świąteczne pierniczki

Jak przygotować święta Bożego Narodzenia w domu?

14 listopada 2023
5 min

Jak wcześnie zacząć planować Wigilię? Ile dni przed Bożym Narodzeniem lepić pierogi? Kiedy kupić śledzie na święta? To tylko część pytań, które mogą nurtować gospodarzy wigilijnych wieczerzy. Jeśli jesteś jednym z nich, to mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi, jak to wszystko dobrze zorganizować. Poznaj je i ułatw sobie przygotowanie do świąt Bożego Narodzenia!

 

 

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia – jak zrobić to prawidłowo?

Boże Narodzenie to magiczny moment, który wiąże się z wieloma tradycjami. Jest to też czas rodzinnych spotkań, świątecznych potraw, prezentów pod choinką i przeżyć o religijnym charakterze. Aby Wigilia przebiegła jak najlepiej, warto jednak odpowiednio opracować swój grudniowy grafik. Każda gospodyni wie, że święta nie zaplanują się same. Zbyt długie zwlekanie z realizacją wigilijnych potrzeb zwykle zwiastuje nadmiar pracy i popłoch tuż przed 24 grudnia. To prowadzi natomiast do nerwowej atmosfery, która nie sprzyja utrzymaniu pozytywnych relacji rodzinnych oraz doświadczaniu bożonarodzeniowej atmosfery.

Poza tym odkładanie świątecznych zakupów czy gotowania na ostatnią chwilę często kończy się nieudaną Wigilią. Wszystko dlatego, że pod koniec grudnia w sklepach może brakować produktów niezbędnych do przyrządzenia bożonarodzeniowych potraw. Co więcej, jeśli znajdziesz potrzebne składniki, to istnieje ryzyko, że nie zdążysz zrobić wszystkich dań na 24 grudnia. W końcu podczas Wigilii stół powinien być zastawiony suto, więc na gotowanie, smażenie czy pieczenie trzeba poświęcić trochę czasu. Nie wspominając już o świątecznych przygotowaniach, typu porządki domowe, kupowanie i pakowanie prezentów, czy ubieranie choinki.

Jak wyrobić się z tym wszystkim na czas? Wystarczy dobrze zaplanować swoje działania i odpowiednio wcześnie rozpocząć organizację wigilii. Podpowiadamy, kiedy zacząć przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, aby zdążyć ze wszystkimi sprawami przed 24 grudnia.

Co warto przygotowywać i robić miesiąc przed świętami Bożego Narodzenia?

Przygotowania do idealnej Wigilii zaczynają się dość wcześnie. Pierwsze kwestie warto zaplanować nawet z miesięcznym wyprzedzeniem. Tak, tak – to nie pomyłka. Organizacja Bożego Narodzenia to wielowątkowe zadanie, które wymaga odpowiedniego przemyślenia oraz rozłożenia poszczególnych działań w czasie. Jednak spokojnie, pod koniec listopada nie musisz jeszcze robić wigilijnych potraw. Ten czas poświęć na planowanie. Zastanów się przede wszystkim nad listą gości. Dokładnie przemyśl, kogo chcesz zaprosić na wspólne świętowanie. Weź przy tym pod uwagę kwestie związane z warunkami domowymi – w niewielkim mieszkaniu trudno będzie pomieścić wieloosobową rodzinę. W takim przypadku warto zaprosić tylko najbliższych krewnych.

Kiedy lista gości będzie kompletna, poinformuj wybrane osoby o chęci wspólnego spędzenia Wigilii. Wysłanie zaproszeń lub wykonanie telefonów na miesiąc przed Bożym Narodzeniem jest ważne, ponieważ w tym okresie każdy zaczyna już myśleć nad tym, jak spędzi święta. Odpowiednio wczesne poinformowanie o wspólnej Wigilii da Ci pewność, że goście nie zaplanują sobie nic innego na ten specjalny dzień. Co jeszcze można wcześniej przygotować na Boże Narodzenie? Na miesiąc przed świętami z pewnością powinno się stworzyć wigilijne menu. Tradycyjny jadłospis składa się z 12 potraw, które nawiązują do liczby biblijnych apostołów. Z reguły na świątecznych stołach co roku pojawiają się te same dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić jakieś nowości, które będą alternatywną wersją klasycznych wypieków. Kiedy menu będzie gotowe, warto skontaktować się z gośćmi, którzy potwierdzili swoją obecność, oraz poprosić ich o zrobienie pewnych pozycji z listy dań. W ten sposób praca rozłoży się na kilka osób i nikt nie będzie nadmiernie obciążony gotowaniem.

Poza tym nie należy zapominać, że bliscy często przynoszą wigilijne jedzenie, nawet gdy się ich o to nie prosi. W ten sposób chcą dołożyć swoją cegiełkę do organizacji świąt. Jednak takie niezapowiedziane potrawy nie zawsze są trafione, ponieważ mogą dublować dania, które już znajdują się na stole. Dlatego wcześniejsze ustalenie podziału prac kuchennych zapobiega marnowaniu żywności i oszczędza czas zarówno gospodarzom, jak i gościom. Dodatkowo pamiętaj, że jeśli masz dzieci, to przygotowania do świąt Bożego Narodzenia warto wzbogacić o jeszcze jeden punkt. Mowa tu o kupnie lub samodzielnym wykonaniu kalendarza adwentowego. Taki gadżet pozwala maluchom odliczać dni do Gwiazdki już od pierwszego dnia grudnia. Dodatkowo sprawia, że oczekiwanie na Wigilię jest znacznie bardziej ekscytujące.

Wigilia za 3 tygodnie – co przygotować na święta Bożego Narodzenia?

Kiedy czas, który pozostał do Wigilii, powoli zacznie się kurczyć, możesz zabrać się za przygotowywanie pierwszych potraw świątecznych. Na 3 tygodnie przed 24 grudnia warto zrobić przede wszystkim pierniki. Te aromatyczne ciastka o korzennym smaku są najlepsze, gdy po upieczeniu nieco odstoją. Wszystko dlatego, że wraz z upływem czasu dojrzewają i miękną. Aby stały się idealne do jedzenia, potrzebują właśnie ok. 3 tygodni. Po wyciągnięciu pierników z piekarnika umieść je w zamykanym naczyniu. Może to być zarówno zwykłe, plastikowe pudełko na żywność, jak i ozdobna puszka, słoik czy ceramiczny pojemnik ze świątecznym motywem. Te trzy ostatnie propozycje to zdecydowanie ciekawsze rozwiązania, które służą jednocześnie do przechowywania ciastek oraz dekoracji mieszkania.

Jeśli chcesz nieco przyspieszyć proces mięknięcia pierniczków i cieszyć się ich smakiem jeszcze przed samą Wigilią, to włóż do pojemnika także skórkę pomarańczy, kromkę razowego chleba albo ćwiartkę jabłka bądź cytryny. Każdy z tych produktów zawiera wilgoć, która jest wyciągana przez korzenne wypieki. Dzięki temu ciastka stają się miękkie w mgnieniu oka. Co jeszcze możesz przygotować na 3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem? To dobry moment, aby zacząć rozglądać się za prezentami. Nie warto zostawiać kupna podarków na ostatnią chwilę, ponieważ później dopadnie Cię kumulacja wigilijnych obowiązków.

Poza tym, jeśli zamawiasz upominki przez internet, to pamiętaj o tym, że produkty muszą jeszcze zostać dostarczone pod Twój adres. W okresie świątecznym czas doręczania zakupów bywa nieco dłuższy niż normalnie, ponieważ e-sklepy przeżywają ogromne oblężenie. Dlatego im szybciej kupisz prezenty, tym mniej stresu doświadczysz podczas czekania w niepewności, czy paczki dojdą do Ciebie przed Wigilią.

Na 3 tygodnie przed świętami zajmij się także tworzeniem planu gotowania na najbliższy czas. Polecamy opracować rozpiskę, w której zostaną uwzględnione konkretne potrawy i dni, w jakich je przygotujesz. Wbrew pozorom wcale nie trzeba robić ich wszystkich na dzień czy dwa przed wieczerzą. Część z nich jednak wykonuje się szybciej, aby przeszyły smakiem. Jednak wyroby, które nie potrzebują leżakowania, również można przygotować z wyprzedzeniem i następnie zamrozić. Po wyciągnięciu z chłodziarki będą tak samo dobre, jak na świeżo.

Jak powinny wyglądać przygotowania na dwa tygodnie przed do świąt Bożego Narodzenia?

Kulinarne przygotowanie do świąt Bożego Narodzenia trzeba rozpocząć od zakupów spożywczych. Na dwa tygodnie przed Wigilią warto kupić produkty, które mają długie terminy ważności. Mowa tu m.in. o towarach takich jak:

  • mąka;
  • cukier;
  • mak;
  • przyprawy.

Oprócz tego dobrze jest wyposażyć się w artykuły niezbędne do wykonania pierwszych potraw wigilijnych – te i inne dostępne są w naszej aplikacji InPost Fresh. Na tym etapie przygotowań przydadzą się też składniki na pierogi, uszka, bigos czy kapustę z grzybami. Wszystkie z nich da się zrobić z wyprzedzeniem, a następnie zamrozić.

Proces mrożenia zapobiega psuciu się produktów – zarówno tych surowych, jak i po obróbce termicznej. Dzięki temu możesz bez przeszkód włożyć do zamrażalnika bigos czy ugotowane pierogi. Zanim schowasz te drugie, posmaruj je olejem. Taki zabieg sprawi, że nie będą się sklejać. Tym samym po rozmrożeniu można je łatwo rozdzielić bez uszkadzania ciasta.

Tydzień do świąt Bożego Narodzenia – co powinno być już zrobione, a co w fazie przygotowania?

Tydzień przed Wigilią czas zaczyna kurczyć się bardzo szybko. Trzeba zatem zakasać rękawy i rozpocząć porządne przygotowania do Bożego Narodzenia. Na tym etapie warto zakupić choinkę. Pamiętaj, że im później zdecydujesz się na wybór świątecznego drzewka, tym gorszy będzie wybór. Jeśli chcesz mieć w domu ładnego, wysokiego i rozłożystego iglaka, to pośpiesz się z odwiedzinami w punktach sprzedaży choinek.

Następnie ozdób go razem z domownikami używając bombek, lampek, łańcuchów czy inny dekoracji. Przy ubieraniu drzewka włączcie kolędy lub świąteczne hity muzyczne, a w okamgnieniu stworzycie bożonarodzeniowy klimat. W tygodniu, który poprzedza wigilijną wieczerzę, najlepiej zająć się również sprzątaniem domu. Jeśli zapraszasz gości, to dobrze byłoby odkurzyć dywany i umyć podłogę. Warto też zawczasu wyprać obrusy lub dekoracyjne bieżniki. Dodatkowo osoby, które zamierzają serwować świąteczne dania na rzadko używanej zastawie, powinny wyciągnąć naczynia i nieco je odświeżyć.

Jeśli chodzi o kwestie kulinarne, to w ostatnim tygodniu przed Wigilią też trzeba nieco przyspieszyć. Około 5 dni przed wieczerzą warto zrobić większe zakupy spożywcze. Kup przede wszystkim:

  • ryby takie jak karp i śledzie;
  • składniki na barszcz;
  • mięsa, które zaserwujesz pierwszego dnia świąt;
  • twaróg sernikowy i inne artykuły do wybranych przez Ciebie wypieków;
  • warzywa na sałatkę jarzynową;
  • owoce do kompotu z suszu;
  • składniki do ryby po grecku oraz w galarecie.

Pamiętaj także, aby zakupić opłatki oraz sianko, które zgodnie z tradycją należy umieścić na wigilijnym stole pod obrusem. Podczas sprawunków można jeszcze zadbać o bożonarodzeniowe dekoracje domowe. Stroiki, lampiony czy inne dodatki wniosą do mieszkania pożądaną atmosferę świąt.

Dwa dni do świąt Bożego Narodzenia – o czym należy pamiętać?

Ostatnie dni przed Wigilią są najbardziej intensywne w kuchni. To właśnie wtedy trzeba rozpocząć robienie większości potraw. Na dwa dni przed wieczerzą najlepiej zająć się pieczeniem makowca, sernika i innych ciast, które planujesz zaserwować gościom. Jak więc zaplanować gotowanie na święta Bożego Narodzenia?

Podczas rozkładania prac przed świętami, miej na uwadze, aby 22 grudnia zarezerwować również czas na przygotowanie śledzi w oleju. Dlaczego warto pamiętać, ile dni przed Wigilią zrobić śledzie? Te ryby potrzebują chwili, żeby nabrać odpowiedniego smaku. Jeśli zrobisz je 23 grudnia lub – co gorsza, bezpośrednio przed wieczerzą, będą po prostu niesmaczne.

Dobę przed wieczerzą należy użyć składników na barszcz czerwony, kompot z suszu, kutię, kultową sałatkę jarzynową oraz rybę w galarecie czy po grecku. W ostatnich chwilach przed Wigilią trzeba zrobić też nieco porządków domowych. Starcie kurzu czy wyprasowanie obrusów możesz powierzyć domownikom, którzy nie zajmują się gotowaniem. Gdy kuchenne rewolucje i porządki będą już zakończone, to idealny czas by zacząć pakować prezenty.

W jaki sposób najlepiej zaplanować Wigilię, czy coś warto robić w tym dniu?

W Wigilię jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia. Z samego rana wyciągnij z zamrażarki przygotowane wcześniej potrawy, aby zdążyły rozmrozić się do uroczystej kolacji. Jeśli wieczerzę planujesz na wczesną godzinę i obawiasz się, że pierogi czy bigos nie zdążą odmarznąć, to możesz wyciągnąć je również późnym wieczorem 23 grudnia. Pamiętaj jednak, aby przechowywać potrawy w chłodnej temperaturze, bo inaczej mogą się zepsuć.

Oprócz tego w dzień Wigilii musisz jeszcze usmażyć albo upiec rybę. Świeżo przygotowany karp, sandacz, łosoś czy dorsz smakują najlepiej. Nie warto więc obrabiać go wcześniej. Działania kulinarne powinny iść w parze z dekoracją jadalni. W Wigilię trzeba zaścielić stół obrusem lub bieżnikami, a następnie umieścić na nim dekoracyjne serwetki, zastawę, świeczniki czy stroik.

Jeśli organizujesz duże przyjęcie dla rodziny i znajomych, to możesz pokusić się również o wykorzystanie winietek. Dzięki karteczkom z imionami goście będą wiedzieli, które miejsca przy stole mają zajmować. Na sam koniec zamarynuj jeszcze mięso na obiad pierwszego dnia świąt. Nie musisz go piec w samą Wigilię – piekarnik z pewnością przyda się do podgrzania świątecznych dań. Mięso bez problemu przygotujesz w Boże Narodzenie z rana.

Czytaj również