- Strona główna
- Blog
- Inne
- Marnowanie jedzenia – jak poradzić sobie z problemem marnowania żywności?

Marnowanie jedzenia – jak poradzić sobie z problemem marnowania żywności?
Problem marnowania jedzenia dotyczy całego świata. Mimo to w dalszym ciągu istnieją miejsca, w których ludzie umierają z głodu. Zobacz, w jaki sposób możesz poradzić sobie z marnowaniem żywności w swoim własnym domostwie.
Jak dużo jedzenia marnuje się na świecie?
Food and Agriculture Organization of the United Nations zrobiła badania na temat marnowanych produktów żywnościowych. Jak się okazało, na całym świecie jest wyrzucanych ponad 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. Stanowi to aż ponad 30% produkcji artykułów spożywczych na całym globie. Państwami, w których konsumenci szczególnie nie umieją sobie radzić z nadmiarem kupowanej żywności są Chiny i Indie. Jak się okazuje, również Polska ma niemały problem z marnotrawieniem produktów – statystyczny Polak potrafi wyrzucić do 247 kg jedzenia rocznie. Najczęściej wyrzucanym pożywieniem w Polsce jest pieczywo, owoce i wędliny. Mimo że problem marnowania żywności jest duży, są sposoby na ograniczenie zbędnego pozbywania się resztek. Jak nie marnować jedzenia?
Marnowanie jedzenia – jak to ograniczać?
Marnotrawstwo żywności jest m.in. wynikiem kupowania produktów na zapas. Ludzie wolą zrobić zakupy raz na cały tydzień, niż kursować po sklepach parę razy w tygodniu. Często się zdarza, że produkty w lodówce nie są wykorzystywane, a w konsekwencji się psują.
Spleśniały chleb czy szynka nie nadają się do jedzenia, lecz można uniknąć ich wyrzucenia, stosując się do zasad odpowiedniego przechowywania. Ewentualnie wykorzystać do nakarmienia potrzebujących, jeśli w porę udałoby się zorientować, że obecny zapas to aż nadto. W zapobieganiu marnowaniu żywności pierwszą kwestią jest zwracanie uwagi na termin przydatności do spożycia. Jeżeli myślisz na przykład o zakupie mięsa na przyszły tydzień, upewnij się, że będzie zdatne do spożycia – jeśli termin, w którym jest ważne, będzie długi, możesz bez problemu włożyć je do zamrażarki, zachowując jego świeżość.
Oprócz mięsa, do zamrażarki możesz również wkładać pieczywo, które po wyjęciu z niej nie straci na swojej chrupkości, a przede wszystkim będzie dalej świeże. Warzywa i owoce swoje miejsce powinny znaleźć w lodówce lub w piwnicy, tak aby po paru dniach w dalszym ciągu nadawały się do spożycia. Ważnym elementem, który pozwoli ograniczyć marnowanie jedzenia, jest planowanie jadłospisu przed każdymi zakupami i na tej podstawie sporządzanie listy zakupów. Pozwoli to na kupowanie produktów spożywczych, które są rzeczywiście potrzebne, a nie takich, które będą stanowiły nadmiar w lodówce.
Pamiętaj, aby również nie ulegać kuszącym promocjom w sklepach, bo może się to przyczynić do niepotrzebnego magazynowania jedzenia. Sposobów przeciwdziałania w wyrzucaniu jedzenia do śmieci jest naprawdę wiele. Jednym z nich jest wykorzystywanie resztek z obiadu jako nowego elementu przyszłego dania.
Jak wykorzystać resztki z obiadu?
W każdej kuchni zdarzają się pozostałości obiadowe, które zamiast w nowo przyrządzonym daniu znajdują swoje miejsce w koszu. Przykładem prostego wykorzystywania resztek z obiadu może być niedzielny rosół. Ugotowany w nim kurczak często idzie do śmieci, a nie powinien. Możesz go zblendować i dodać jajka, a następnie upiec w piekarniku, aby powstał z niego gładki pasztet. Kolejnym sposobem na ograniczenie marnotrawienia jedzenia jest wykorzystywanie pozostałości po sałatkach.
Wystarczy, że zrobisz samodzielnie lub zakupisz placki tortilli, w które zawiniesz pozostałości z warzyw. Możesz dodać smażonego kurczaka i sos czosnkowy. Zdarza się, że często zostają nam ziemniaki z obiadu, z którymi nie ma co zrobić. Jest na to sposób! Zamróź ugotowane ziemniaki – będziesz mógł je wykorzystać w przyszłości do zrobienia na przykład klusek śląskich czy też klusek leniwych.
Każdy powinien zdawać sobie sprawę z zależności między marnowaniem żywności a ekologią. Za każdym razem, gdy wyrzucane jest jedzenie, marnowana jest również energia i woda, która jest potrzebna w rolnictwie oraz do wyprodukowania, transportu i dystrybucji żywności. Świadomość w kwestii ograniczania zasobów środowiska powinna być na pierwszym miejscu, gdy myślisz o składowaniu odpadów komunalnych.
Czytaj również

Jak zrobić świecę sojową w domu?
Chcesz stworzyć własną świecę sojową? Pomożemy Ci w tym! Zyskasz w ten sposób ekologiczny i unikalny produkt. To naprawdę proste do wykonania, a zwłaszcza po zapoznaniu się z napisanym przez nas szcze

Jak przygotować święta Bożego Narodzenia w domu?
Jak wcześnie zacząć planować Wigilię? Ile dni przed Bożym Narodzeniem lepić pierogi? Kiedy kupić śledzie na święta? To tylko część pytań, które mogą nurtować gospodarzy wigilijnych wieczerzy. Jeśli je

Jak dbać o środowisko? Praktyczne porady
Środowisko naturalne to wspólne dobro wszystkich, a co za tym idzie, warto, aby każdy człowiek dołożył swoją cegiełkę do jego ochrony. Co ważne, by pomóc przyrodzie, nie trzeba wkładać wiele wysiłku.