- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta warzywno-owocowa – ile można na niej schudnąć?

Dieta warzywno-owocowa – ile można na niej schudnąć?
Dieta warzywno-owocowa może się wielu osobom kojarzyć z dietą sokową. Nie jest to jednak to samo. W trakcie stosowania kuracji można przyjmować pełnoporcjowe posiłki, składające się z warzyw i owoców, najlepiej surowych. Przedstawiamy dietę warzywno-owocową!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Zalety diety warzywno-owocowej
Dieta warzywno-owocowa stosowana jest jako krótkotrwała kuracja oczyszczająca ciało z toksyn. W jej jadłospisie nie znajdziemy mięs czy produktów często nietolerowanych, a za to wiele soków owocowych i potraw, na które składają się głównie warzywa. Autorka diety dr Dąbrowska zakłada, że nie jest ona zwykłą dietą odchudzającą, a kuracją mającą wprowadzić układ organizmu w stan ketozy znany z diety ketogenicznej. Jest w niej minimalna ilość tłuszczów i wiele witamin.
Ważnym aspektem tego postu jest utrzymanie aktywności fizycznej lub jej wprowadzenie, co wiąże się z późniejszym przywróceniem homeostazy. Sama autorka mówi, że dieta nie nadaje się do stosowania przez dłuższy czas i po okresie postu należy wprowadzić normalne żywienie. Ostatnim etapem jest pełnowartościowe odżywianie z utrzymywaniem aktywności fizycznej oraz powracanie do stosowania postu co kilka miesięcy.
Zaletami tej diety jest możliwość wprowadzenia do swojego życia zdrowego odżywiania oraz równowaga w wadze. Mówi się, że również osoby z niedowagą na niej korzystają, przybierając po jakimś czasie kilka kilogramów.
Dieta warzywno-owocowa – do kogo jest skierowana?
Przepisy diety warzywno-owocowej skierowane są do osób chcących zapobiegać skutkom chorób cywilizacyjnych. Znajdzie też zastosowane u osób, które chcą zmienić swoje nawyki i nauczyć się zdrowego trybu życia dla polepszenia własnego samopoczucia. Ma być dobrym wstępem do zmiany, jaka zajdzie w nawykach żywieniowych osób narażonych na nadmierny stres czy jedzenie posiłków w biegu.
W diecie znajduje się wiele przepisów z dodatkiem ziół, dla urozmaicenia całej kuracji. Jadłospis diety warzywno-owocowej pokazuje, że dieta nie musi być nudna i bezsmakowa – dostępnych jest wiele smacznych rozwiązań, które umożliwiają spożywanie ulubionych owoców. Często je się cytryny, a na śniadanie pije soki np. z pomidorów.
Efekty zdrowotne diety warzywno-owocowej
Efekty diety warzywno-owocowej nie zawsze są zauważane od razu po jej rozpoczęciu. Przyjmowanie soków oraz rozpoczęcie treningów ma pomóc w budowaniu przyzwyczajeń, jakie narzuca dieta warzywno-owocowa. Efekty po tygodniu związane są głównie z niewielką utratą masy ciała oraz pobudzeniem. Ze względu na to, że nie przyjmuje się wtedy wielu zróżnicowanych składników odżywczych, nie stosuje się jej długo.
Według autorki, na problemy związane ze złym samopoczuciem, stresem oraz chorobami serca doskonale działa dieta warzywno-owocowa. Efekty po 6 tygodniach związane są z utratą wagi, ograniczonym odczuwaniem głodu i zmniejszeniem objawów chorób.
Dieta warzywno-owocowa – ile kilogramów można zgubić?
Można spotkać się z wieloma wpisami o tytułach „dieta warzywno-owocowa – schudłam 10 kilo”. Wszystko zależne jest od zmian wprowadzonych w życie oraz tego, ile stosuje się dany post. Wprost mówi się jednak o 3-4 kilogramach, które można zgubić podczas całej kuracji.
Jak działa i jakie są założenia diety owocowo-warzywna?
Są takie diety, które cieszą się dużą popularnością. Jedną z nich jest dieta owocowo-warzywna. Należy wiedzieć, że jej stosowanie pozwala na utratę kilku kilogramów. Ponadto głównym założeniem diety owocowo-warzywnej jest oczyszczenie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Założenia diety są naprawdę proste. Polega ona na spożywaniu tylko i wyłącznie warzyw i owoców.
Dieta warzywno-owocowa - efekty po tygodniu stosowania.
Już tygodniowa dieta warzywna z dodatkiem owoców pozwoli Ci schudnąć ok. 5 do 6 kg. Jednocześnie musisz pamiętać, że wypłuczesz z organizmu także duże ilości wody. W konsekwencji może dojść do odwodnienia organizmu, co jest bardzo niebezpieczne. Po zakończeniu dodatkowe kilogramy mogą bardzo szybko powrócić.
Co można jeść na diecie warzywno-owocowej?
Czy dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej jest zdrowa? Tutaj zdania są bardzo podzielone. Wynika to w dużej mierze z faktu, że wypłukuje ona wodę z organizmu. Mogą też pojawić się bóle brzucha. Z diety trzeba wykluczyć wszelkiego rodzaju produkty pochodzenia zwierzęcego, a także tłuszcze oraz cukry, czyli inne składniki wysokoenergetyczne. Jest to dieta restrykcyjna - menu opiera się tylko i wyłącznie na niektórych rodzajach warzyw oraz owoców. Należy jeszcze sięgnąć po wodę, soki czy herbaty ziołowe. Wartość energetyczna diety wynosi ok. 600 kcal, gdzie średnie zapotrzebowanie człowieka to ok. 2000-2200 kcal.
Post warzywno-owocowy - lista produktów
Codziennie można jadać owoce takie jak jabłka, grejpfruty oraz cytryny. Na ich bazie warto także przygotowywać soki. Codziennie trzeba pić ok, 2 litrów wody niegazowanej. Całkowicie zabronione jest picie kawy oraz czarnej herbaty. Można natomiast sięgnąć po herbaty ziołowe. Dozwolone są także warzywa korzeniowe oraz cebulowe. Należy wyeliminować słodycze. Na początku stosowania warto jeszcze sięgnąć po zakwasy, np. na bazie buraków, ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej.
Dieta warzywna - jadłospis na tydzień krok po kroku
Na pewno na śniadanie możesz przygotować sałatkę z owoców cytrusowych z dodatkiem puddingu z siemienia lnianego. W ramach obiadu najlepiej zjeść np. kalafior z ciecierzycą. Kolejnego dnia można przygotować zupę z pieczonych pomidorów bądź zupę cebulową. Na kolację warto zjeść sałatkę z groszkiem cukrowym i dodatkiem blanszowanych buraków.
Ile można schudnąć na diecie Dąbrowskiej w 2 tygodnie?
Stosując dietę dr Dąbrowskiej w ciągu dwóch tygodni można naprawdę sporo schudnąć. Średnio ok. 8 do 10 kg. W dużej mierze to ile schudniesz zależne jest od tego, jaka jest Twoja waga wyjściowa. Deficyt kaloryczny u osób szczuplejszych nie będzie tak duży.
Dieta warzywno-owocowa efekty po 6 tygodniach stosowania
Dłuższe stosowanie diety warzywno-owocowej wbrew pozorom nie powoduje szybkiego schudnięcia, wręcz przeciwnie mogą pojawić się problemy z trawieniem, zaparcia, ale też odwodnienie. Dieta jest tak restrykcyjna, że spowalnia metabolizm. W konsekwencji po jej zakończeniu można bardzo szybko przytyć, gdyż większość osób dopada efekt jojo.
Ile powinna trwać dieta Ewy Dąbrowskiej?
Czy tygodniowa dieta warzywna przynosi dobre efekty? Prawda jest taka, że dieta warzywna dr Ewy Dąbrowskiej jest dietą postną. Zatem czas jej trwania nie powinien być bardzo długi. Dodatkowo w ciągu dnia nie możesz przekraczać spożycia 600 kcal. Według założeń dieta może trwać od 10 do 40 dni i tyle samo dni musisz poświęcić na wychodzenie z diety. Oznacza to, że nie możesz od razu wprowadzić do jadłospisu ciężkostrawnych produktów, gdyż twój metabolizm jest rozregulowany. Powoli trzeba wprowadzać produkty pełnoziarniste. Na początek jednak zaleca się spożywanie białego ryżu. Można także sięgnąć po ryż jaśminowy czy dziki. Jeżeli masz ochotę napić się herbaty, to pamiętaj, że nie może być ona zbyt mocna. Możesz też zastosować oczyszczającą dietę owocową trzydniową.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr