- Strona główna
- Blog
- Inne
- Jak kisić warzywa? Praktyczne porady

Jak kisić warzywa? Praktyczne porady
Kiszonki zdobyły szczególne miejsce w sercach milionów Polaków. Wyroby z ogórków oraz kapusty to jedne z najpopularniejszych przetworów. Jednak na stołach coraz częściej można też znaleźć słoiki zawierające inne warzywa w zalewie. Ba, nie tylko warzywa! Do świata kiszonek wkraczają również owoce. Przygotowanie takich przysmaków nie jest wcale trudne. Dowiedz się, jak kisić warzywa i inne rośliny.
W czym najlepiej kisić warzywa?
Przed rozpoczęciem przygody z domowymi przetworami warto dowiedzieć się nie tylko jak kisić warzywa, ale i w czym to robić. Nie jest tajemnicą, że kiszonki najczęściej przygotowuje się w słoikach. Wszystko dlatego, że są one najbardziej dostępne oraz wygodne w przechowywaniu. Niemniej nie stanowią one jedynego wyboru. Do kiszenia świetnie sprawdzają się również naczynia z gliny albo kamionki. Jeśli nie masz żadnego z tych pojemników, to do wykonania przetworów możesz użyć także plastikowego wiaderka spożywczego. Pamiętaj przy tym, aby sprawdzić, czy ma ono atest. Nie zapomnij też dokładnie umyć i sparzyć naczynia. Tę ostatnią czynność da się zastosować również w przypadku słoików oraz glinianych czy kamionkowych garnków.
Jak krok po kroku ukisić warzywa?
Przygotowanie kiszonki jest bardzo łatwe i zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jak kisić warzywa lub owoce? Na początek należy dokładnie umyć składniki w celu usunięcia ewentualnych pozostałości ziemi czy piasku. W przypadku warzyw korzeniowych zabrudzeń najłatwiej pozbędziesz się poprzez obranie. Czyste oraz osuszone plony natury można pokroić na mniejsze części. Nie jest to obowiązkowy podpunkt, ale warto zastosować go przy większych warzywach i owocach, które są trudne do ukiszenia w jednym kawałku. Kiedy wszystko będzie gotowe, przejdź do umieszczenia jadalnych roślin w słoiku bądź innym wybranym naczyniu.
Składniki trzeba układać w pojemniku dość ciasno – po zalaniu ich zalewą nie powinny mieć miejsca na pływanie. Jednak w słoiku muszą znaleźć się jeszcze dodatki, które zadbają o odpowiedni smak przetworu. Do kiszonki z warzyw poleca się dorzucić liście laurowe, czosnek, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczycę czy chrzan. Natomiast w kiszonce z owoców sprawdzą się goździki, cynamon, koper, miód, kardamon i wiele innych aromatycznych przypraw. Kiedy naczynie będzie już zapakowane przysmakami, należy przejść do zrobienia zalewy. Potrzeba do tego tylko dwóch składników: wody i soli. Przyda się też garnek, w którym ją przygotujesz. Jak to zrobić? Wystarczy zagotować wodę, a następnie dodać do niej sól. Przy tym trzeba trzymać się proporcji jedna łyżka na litr płynu.
Gdy zalewa będzie gotowa, przelej ją do przygotowanego wcześniej słoika. Naczynie powinno być wypełnione na tyle, aby solanka dokładnie przykryła całą jego zawartość. Na koniec należy szczelnie zakręcić pojemnik i odstawić go w zacienione miejsce. Reszta pracy pozostaje w rękach naturalnych procesów fermentacji. Kiszenie powinno potrwać około 3-4 dni. Jednak im dłużej potrzymasz warzywa lub owoce w zalewie, tym bardziej intensywny będzie ich smak.
Jak kisić warzywa – co warto mieć na uwadze?
Przy fermentacji warzyw oraz owoców warto pamiętać o kilku kwestiach. Jedną z nich jest to, że w trakcie kiszenia solankowa woda nieco się pieni, co oznacza naturalny skutek fermentacji, który często doprowadza do kipienia zawartości słoika. Może się to zdarzyć nawet wtedy, gdy jest on dokładnie zakręcony. Wieczko nigdy nie będzie zassane w stu procentach, jeśli przetwór nie zostanie poddany pasteryzacji. Proces ten nie jest jednak najlepszy dla kiszonek, ponieważ pozbawia je najcenniejszych właściwości, witamin oraz wartości odżywczych. Dlatego, zamiast przeprowadzać pasteryzację, lepiej przygotować się na to, że woda ze słoika może wykipieć. Naczynie z kiszonką najlepiej postawić na talerzyku lub podstawce, która nie chłonie wody. Przygotowując owoce lub warzywa kiszone na zimę, dobrze wiedzieć, kiedy przetwory są gotowe do jedzenia. Najlepszym wskaźnikiem tej gotowości jest woda, a dokładniej poziom jej zmętnienia. Proces fermentacji sprawia, że solanka w końcu traci swoją przejrzystość i to właśnie wtedy kiszonka zaczyna być dobra do spożycia.
Co można kisić? Warzywa i owoce, które nadają się na przetwory
Znasz już przepis na kiszonkę, ale czy wiesz, jakie warzywa można kisić? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Fermentację da się przeprowadzić na praktycznie każdej roślinie! Jednak są pewne plony, które spisują się w kiszonkach lepiej niż inne. Mowa tu o produktach zawierających duże ilości wody oraz cukru. Ten ostatni składnik bardzo dobrze wpływa na proces fermentacji, który zachodzi w przetworach. Zatem jakie warzywa warto zamknąć w słoikach? Oprócz ogórków oraz kapusty do kiszenia doskonale nadają się np.:
- buraki;
- bakłażany;
- cukinie;
- rzodkiewki;
- kalafiory;
- marchewki.
Miękkie warzywa takie jak pomidory lub papryki także będą dobrym wyborem do fermentacji. Te dwie ostatnie rośliny warto zakisić tak samo, jak ogórki, czyli w całości. W przypadku owoców też da się trochę zaszaleć. Do kiszenia nadają się zarówno jabłka, jak i gruszki, śliwki, cytryny czy morele. Miękkie owoce – takie jak truskawki – również świetnie spiszą się w formie zakiszonych przysmaków. Fermentacji można poddać nawet winogrona czy arbuza. Ten ostatni wyróżnia się zdecydowanie największą zawartością wody, a więc z łatwością nasiąknie solankową zalewą.
Czego nie można kisić?
Teoretycznie odpowiedź na pytanie, czego nie można kisić, już padła. Fermentacji wolno poddać wszystkie warzywa i owoce. Jest jednak wyjątek od tej reguły i dotyczy on nieświeżych roślin. Jeśli produkty są zwiędnięte albo – co gorsza – widać na nich pierwsze oznaki psucia lub gnicia, kiszenie nie jest wskazane. To samo dotyczy owoców oraz warzyw, które pochodzą z mocno nawożonych upraw. Kiszonka z takich roślin jest zazwyczaj niesmaczna.
Czytaj również

Jak zrobić świecę sojową w domu?
Chcesz stworzyć własną świecę sojową? Pomożemy Ci w tym! Zyskasz w ten sposób ekologiczny i unikalny produkt. To naprawdę proste do wykonania, a zwłaszcza po zapoznaniu się z napisanym przez nas szcze

Jak przygotować święta Bożego Narodzenia w domu?
Jak wcześnie zacząć planować Wigilię? Ile dni przed Bożym Narodzeniem lepić pierogi? Kiedy kupić śledzie na święta? To tylko część pytań, które mogą nurtować gospodarzy wigilijnych wieczerzy. Jeśli je

Jak dbać o środowisko? Praktyczne porady
Środowisko naturalne to wspólne dobro wszystkich, a co za tym idzie, warto, aby każdy człowiek dołożył swoją cegiełkę do jego ochrony. Co ważne, by pomóc przyrodzie, nie trzeba wkładać wiele wysiłku.