- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta przy anemii – czym jest dieta bogata w żelazo?

Dieta przy anemii – czym jest dieta bogata w żelazo?
Leczenie anemii wymaga ułożenia specjalnej, choć niezbyt skomplikowanej diety. Dzięki tak wielu różnym produktom do wyboru, każda osoba zmagająca się z tą chorobą może zapobiegać jej skutkom, przygotowując smaczne dania. Co jeść na diecie przy anemii i na co trzeba uważać?
- Wysoką zawartość żelaza mają produkty pochodzenia zwierzęcego szczególnie podroby.
- Zmagając się z anemią, należy sięgnąć nie tylko po produkty bogate w żelazo, ale też takie, które zwiększają jego przyswajalność.
- Sok z buraka i botwinki doskonale sprawdza się w terapii niedokrwistości.
Czym jest anemia i jakie są jej objawy?
Anemia to choroba polegająca na spadku liczby erytrocytów, zwanych też czerwonymi krwinkami lub składnika białkowego, jakim jest hemoglobina. Skutkiem niedostatecznej ilości tych substancji jest zmniejszenie ilości tlenu docierającego do komórek organizmu za pośrednictwem krwi. Z tego też powodu przypadłość ta nazywana jest również niedokrwistością.
Niedotlenienie organizmu prowadzi do spadku koncentracji, szybkiego męczenia się oraz odczuwalnego braku sił witalnych. Oprócz tego osoby chore na niedokrwistość narażone są na uporczywe bóle głowy, osłabienie układu immunologicznego oraz nienaturalnie szybką pracę serca podczas wzmożonego wysiłku.
Dieta przy anemii – co warto o niej wiedzieć?
Dieta dla osób z anemią ma na celu dostarczenie brakujących substancji, poprawiając w ten sposób odżywienie komórek. Pełen żelaza jadłospis jest korzystny nie tylko dla pacjentów z niedokrwistością. Lekarze często zalecają go cierpiącym np. na niedożywienie. Sprawdza się też w przypadku rekonwalescencji po ciężkich wypadkach, w których poszkodowany człowiek stracił dużo krwi.
Duża ilość tego pierwiastka w pożywieniu pozwala zachować zdrowie u dziewczynek w czasie okresu dojrzewania. Dieta przy anemii dla osób starszych pozwala pobudzić słabnący z wiekiem transport tlenu i wchłanianie go przez komórki. Bogata w żelazo dieta przy anemii jest polecana również kobietom mającym obfite miesiączki, będącym w ciąży i karmiącym.
Dieta przy anemii – jaka jest rola żywienia przy anemii?
Dieta przy anemii u dorosłych i dzieci ma na celu zwiększenie przyswajalności nie tylko żelaza, ale także kwasu foliowego i witaminy B12. Pierwsza z tych substancji wpływa na wzrost i działanie komórek. Druga ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania procesów metabolicznych zachodzących w białkach, w tym właśnie w hemoglobinie.
Odżywianie przy anemii powinno uwzględniać nie tylko spożywanie konkretnych produktów, ale też unikanie tych, które zaburzają produkcję czerwonych krwinek i przyswajanie żelaza. Dlatego właśnie należy unikać m.in. picia kawy i herbaty do posiłku. Osoby, które lubią te napoje, powinny spożywać je w odstępie pół godziny przed lub po jedzeniu.
Czego nie jeść przy anemii? Poza powszechnie znanymi niezdrowymi potrawami, takimi jak np. jedzenie typu fast food pacjenci mogą, a nawet powinni, spożywać różnorodne produkty. Bardzo ważne jest jednak, by nie łączyć ze sobą niektórych artykułów spożywczych. Proces wchłaniania tego pierwiastka zaburzają produkty pełne błonnika.
Trzeba mieć na uwadze, że leczenie dietą przy anemii nie zawsze wystarcza, by wrócić do zdrowia. W zaawansowanych stadiach tej choroby konieczne jest leczenie farmakologiczne. W takich przypadkach wykorzystuje się suplementy zawierające sole żelaza, witaminy (B6, B9 i B12) lub pirydoksynę, kobalaminę i kwas foliowy.
Jaki jest jadłospis na diecie przy anemii?
Zdrowa dieta przy anemii powinna uwzględniać przyjmowanie żelaza hemowego i niehemowego. Pierwsze z nich pochodzi z produktów zwierzęcych, a drugie – z roślinnych. Lekarze zalecają 4 lub 5 posiłków dziennie spożywanych w odstępach 2, 3 godzin. Ostatni powinien przypaść na 2 godziny przed snem.
Żelazo w diecie przy anemii obecne jest m.in. w produktach pochodzenia zwierzęcego. Są to mięsa czerwone takie jak wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina i dziczyzna. Do jadłospisu warto dołączyć też białe odmiany, czyli wszelkiego rodzaju drób. Do tych kategorii artykułów spożywczych należą także przetwory mięsne, np. pasztety i konserwy.
Zdrowym dodatkiem do menu są również podroby zwierzęce. Niedobór erytrocytów lub hemoglobiny pozwalają zwalczać również jajka. W tworzeniu jadłospisu należy uwzględnić ponadto owoce morza i ryby. Posiłki warto przygotowywać przede wszystkim z tłustych, morskich gatunków takich jak łosoś, tuńczyk i sardynka.
Co jeść przy anemii oprócz tego? Skomponowanie zbilansowanych posiłków wymaga wzbogacenia ich o warzywa, owoce i produkty zbożowe. W tym przypadku jedynym ograniczeniem jest właśnie łączenie niektórych artykułów spożywczych z mięsem, np. ziaren słonecznika, sezamu czy maku. Przyswajalności żelaza nie zmniejszą za to kasze (np. jaglana i gryczana) oraz ryż.
Nieco inaczej powinna być ułożona dieta przy anemii i wysokim cholesterolu. W tym przypadku trzeba ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych na rzecz nienasyconych. W jadłospisie najlepiej postawić na morskie ryby. W miarę możliwości trzeba ograniczyć smażenie potraw. Poziom cholesterolu można też obniżyć, jedząc m.in. kapustę, cebulę, paprykę, soczewicę i soję.
Dieta bogata w żelazo przy anemii może być stosowana także przez wegan. W tym przypadku ważne jest jednak dodanie do menu produktów zawierających dużą ilość witaminy C. Przyczyną jest słabsza wchłanialność żelaza niehemowego, którą poprawia właśnie ten składnik. Problem niwelują owoce takie jak cytryna, malina i truskawka. Warzywa do suplementacji to m.in. papryka czerwona i zielona, pietruszka i brukselka.
Co pić przy anemii? Zdrowe soki na niedokrwistość
Składniki niezbędne dla osób chorych na anemię znajdują się również w napojach. Doskonałym wyborem są soki przygotowane z warzyw takich jak burak, botwina i pietruszka. Owoce, które sprawdzają się w terapii niedokrwistości to m.in. jabłko, brzoskwinia, morela i grejpfrut.
Soki bogate w żelazo można pić, rozdrabniając sam owoc lub warzywo w blenderze. Aby dieta nie była monotonna, warto je mieszać. Po jakie produkty bogate w żelazo warto sięgnąć? Smaczny napój można przygotować np. z jednego jabłka, marchewki i ogórka, dwóch buraków, połówki selera i korzenia imbiru. Innym pomysłem jest słodki sok z brzoskwini, moreli i czerwonych winogron.
Dieta przy anemii nie wyklucza również spożywania owocu winorośli w inny sposób. Kieliszek czerwonego wina do obiadu w rzadkich odstępach czasu (np. co miesiąc) to kolejny napój dobrze wpływający na pobudzenie transportu krwi do komórek. Unikać trzeba za to innych alkoholi, szczególnie mocnych w rodzaju wódek, whisky i koniaków.
Niezbędne produkty bogate w żelazo przy diecie w anemii – gdzie można znaleźć?
Na szczęście wszystkie potrzebne w diecie przy anemii produkty są powszechnie dostępne. Z tych składników można przyrządzać zarówno dania kuchni polskiej, jak i zagranicznych. Co ważne, brak większych ograniczeń co do wyboru artykułów spożywczych sprawia, że wiele pełnych żelaza składników znaleźć można także w sklepach z żywnością wegańską.
W miarę możliwości warto przy tym wybierać artykuły spożywcze dobrej jakości. Trzeba pamiętać, że więcej składników odżywczych znajduje się w wyrobach ze zwierząt z wolnego wybiegu niż z hodowli przemysłowych. Prawidłowość ta dotyczy także roślin z ekologicznych i masowych upraw.
Dzięki temu, że wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne, osoby borykające się z tą przypadłością mają szansę wypróbować niezliczoną ilość przepisów na smaczne potrawy i napoje. W ten sposób proces leczenia staje się mniej uciążliwy, nie tracąc nic ze swojej skuteczności.
Dieta bogata w żelazo: jak zwiększyć przyswajalność żelaza?
Aby żelazo dobrze się wchłaniało i przyswajało, należy poprawić jego biodostępność. Oznacza to, że w posiłku nie może zabraknąć witaminy C. Najlepiej więc łączyć np. podroby z sałatką. Doskonałym źródłem witaminy C jest choćby natka pietruszki, ale też brukselka czy kalafior. Dużą zawartość witaminy C mają także owoce cytrusowe oraz kiwi. Ponadto trzeba ograniczyć spożycie kawy, herbaty, ale też innych produktów, które zawierają taninę, gdyż właśnie ona ogranicza przyswajalność żelaza. W diecie nie powinno zabraknąć otrębów, ale też nasion strączkowych. Ponadto do jadłospisu należy wprowadzić cebulę oraz czosnek. Można jeszcze sięgnąć po suplementy diety z kwasem askorbinowym, jednak trzeba pamiętać, by zażywać je w trakcie posiłku. Warto jeszcze sięgnąć po owoce wysokofruktozowe takie jak gruszki, jabłka czy czarne jagody. Można przygotować wątróbkowe kopytka z dodatkiem sosu grzybowego. Do popicia warto wybrać sok pomarańczowy z dodatkiem dwóch łyżek soku z cytryny. Można także przyrządzić kaszę gryczaną z dodatkiem dużej ilości warzyw.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr