InPost Fresh

Dieta na zaparcia, czyli co jeść, a czego unikać przy problemach z wypróżnianiem?

18 stycznia 2023
5 min
Autor: Dorota Wachholz

Cierpisz na niestrawność, masz kłopoty z trawieniem, a wypróżnienie sprawia Ci problem? Dieta na zaparcia to zbawienie dla Twoich jelit. Jaka dieta przy zaparciach jest najlepsza, czego nie jeść przy zaparciach i jakie warzywa powodują zaparcia? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule. Dzięki odpowiedniej dawce informacji możesz zadbać o swoje jelita i znacznie wpłynąć na zdrowie.

 

Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

1.  Zmagając się z zaparciami należy wprowadzić większą podaż błonnika.

2.  Przyczyną zaparć może być ciężkostrawna i wysokoprzetworzona dieta.

3.  Kobiety w ciąży nie powinny zażywać leków przeczyszczających, lecz sięgnąć po dietę z dużą ilością błonnika.

Dieta na zaparcia – główne zasady

Dieta dla osób z zaparciami jest dość łatwa do wprowadzenia, ponieważ składa się z ogólnodostępnych i smacznych składników. Ważną rolę odgrywa w niej błonnik, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i wydalniczego. Ponadto należy pić jak najwięcej wody (minimum 2 litry dziennie). Poza unikaniem posiłków i produktów takich jak fast foody, słodycze (ciastka, rurki, żelki, batony itd.), cukru czy słodzonych napojów, warto zadbać o regularność odżywiania. Należy jeść około 4-5 posiłków dziennie, w podobnych odstępach czasu. Do zdrowego odżywiania warto dołączyć aktywność fizyczną i spożywanie fermentowanego nabiału, np. w postaci kefirów. Potrawy na zaparcia powinny zawierać niewiele tłuszczu i węglowodanów. Warto natomiast wprowadzić kiszonki, które pobudzą układ trawienny do działania. Na zaparcia korzystnie działa także czarna kawa.

Co powoduje zaparcia – najczęstsze czynniki

Zaparcie, czyli inaczej zatwardzenie, może mieć różne przyczyny. Wśród najczęstszych wyróżnia się m.in. niezdrową dietę, przyjmowanie niektórych leków, kłopoty z jelitami i układem pokarmowym, ciążę czy zmiany hormonalne. Niezdrowa dieta oznacza taki sposób żywienia, w którym spożywa się zbyt wiele tłuszczów i węglowodanów, często sięga się po fast foody, wysokoprzetworzoną żywność czy słodzone napoje. Jakie produkty powodują zaparcia? Może to być białe pieczywo, przetworzone produkty mięsne (np. pasztety), makarony pszenne, wysokotłuszczowe sery czy śmietany, wino wytrawne, gotowana marchewka, a także produkty smażone na głębokim tłuszczu. Zaparciom często towarzyszą wzdęcia.

Dieta na zaparcia bogata w błonnik, czyli co jeść na zaparcia?

Jeśli zmagasz się z zaparciami, warto skorzystać z konsultacji z lekarzem, który wykluczy poważne choroby. Wtedy można wprowadzić dietę na zatwardzenie. Co jeść na wypróżnianie, aby dostarczyć sporo błonnika i usprawnić działanie przewodu pokarmowego? Błonnik pomaga w usuwaniu toksyn zalegających w jelitach, a także reguluje tamtejsze pH. Produkty pełne tego składnika są sycące i sprawiają, że bardziej się najadasz. Znajduje się on w produktach zbożowych oraz owocach i warzywach.

Produkty zbożowe, w których jest sporo błonnika, to kasza gryczana, kasza bulgur, kasza jęczmienna, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty czy siemię lniane. Błonnik znajdziesz również w takich owocach i warzywach jak ziemniaki, fasola, chrzan, groch, brukselka, seler, maliny, gruszki, awokado czy truskawki. Wiele błonnika znajduje się też w suszonych owocach, które można jeść jako przekąskę lub dodawać np. do owsianek.

Czego unikać w diecie na zaparcia?

Wiesz już, jakie produkty wspomagają walkę z zaparciami, więc czas odpowiedzieć na pytanie – czego unikać przy zaparciach? Przede wszystkim wyklucz pszenne pieczywo i wszelkie dania przyrządzane z użyciem dużej ilości białej mąki (kluski śląskie, kopytka, pierogi). Łatwo zastąpisz je produktami pełnoziarnistymi. Biały ryż także lepiej zamienić na brązowy. Poza tym unikaj tłustych produktów, np. serów żółtych, śmietan czy serków topionych do smarowania kanapek. Na szczęście w sklepach znajduje się aktualnie sporo nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu. Szkodliwe okazują się cukry proste obecne w sklepowych słodyczach czy deserach, dlatego należy je wyeliminować. Unikaj smażonych posiłków, a szczególnie tych przygotowywanych na głębokim tłuszczu. Nie jedz tłustego mięsa, galaret z mięsem czy smalcu. Staraj się jeść lekkostrawne dania. Poza tym zrezygnuj z używek, takich jak alkohol czy papierosy i nie pij słodzonych napojów.

Woda w diecie na zaparcia – dlaczego jest tak ważna?

Człowiek w większości składa się z wody. Ma ona ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym także układu trawiennego. Dieta przeciw zaparciom powinna być szczególnie bogata w wodę, ponieważ oddziałuje ona na trawienie i przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Minimalna ilość spożywanej dziennie wody powinna wynosić 2 litry, a najlepiej, jeśli będą to nawet 3 litry dziennie. Pomocne mogą okazać się także zioła. Zaleca się picie m.in. rumianku czy mięty. Spożywanie tego rodzaju płynów wlicza się do zapotrzebowania na wodę.

Zaparcia u dzieci – zalecenia dietetyczne

Z zaparciami zmagają się zarówno dorośli, jak i dzieci. U najmłodszych przyczyny zaparć mogą być bardzo różnorodne, ale podobne do tych występujących u dorosłych. Należą do nich np. niewłaściwa dieta czy zaburzenia w działaniu układu pokarmowego. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo zatwardzenia u dziecka, gdy spożywa ono sporo słodyczy i fast foodów i pije mało wody. Zdarza się również, że zaburzenia wypróżniania występują z powodów psychologicznych.

Leczenie zaparć u dzieci warto skonsultować ze specjalistą, jednak bardzo ważne jest także wprowadzenie zmian w diecie. Jaka dieta na zaparcia u dzieci jest najlepsza? Dziecko zmagające się z zatwardzeniem powinno jeść pełnoziarniste pieczywo, sporo surowych owoców i warzyw, a także rośliny strączkowe czy jogurty naturalne. Nie należy jednak gwałtownie zmieniać całej jego diety, a produkty te wdrażać stopniowo. Dieta dla dziecka z zaparciami – przepisy na ciekawe dania z łatwością znajdziesz w sieci. Jaka dieta na zaparcia dla 2 latka się sprawdzi? Dziecku warto przyrządzać np. kolorowe kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z dużą ilością warzyw.

Dieta na zaparcia – przykładowy jadłospis

Zastanawiasz się, jak wygląda przykładowy jadłospis na zaparcia? Dieta ta wcale nie musi być nudna. Nie wymaga ona zbyt wielu wyrzeczeń, ponieważ większość produktów można zastąpić niemal identycznymi, wykonanymi jedynie z innego rodzaju mąki. Zawiedzeni mogą być wielbiciele słodyczy, ale powszechnie wiadomo, że nie są one elementem codziennej, zdrowej diety. Dieta na wzdęcia i zaparcia – jadłospis na kilka dni znajdziesz poniżej.

Dzień 1.

  • Śniadanie – kanapki na chlebie pełnoziarnistym z pastą warzywną, sałatą, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem;
  • Drugie śniadanie – jogurt naturalny z truskawkami;
  • Obiad – kasza gryczana z pieczoną piersią z kurczaka i ogórkami kiszonymi;
  • Podwieczorek – sałatka owocowa z suszonymi śliwkami;
  • Kolacja – zupa jarzynowa i grzanka z chleba razowego.

Dzień 2.

  • Śniadanie – owsianka na mleku o niskiej zawartości tłuszczu z gruszką, borówkami i wiórkami kokosowymi;
  • Drugie śniadanie – koktajl na bazie kefiru, truskawek, malin i siemienia lnianego;
  • Obiad – filet z dorsza gotowany na parze z pieczonymi warzywami i kiszoną kapustą;
  • Podwieczorek – szklanka ugotowanego bobu;
  • Kolacja – kanapki z humusem, papryką, wysokiej klasy chudą wędliną drobiową i ogórkiem.

Dzień 3.

  • Śniadanie – jogurt naturalny z otrębami, orzechami włoskimi, rodzynkami i borówkami;
  • Drugie śniadanie – grzanka z chleba pełnoziarnistego z pomidorem i ogórkiem konserwowym;
  • Obiad – zapiekanka warzywna z brukselką, brokułem i makaronem pełnoziarnistym;
  • Podwieczorek – kisiel z siemienia lnianego z owocami i erytrytolem;
  • Kolacja – bułka grahamka z twarogiem chudym, papryką, rzodkiewką i pestkami słonecznika.

Dzień 4.

  • Śniadanie – makrela wędzona i kromka chleba razowego;
  • Drugie śniadanie – serek wiejski z malinami i gruszką;
  • Obiad – pieczone frytki z batata, kotleciki z ciecierzycy i kiszona kapusta;
  • Podwieczorek – owsianka na mleku o niskiej zawartości tłuszczu z suszonymi morelami i borówkami;
  • Kolacja – kanapki na chlebie pełnoziarnistym z miodem, gruszką i orzechami włoskimi.

Dzień 5.

  • Śniadanie – grzanka z mozzarellą, pomidorem i bazylią polana oliwą z oliwek;
  • Drugie śniadanie – maślanka z truskawkami;
  • Obiad – zupa krupnik;
  • Podwieczorek – gruszka i kilka orzechów pekan;
  • Kolacja – kanapki na chlebie razowym z pastą jajeczną, ogórkiem kiszonym i pomidorem.

Dzięki przykładowemu jadłospisowi wiesz już, jak może wyglądać dieta przy zatwardzeniu. Pamiętaj, że jedzenie na zaparcia to także posiłki, które możesz śmiało wdrożyć do swojego odżywiania nawet wtedy, kiedy nie masz kłopotów z wypróżnianiem. Znasz teraz sporo posiłków przydatnych w polepszeniu funkcjonowania układu trawiennego, zatem decyzja, jakie produkty na zaparcia wybierzesz, należy tylko do Ciebie.

O tym, jaka dieta na zaparcia jest dobra u poszczególnych pacjentów, najlepiej zdecyduje lekarz. Trzeba brać pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Dieta na zaparcia – jadłospis przedstawiony powyżej powinien pomóc Ci w skomponowaniu własnego planu żywienia. Przepisy możesz tworzyć samodzielnie lub korzystać z książek i źródeł internetowych. Nie ignoruj niepokojących objawów!

Dieta dla ciężarnych przy zaparciach. Co jeść?

Wiele kobiet w ciąży zmaga się z częstym problemem zaparć. Jednocześnie w ich stanie stosowanie leków nie jest wskazane. Jak powinna wyglądać dieta na zaparcia w ciąży? Aby regularnie się wypróżniać, należy wprowadzić do diety produkty pełnoziarniste, ale też kaszę gryczaną czy jęczmienną. Dieta na zaparcia - przepisy dla ciężarnych. Warto przygotować napar z suszonych śliwek. Wystarczy tylko kilka sztuk owoców zalać wrzątkiem. Najlepiej zrobić to wieczorem i wypić go rano na czczo. Można również spożywać pestki dyni oraz jabłka, które także przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo codziennie trzeba wypijać 2 litry niegazowanej wody.

Dieta przeciw zaparciom – jakie produkty spożywać?

Aby nie mieć problemów z zaparciami, do diety należy wprowadzić produkty bogate w błonnik. Doskonałym jego źródłem jest kasza, płatki pszenne oraz owsiane, a także siemię lniane. W diecie nie może zabraknąć maślanki, ale też kefiru, koniecznie bez dodatków. Zamiast białego pieczywa należy wybierać pełnoziarniste. Dodatkowo należy sięgnąć po niełuskany ryż, czyli ryż dziki. Warto jeszcze dowiedzieć się, co na zaparcia przy diecie keto stosować. Zbilansowana dieta na zaparcia i wzdęcia w tym przypadku wymaga zastosowania produktów, które są bogate w błonnik, a dodatkowo są niskowęglowodanowe.

Czytaj również