- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta przy wysokim cholesterolu, czyli co jeść, by obniżyć jego poziom?

Dieta przy wysokim cholesterolu, czyli co jeść, by obniżyć jego poziom?
Przy podwyższonym cholesterolu dieta jest podstawowym elementem kuracji. Aby obniżyć stężenie cholesterolu, należy zmienić sposób odżywiania i zrezygnować z tłustych i niezdrowych produktów spożywczych. W odstawkę muszą pójść m.in. fast foody, słodycze czy produkty mleczne. Sprawdź, co jeść przy wysokim cholesterolu, a z czego należy zrezygnować.
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
1. Wysoki cholesterol można zbić domowymi sposobami stosując właściwą dietę.
2. Należy codziennie uprawiać aktywność fizyczną.
3. Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko zawału czy też wylewu.
Tłuste jedzenie a wysoki cholesterol – co nam szkodzi?
Wysokie stężenie cholesterolu we krwi, które nazywane jest hipercholesterolemią, stanowi poważny problem zdrowotny. Nadmiar cholesterolu utrudnia funkcjonowanie układu krążenia, a także potęguje ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przyczyn chorowania na hipercholesterolemię jest kilka. Schorzenie to może być dziedziczone genetycznie lub też nabyte w trakcie życia za sprawą nieodpowiedniej diety.
Warto wiedzieć, że to właśnie osoby otyłe zazwyczaj doświadczają problemów z poziomem cholesterolu. Skąd taka prawidłowość? Zbyt wysoka waga często jest pochodną niezdrowego sposobu odżywiania. Dieta, w której dominują niekorzystne dla organizmu tłuszcze nasycone oraz kwasy tłuszczowe trans, jest niezwykle bogata w cholesterol i powoduje nasilenie jego syntezy w wątrobie.
Dieta przy wysokim cholesterolu – jakich pokarmów unikać?
Dieta przy wysokim cholesterolu powinna wyeliminować produkty, w których znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze nasycone i tzw. kwasy trans. Pierwszy rodzaj składników stanowi nieodłączny elementem tłustych produktów odzwierzęcych. Niezdrowy tłuszcz znajduje się głównie w mięsie czerwonym takim jak wieprzowina czy wołowina, a także w podrobach typu pasztet lub salceson. Dieta na duży cholesterol powinna również zredukować spożycie smalcu, słoniny, masła i margaryny. Artykuły, których należy unikać przy podwyższonym cholesterolu, to także pełnotłuste produkty mleczne.
Dieta dla osób z wysokim cholesterolem musi również ograniczać przyswajanie kwasów tłuszczowych trans. Są to pochodne częściowo uwodornionych (utwardzonych) olejów roślinnych, które można odnaleźć głównie w produktach wysokoprzetworzonych. W celu obniżenia stężenia cholesterolu w organizmie należy więc unikać batoników i innych wyrobów cukierniczych, sproszkowanych koncentratów takich jak zupki chińskie czy żywności typu fast food.
Dodatkowo dieta przy podwyższonym cholesterolu powinna ograniczać spożywanie soli oraz solonych produktów. Chorując na hipercholesterolemię, warto również zminimalizować spożycie alkoholu, który zwiększa ilość trójglicerydów w organizmie. Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z wysokim stężeniem cholesterolu może poskutkować miażdżycą.
Co jeść, gdy ma się wysoki cholesterol?
Wiesz już, czego unikać, a co można jeść przy wysokim cholesterolu. Obniżenie stężenia tego szkodliwego związku jest możliwe dzięki stosowaniu odpowiedniej diety. Jadłospis przeciwdziałający hipercholesterolemii powinien opierać się na tłuszczach nienasyconych, błonniku, a także sterolach i stanolach roślinnych.
Tłuszcze nienasycone to tak zwane zdrowe tłuszcze. Ich głównymi źródłami są ryby, nasiona, orzechy oraz oleje roślinne z wyłączeniem tłuszczów tropikalnych – kokosowego i palmowego. W niskocholesterolowej diecie szczególnie zaleca się spożywanie oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego, w których występują sterole roślinne. Składniki te mają podobną strukturę do cholesterolu, dzięki czemu blokują jego wchłanianie.
Przepisy diety przy wysokim cholesterolu zalecają również wprowadzenie do jadłospisu owoców i warzyw. Na szczególną uwagę zasługuje awokado, które jest bogate w zdrowe tłuszcze. Oprócz tego do diety warto wpleść warzywa zawierające witaminy A, C i E, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu i działają przeciwmiażdżycowo. Dla zdrowia dobre będą marchewka, papryka, bakłażan, pomidor, natka pietruszki oraz szpinak.
Przy podwyższonym cholesterolu warto również jeść warzywa strączkowe. Produkty takie jak bób, fasola, groch, soczewica czy cieciorka są bogate w błonnik. Jego spożywanie przynosi bardzo dobre rezultaty w walce z hipercholesterolemią. Błonnik wiąże bowiem cząsteczki cholesterolu w jelitach i powoduje ich wydalanie. Przy hipercholesterolemii dietę warto więc wzbogacić o inne produkty zawierające błonnik. Co jeść przy podwyższonym cholesterolu? Na obniżenie jego stężenia pozytywnie wpłynie pieczywo razowe, kasza z grubego przemiału, płatki owsiane czy otręby.
Dieta cholesterolowa – jak na nią przejść?
Przejście na dietę cholesterolową może być trudne dla osób, które na co dzień jedzą mięso w dużych ilościach. Przy hipercholesterolemii powinno się bowiem maksymalnie ograniczyć przyjmowanie zwierzęcych tłuszczów i zacząć odżywiać się w sposób zbliżony do diety wegetariańskiej. Jadłospis należy oprzeć na składnikach naturalnych. Posiłki najlepiej jest przygotowywać samodzielnie, bez korzystania z gotowych, przetworzonych produktów. Warto też zwrócić uwagę na sposób obróbki jedzenia. Dobrze jest zrezygnować ze smażenia na rzecz duszenia, gotowania czy pieczenia bez tłuszczu.
Co obniża cholesterol – lista produktów, które warto włączyć do swojej diety
Jaka dieta przy wysokim cholesterolu będzie najlepsza? Przede wszystkim trzeba pamiętać, by ograniczyć spożywanie mięsa, a także przetworów. W ciągu tygodnia nie należy przekraczać 500 g spożycia białka pochodzenia zwierzęcego. Całkowicie zabronione jest spożycie tłustych serów, natomiast trzeba pamiętać, by dieta była lekkostrawna, oparta na dużej ilości warzyw. Jak zbić cholesterol naturalnie? Na pewno warto sięgnąć po rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste. Wyobraź sobie, że stosując zdrową dietę można zbić zły cholesterol nawet o 25%. W diecie nie może również zabraknąć tłuszczów roślinnych, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Oczywiście wyjątkiem są oleje palmowe oraz kokosowe. Zamiast wędlin wieprzowych możesz przygotować filet z piersi indyka bądź kurczaka na parze, który ma zdecydowanie niższą zawartość tłuszczu. Dieta przy wysokim cholesterolu - jadłospis. Koniecznie sięgnij po produkty, które zawierają wysoką zawartość błonnika, obniżającego poziom cholesterolu. Doskonale sprawdzają się też płatki owsiane, szczególnie jeżeli dodasz do nich np. banana czy truskawki. Aby obniżyć poziom LDL, w diecie muszą znaleźć się także tłuste ryby morskie. Zawierają one kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów w krwioobiegu.
Jak zbić cholesterol domowymi sposobami?
Nie trzeba od razu sięgać po leki, by obniżyć wysoki cholesterol. Można spróbować domowych sposobów, a więc sięgnąć po zdrową dietę. Należy regularnie spożywać orzechy włoskie, a także migdały czy pistacje, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL, natomiast obniżają poziom złego cholesterolu, czyli LDL. Wysoki cholesterol co jeść - tabela polecanych produktów. Raz w tygodniu warto jeść awokado i oliwki, które są bogate w tłuszcze nienasycone. Zaleca się także stosowanie produktów, które zawierają kwas foliowy, witaminę E czy chrom. Co obniża cholesterol szybko? Na pewno jest to napar z ziela karczocha czy imbiru. Można również wzmocnić naczynia krwionośne i obniżyć cholesterol, pijąc codziennie wodę z dodatkiem wyciskanego soku z cytryny. Produkty bogate w rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego także bardzo skutecznie działają na cholesterol, obniżając go. Dlatego też należy sięgnąć po jabłka, produkty zbożowe np. jęczmień czy owies. W codziennym menu nie może zabraknąć nasion roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzyca czy groszek. Zdrowy i aktywny styl życia obejmuje także codzienny ruch. Wbrew pozorom nie trzeba biegać wielu kilometrów. Możesz np. ćwiczyć 15-20 minut dziennie, by już poczuć różnicę.
Dieta przy wysokim cholesterolu: dlaczego podwyższony cholesterol jest groźny?
Wysoki cholesterol jest bardzo niebezpieczny. Należy zdawać sobie sprawę, że dotyczy nawet 60% Polaków. W wielu przypadkach przyczyną jest nieprawidłowa dieta. Zwiększa ryzyko niektórych chorób - przede wszystkim układu sercowo-naczyniowego. Osoby dotknięte hipercholesterolemią częściej zmagają się z miażdżycą, ale też miażdżycą zarostową kończyn dolnych. Zwiększa się również ryzyko choroby wieńcowej oraz zawału serca czy udaru mózgu. Lekarze alarmują, że im wyższe jest stężenie cholesterolu we krwi, tym zwiększa się ryzyko zawału serca. Zaawansowane stadium choroby prowadzi do powikłań takich jak niedokrwienie narządów ciała. Za cholesterol niebezpieczny uznaje się ten, gdzie LDL wynosi ponad 160. Gdy poziom cholesterolu jest wysoki, to jego nadmiar zaczyna gromadzić się w tętnicach, następnie po jakimś czasie powstają złogi, które utrudniają przepływ krwi. W efekcie może to doprowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, które bywają śmiertelne. Zatem wprowadzając odpowiednią dietę, opartą na dużej ilości warzyw, a także aktywność fizyczną, można uchronić się przed wieloma chorobami i wydłużyć sobie życie. Nie można jeszcze zapominać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie problem wysokiego cholesterolu dotyczy nie tylko osób z nadwagą. Także osoby szczupłe mogą mieć bardzo wysoki cholesterol.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr