodzonych napojów należy sięgać po naturalnie występujące cukry w owocach. Sok z winogron, aronii czy czarnej porzeczki pozytywnie wpływa na kondycję stawów. Zawarte w nim składniki obniżają także stany zapalne w organizmie. Przeciwzapalnymi właściwościami charakteryzuje się również zielona herbata.

Jak wygląda jadłospis diety na stawy?

Ważną zasadą diety na stawy biodrowe jest regularne jedzenie i picie wymaganej ilości wody w ciągu dnia. Przykładowy jadłospis rozpisany jest więc na 5 posiłków. Na śniadanie można przygotować jajecznicę smażoną na oleju wraz z warzywami, takimi jak cebula czy szczypiorek. Na obiad sprawdzi się pieczony dorsz lub łosoś, a na kolację sałatka z tuńczyka lub zupa krem z brokułów czy marchewki. Jako przekąskę można wybrać galaretki oraz kanapki z twarogiem. Do każdego posiłku zamiast lampki wina czy słodkiego napoju lepsze będą np. szklanka wody, sok z aronii lub zielona herbata. Prawidłowa dieta na stawy poprawia ich elastyczność, wzmacnia także tkankę mięśniową i wspomaga pracę układu odpornościowego. Dzięki temu zapobiega się stanom zapalnym i poważnym chorobom zwyrodnieniowym.

Dieta na reumatologiczne zapalenie stawów - skuteczne strategie żywieniowe

Na pewno warto sięgnąć po skuteczne suplementy diety na stawy. W ich składzie nie powinno zabraknąć magnezu. Dodatkowo warto postawić na produkty bogate w witaminę D3 oraz kolagen i witaminę C. Lekkostrawna dieta na reumatologiczne zapalenie stawów po urazach jest wręcz zalecana. Przede wszystkim należy spożywać duże ilości ryb morskich. Najlepiej sprawdzi się śledź, halibut, a także łosoś i makrela. Zaleca się jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu w ilości ok. 10 dkg. Ryby są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają bóle stawów, a także stany zapalne. Dodatkowo do diety należy wprowadzić np. siemię lniane czy też olej konopny oraz olej lniany. Codziennie powinno się spożywać od 50 do 70 dkg warzyw oraz od 20 do 40 dkg owoców. Jaka dieta na ból stawów sprawdzi się najlepiej? W tym przypadku należy sięgnąć po produkty bogate w składniki mineralne, szczególnie wapń, fosfor oraz białko. Możesz sięgnąć po produkty mleczne, szczególnie biały serek twarogowy, jogurt czy maślankę. Dobrym źródłem składników mineralnych jest także chude mięso czy owoce morza. Bóle stawów zmniejszy też regularne picie kolagenu. Możesz wybrać tutaj suplementy, ale też spożywać regularnie podroby, np. serca czy wątróbkę.

Dieta na stawy kolanowe - specjalne zalecenia żywieniowe

Jaka dieta na stawy kolanowe będzie najlepsza? Jadłospis musi być maksymalnie zbilansowany, tak aby nie doprowadzić organizmu do niedoborów. Trzeba wiedzieć, że produkty powinny być nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale też lekkostrawne. Dodatkowo należy sięgnąć po produkty takie jak tuńczyk, flądra, gdyż zawierają one wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawu kolanowego. Aby wzmocnić stawy kolanowe, sięgnij także po galaretkę z nóżek wieprzowych bądź kurzych, która zawiera dużą ilość kolagenu. Co drugi dzień należy spożywać rośliny strączkowe. Aby zwiększyć ilość mazi w kolanie, doskonale sprawdzi się chlorowodorek bądź siarczan glukozaminy.

Czytaj również