- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta norweska – charakterystyka, efekty. Ile można schudnąć?

Dieta norweska – charakterystyka, efekty. Ile można schudnąć?
Dieta norweska jest jednym z bardziej restrykcyjnych jadłospisów. Do jej pochodzenia nie przyznają się Norwegowie, mimo że to od ich kraju zaczerpnęła nazwę. Zakłada się, że podczas 14-dniowej kuracji można schudnąć nawet 10 kilogramów. Sprawdź, jak wygląda dieta norweska!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
1. Dieta norweska nie może trwać dłużej niż 14 dni.
2. Jest to dieta bardzo restrykcyjna, która opiera się na spożyciu jaj oraz grejpfrutów.
3. Dieta norweska uważana jest za bardzo szkodliwą, gdyż może doprowadzić do zaburzeń w gospodarce hydrolipidowej i niedoborów.
Czym jest dieta norweska?
Dużo się mówi o tym, że dieta norweska została opracowana przez lekarzy dietetyków z norweskiego Uniwersytetu w Oslo. Nie ma jednak pewności co do jej pochodzenia, ponieważ specjaliści stamtąd nie przyznają się do rzekomego opracowania takiej diety.
Podobnie jak inne diety tego typu zakłada utratę nawet 10 kilogramów w bardzo krótkim czasie. Czy dieta norweska jest zdrowa i jak wiele ma wspólnego z nawykami żywieniowymi Norwegów?
Jednym z najczęściej spotykanych pytań dotyczących tego sposobu żywienia jest – jak wytrwać na diecie norweskiej? Jest wiele diet łączących produkty, których sami byśmy nigdy nie połączyli – tak też jest w przypadku diety norweskiej.
Jak dieta norweska ma się do przyzwyczajeń żywieniowych mieszkańców fiordów? Autorzy diety też nie wykazali się znajomością kuchni norweskiej. W tym kraju najczęściej spożywa się ryby ze sporadycznymi przerwami na mięsa różnego pochodzenia – od klasycznego kurczaka, aż do renifera. Owoce i warzywa nie są tam często spotykane przez nieodpowiednie warunki panujące na terenie kraju, które nie pozwalają na uprawę.
Dieta norweska – czy jest dla Ciebie?
Zasady diety norweskiej nie do końca łączą się w logiczną całość z tym, co widzimy w jadłospisie. Z jednej strony mówi się o tym, że nie ważne jest to, ile się je, za to nie można łączyć ze sobą dwóch składników odżywczych – tłuszczy i węglowodanów.
Twórcy diety zakładają, że pomaga to przyspieszyć metabolizm. Zastanawiając się, czy ta dieta jest dla Ciebie, warto pomyśleć o tym, czy dasz radę jeść tylko kilka produktów przez całe 14 dni. W zasadach jest jasno opisane, że jeśli przerwiesz ją np. w 5 dniu, musisz zaczynać od początku.
Lista zakupów diety norweskiej nie jest długa, jednak sam jadłospis można uznać za dość zróżnicowany. Mowa oczywiście tylko o obiadach, bo śniadanie zawsze jest takie samo – jajka i grejpfrut.
Nie można też zapominać o tym, że godziny posiłków diety norweskiej powinny być określone i należy ich ściśle przestrzegać. Tak samo, jak należy trzymać się tego, żeby w całym dniu pominąć kolację.
Dieta norweska a alkohol
Główny cel to przyspieszenie metabolizmu, więc na diecie norweskiej alkohol nie jest zalecanym składnikiem. Wielu trenerów personalnych oraz dietetyków odradza stosowania alkoholu na jakiejkolwiek diecie ze względu na zawarte w nim związki.
Na pytanie, czy podczas stosowania diety norweskiej można pić alkohol, można znaleźć odpowiedź już w jadłospisie. Nie ma w nim wzmianki o różnego rodzaju trunkach, a w zasadach jest jasno powiedziane, że jadłospisu należy się trzymać.
Jakich efektów można oczekiwać po stosowaniu diety norweskiej?
Zakłada się, że efekty diety norweskiej zauważalne są już po kilku dniach od rozpoczęcia stosowania. Warto jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i jeśli ktoś na diecie norweskiej ma efekt po tygodniu, jaki powinien mieć po dwóch, nie znaczy, że Ty zareagujesz tak samo.
Kolejnym często pojawiającym się pytaniem jest to, czy dieta norweska jest skuteczna. Odpowiedzieć na to można tylko w jeden sposób – i tak i nie. Z jednej strony można zauważyć spadek kilogramów na wadze, z drugiej zaś jest to prawdopodobnie zrzucona woda oraz masa mięśniowa.
Po stosowaniu diet restrykcyjnych jest również duże ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Jakie są skutki uboczne diety norweskiej i czy ma ona negatywny wpływ na zdrowie? Można się domyślić, że dieta norweska nie jest najlepszym rozwiązaniem na zgubienie niechcianych kilogramów. Podczas jej stosowania mogą wystąpić liczne skutki uboczne, które nie będą pozytywnym aspektem diety.
Niedobór witamin i minerałów w diecie może skutkować nudnościami, obniżeniem samopoczucia, odwodnieniem, a w skrajnych przypadkach nawet omdleniami. Nie jest to oczywiście zawsze związane z tą dietą – wszystko zależy od przyjmowanych składników i odpowiedniego nawodnienia.
Jak i co jeść na diecie norweskiej?
Jadłospis szczegółowy diety norweskiej składa się z kilku do kilkunastu składników. Cała dieta trwa dwa tygodnie, jednak oficjalne źródła podają jadłospis tylko na tydzień. Jest to spowodowane tym, że całość powtarza się dwukrotnie. Przepisy diety norweskiej nie są skomplikowane oraz nie wymagają dużego pokładu energii podczas ich wykonywania.
Przed przeczytaniem jadłospisu warto wiedzieć, że w tej diecie nie używamy sosów, przypraw, dodatków do kawy czy herbaty, a wodę pijemy bez owoców. Każdy składnik jest ważny w diecie norweskiej. Jakie warzywa można jeść? Pomidory, seler naciowy, sałata, kapusta, ogórki czy marchewki – można je łączyć w sałatki oraz surówki. Dopuszczalne mięso będzie pochodzić od indyka czy kurczaka. Można jeść również wołowinę, jagnięcinę i baraninę. Do każdego posiłku można też wypić herbatę ziołową, wodę lub kawę.
- Pierwszego dnia na śniadanie można zjeść 3 jajka ugotowane na twardo lub miękko. Drugie śniadanie zakłada zjedzenie 1 grejpfruta oraz wypicie ziołowej herbaty lub kawy bez dodatku śmietanki, lub cukru. Na obiad można zjeść surówkę z warzyw takich jak seler, ogórki czy marchew. Warto pamiętać o tym, że nie można dodać do niej żadnych przypraw, ani sosu. Do tego zaplanowane są 3 jajka oraz kromka chleba pełnoziarnistego.
- Drugi dzień zaczynamy od dwóch jajek, następnie na drugie śniadanie można zjeść to samo co dnia poprzedniego z jedną zmianą – ilość jajek zmniejsza się do dwóch. Na obiad gotowana wołowina z warzywami podanymi w formie sałatki.
- Trzeci dzień to te same składniki na śniadanie i II śniadanie co dnia poprzedniego z jedną zmianą – grejpfrut wymieniamy na szpinak ugotowany w nieosolonej wodzie, a do niego dokładamy łyżkę jogurtu naturalnego. Obiad to 2 kotlety jagnięce z warzywami.
- Czwartego dnia śniadanie jest takie samo, jednak II śniadanie składa się z pomidora, ogórków oraz selera. Do tego klasycznie grejpfrut. Obiad to 2 ugotowane jajka z dodatkiem białego sera, gotowanego szpinaku oraz kromki pieczywa.
- Piątego dnia powtarzamy dwa pierwsze dania z dnia trzeciego z wyjątkiem jogurtu na szpinaku. Na obiad ryba z kromką pieczywa oraz świeżą surówką.
- Szóstego dnia śniadanie i obiad będą takie same, jak dnia drugiego, a drugie śniadanie składa się z sałatki owocowej.
- Ostatniego dnia klasycznie dwa jajka na śniadanie, a na drugie śniadanie kawałek chudego mięsa z indyka, warzywo oraz grejpfrut. Na obiad zupa jarzynowa z dodatkiem surówki z warzyw i gotowana w nieosolonej wodzie kapusta.
Dieta norweska: skuteczność i szybkość efektów – co mówią badania?
Dieta norweska - jadłospis na 14 dni może przynieść już duże efekty. W diecie norweskiej efekty po tygodniu można już zauważyć. Przede wszystkim jest to spadek masy ciała. Zmniejsza się ilość tkanki tłuszczowej. Jednocześnie trzeba zdawać sobie sprawę, że stosując taką dietę, bardzo często pojawiają się problemy z wypróżnieniem, a także występuje duże uczucie głodu. Dieta norweska jest dietą niezwykle restrykcyjną, a także niedoborową. Zatem może prowadzić do wyniszczenia organizmu, a także częstych omdleń. Należy jeszcze zdawać sobie sprawę, że choć na początku nastąpi utrata tkanki tłuszczowej, to jednak szybko powróci. Jest to dieta dająca efekt jojo, która jest szczególnie niebezpieczna. Dieta norweska w teorii pozwala na stratę nawet 10 kg w ciągu dwóch tygodni, przy czym w dużej mierze wynika ona z dużego spadku glikogenu mięśniowego oraz zgromadzonej w organizmie wody, co także prowadzi do odwodnienia.
Jakie efekty możesz oczekiwać po tygodniu diety norweskiej?
Dieta norweska - jakie efekty po tygodniu stosowania? Po tygodniu stosowania można stracić ok. 5 kg. Jednocześnie pojawi się silne osłabienie. Dodatkowo dojdzie do utraty masy mięśniowej. Organizm na początku będzie wypłukiwał wodę. Z tego powodu może pojawić się biegunka. Po kilku dniach powinna jednak minąć, natomiast pojawi się zatwardzenie. Może też wystąpić ból brzucha. Musimy jeszcze wspomnieć, że przy stosowaniu diety norweskiej u kobiet może dojść do zaburzeń miesiączkowania. Ten restrykcyjny plan żywieniowy jest bardzo szkodliwy. Prowadzi do zaburzeń w gospodarce hydrolipidowej, co bywa bardzo niebezpieczne. Jeżeli po tygodniu zdecydujesz się zakończyć dietę, to prawdopodobnie kilogramy powrócą już po około 3 tygodniach. Może też wystąpić silne uczucie osłabienia, a także mogą pojawić się bóle stawów czy kości. Nie można także zapominać, że dieta może spowodować problemy z pracą jelit, czego konsekwencją będą częste biegunki na przemian z zaparciami.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr