- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta po zawale – jak powinno wyglądać odpowiednie menu dla serca?

Dieta po zawale – jak powinno wyglądać odpowiednie menu dla serca?
Zawał mięśnia sercowego niezmiennie pozostaje jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Na szczęście lekarzom udaje się uratować wiele osób. Po przebyciu ataku serca pacjenta czeka jednak terapia, której bardzo ważną częścią jest zdrowa dieta. Odpowiednio dobrane artykuły spożywcze zdecydowanie zwiększają szansę wyeliminowania zakrzepicy tętnicy wieńcowej, będącej przyczyną zawałów.
Nie jest to tekst specjalistyczny. Każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta po zawale – najważniejsze zalecenia
Dieta po zawale mięśnia sercowego powinna być przede wszystkim lekka. Lekarze i dietetycy polecają głównie sięgnięcie po pomysły z kuchni innych kultur. Niestety, nasza rodzima sztuka gotowania nie jest korzystna dla osób po przebytym ataku serca. Zbyt wiele w niej tłustych, smażonych potraw pochodzenia zwierzęcego.
Jak wzmocnić serce po zawale? Zdrowa, a przy tym smaczna jest dieta śródziemnomorska. Kuchnie narodów południowej Europy obfitują w produkty roślinne (w tym owoce, warzywa i oliwę z oliwek), pełnoziarniste zboża i ryby. Co więcej, w przeciwieństwie do równie zdrowych sztuk kulinarnych Dalekiego Wschodu (np. kuchni japońskiej), składniki do dań śródziemnomorskich są powszechnie dostępne, a ich ceny nie odbiegają od wartości innych produktów.
Dlaczego prawidłowa dieta przy zawale ma ogromne znaczenie?
Dieta po zawale i przy stentach, które często są wszczepiane pacjentom w celu poprawy krążenia krwi, to podstawowa linia obrony przed nawrotem zatorów naczyń krwionośnych. Znaczna zawartość tłuszczów nasyconych w artykułach spożywczych niekorzystnie wpływa na układ krwionośny organizmu. Jednak to, co jest potencjalnym zagrożeniem dla zdrowych osób, pacjentom po zawale jest surowo odradzane. Skutkiem nieodpowiedniego jadłospisu bardzo często jest kolejny atak serca.
Lekkie menu przyczynia się nie tylko do uregulowania trójglicerydów, ale też zwiększenia poziomu antyoksydantów. Ta grupa związków chemicznych stabilizuje reakcje utleniania komórek organizmu. Co ważne, naturalne i zdrowe żywienie wyklucza ryzyko ich przedawkowania, tak jak ma to miejsce w przypadku suplementacji. Nadmiar antyoksydantów prowadzi do efektu odwrotnego od zamierzonego, czyli chorób serca.
Ważne jest jednak nie tylko to, co można jeść i pić po zawale, ale także jak to robić. Przede wszystkim posiłki należy spożywać regularnie. Najlepiej jest konsumować je 4-5 razy dziennie. Trzeba też pamiętać o tym, by kolację jeść najpóźniej 3 godziny przed snem. Dzięki temu ogranicza się przyrost tkanki tłuszczowej, którą zazwyczaj trudno spalić. Rezultatem jej zwiększenia jest otyłość, czyli jedna z najważniejszych przyczyn kłopotów z układem krwionośnym.
Jakie produkty są wskazane, a czego należy unikać w diecie po zawale?
Wiele codziennych zwyczajów po ataku serca musi ulec zmianie. Z tego powodu opis tego, co można jeść po zawale serca, warto zacząć od wyszczególnienia produktów, które trzeba usunąć z menu lub przynajmniej je zastąpić. Choć lista ta jest długa, przepisy dla zawałowców pełne są różnorodnych, smacznych i zdrowych posiłków.
Czego nie jeść po zawale serca?
W diecie pozawałowej najważniejsze jest ograniczenie spożywania produktów zawierających tłuszcze nasycone. Zwiększają one poziom trójglicerydów, co niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Najbardziej reprezentatywnym przykładem jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Niekorzystny dla zdrowia jest m.in. tłusty nabiał oraz mięso.
Dietetycy zalecają w szczególności uważać na jego czerwone odmiany takie jak wieprzowina, wołowina.. Takie produkty same w sobie zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych. Co gorsza, zwykle są jeszcze smażone. Żywienie po zawale serca powinno więc być wolne od przyrządzanych w ten sposób wędlin (np. kiełbas), a także kotletów.
Bezpieczna dieta po zawale serca wyklucza również spożywanie niektórych rodzajów napojów. Dotyczy to przede wszystkim alkoholu. Tak jak w przypadku zdrowych osób, warto unikać mocno słodzonych gazowanych napojów (i słodyczy w ogóle). Osoby, które zastanawiają się, czy po zawale serca można pić kawę, powinny pamiętać, że dopuszczalna jest tylko zbożowa wersja.
Osoby po zawale powinny unikać także mocnej, czarnej herbaty. Najlepiej zastąpić ten napój, kupując napary ziołowe. Wszyscy ci, którzy nie chcą jednak zrezygnować z picia herbaty, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu zawału dzięki parzeniu jej słabiej.
Jaka dieta po zawale jest wskazana?
Pacjentom po zawale lekarze zalecają spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych. Biały chleb powinni zastąpić razowym. Należy przy tym pamiętać, że nie każdy wypiek w ciemnym kolorze nim jest. W piekarniach kupić można białe bochenki zabarwione karmelem. Dlatego też osoby, które przeszły atak serca powinny uważnie czytać etykiety informujące o sposobie wypieku danego chleba.
Inne dobre dla serca produkty zbożowe to kasze. Wszystkie jej odmiany doskonale zastępują ciężkie i nierzadko też tłuste ziemniaki. Pozwala to na stworzenie sycącego obiadu. Do ulubionego rodzaju kaszy można dobrać warzywną surówkę i chude mięso. Dobrym wyborem jest choćby gotowany drób, np. kura lub indyk.
W profilaktyce układu krążenia sprawdzają się też wszelkie warzywa liściaste, strączkowe i korzeniowe. W ich przypadku nie istnieją obostrzenia wykluczające ich konkretne gatunki. Nie trzeba się również zastanawiać, jakie owoce jeść po zawale serca. Ważne jest tylko spożywanie ich przynajmniej raz dziennie.
Osoby, które przebyły atak serca, powinny jednak uważać na produkty płynne. Trzeba zwrócić uwagę m.in. na to, jakie zupy po zawale wolno jeść. Słabe serce wymaga unikania śmietany. Alternatywą dla tego produktu są naturalne, chude jogurty. Istotne jest też unikanie zup przygotowywanych na wywarach mięsnych oraz zawierających zasmażkę.
Kolejne zalecenia dotyczą spożywania nabiału. Dozwolone są wyłącznie chude mleko i sery. Dietę po zawale warto wzbogacić też o orzechy, np. włoskie i migdały. W kuchni dobrej dla serca zastosowanie znajdują ponadto niektóre przyprawy i tłuszcze. Zdrowy jest estragon, pozwolić sobie można ponadto na niewielkie ilości pieprzu. Sól najlepiej ograniczyć do minimum. Olej palmowy i kokosowy warto zastąpić lnianym, rzepakowym i oliwą z oliwek.
Dieta po zawale, czyli jak dobrać odpowiedni jadłospis?
Przykładowy jadłospis po zawale rozpoczyna się od śniadania z chudego twarogu i jogurtu naturalnego. Produkty te można pokropić niewielką ilością oleju lnianego. Do tak powstałej masy pasują zioła i warzywa. Zdrowe dodatki to majeranek, pietruszka, szczypiorek, rzodkiewka i papryka. Na drugi posiłek w ciągu dnia wystarczy owoc lub warzywo.
Propozycje na obiad to np. ryż z kurczakiem i warzywami. Zamiast tego zdrowym daniem będzie też ryba z grilla okraszona sokiem z cytryny, podana z jednym z typów kaszy. Na podwieczorek można zjeść jogurt naturalny z owocami. Kolacja to dobry moment na kanapki z chudą wędliną lub pastą rybną. Mięso warto doprawić pieprzem oraz dołożyć np. jajko i paprykę.
Napary ziołowe w diecie po zawale serca
Po zawale serca trzeba szczególnie uważać na swoją dietę. Jakiekolwiek błędy w jadłospisie mogą zwiększyć ryzyko kolejnego zawału. Bardzo ważną częścią diety są napary ziołowe, które warto regularnie spożywać. Oczywiście przed wprowadzeniem ziół należy skonsultować się z lekarzem i sprawdzić, czy przypadkiem zioła nie kolidują z zażywanymi lekami. Zalecany jest napar z głogu. Można przygotować napar z suszu, wystarczy tylko zalać łyżkę suszu wrzątkiem i poczekać przez ok. 20 minut aż wystygnie. Jeżeli masz problem z piciem gorzkich naparów, to głóg dostępny jest także w formie tabletek. Na uwagę zasługuje także serdecznik. Wzmacnia on pracę serca, a także ją reguluje. Można go stosować nawet przy podwyższonym ciśnieniu. Także napar z serdecznika jest zalecany, przy czym nie powinno się go pić częściej niż raz w tygodniu. Ciekawym wyborem są także suplementy diety z dodatkiem głogu i serdecznika. Oczywiście można jeszcze sięgnąć po herbatki ekologiczne, które obniżają ciśnienie krwi. Bardzo dobrze sprawdzają się te zawierające wyciąg z miłorzębu japońskiego. Poprawia on parametry neurologiczne i zmniejsza ryzyko wystąpienia kolejnego zawału serca.
Jak przygotowywać zdrowe posiłki po zawale serca?
Osoby po zawale serca muszą prowadzić zdrowy styl życia. Jego częścią jest odpowiednia dieta. Przede wszystkim powinna być ona oparta na produktach jak najmniej przetworzonych. Bazą każdego dania muszą być warzywa, które powinny zajmować ponad 75% miejsca na talerzu. Dodatkowo można sięgnąć po produkty pełnoziarniste oraz małą ilość chudego mięsa bądź ryb morskich. Posiłki należy spożywać w regularnym odstępie, pamiętając także, by każdy z nich popijać wodą. Niezbędne jest regularne nawadnianie organizmu, a więc szczególnie w upalne dni należy do diety wprowadzić także elektrolity. Na danie obiadowe można np. przygotować bukiet zielonych i czerwonych warzyw, doprawić je majerankiem i pieprzem ziołowym. Można także dodać do warzyw 100 g mięsa z indyka bądź królika oraz czarny jaśminowy ryż.
Dieta po zawale wymaga sporych wyrzeczeń. Nie oznacza to na szczęście rezygnacji ze smacznych potraw. Dzięki odrobinie pomysłowości można łatwo dostosować się do zasad ratujących zdrowie i życie.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr