- Strona główna
- Blog
- Inne
- Przepis na kiszone cytryny

Przepis na kiszone cytryny
Kiszona kapusta, ogórki, kalafior czy nawet rzodkiewki – kiszonki są niezwykle popularne w Polsce. Istnieją dwa główne powody: są zdrowe i niezwykle smaczne. Co ciekawe, ukisić się da większość owoców i warzyw, chociaż niektóre wybory są nieoczywiste. Jednym z największych hitów kuchni marokańskiej są kiszone cytryny. Przepis, który pozwala je zrobić, jest prosty do wykonania, więc warto spróbować swoich własnych sił, bo są pyszne!
Przepis na kiszone cytryny – co będzie potrzebne?
Aromatyczne cytryny kiszone po marokańsku zyskują coraz większą popularność w krajach europejskich. Są tanie i proste w przygotowaniu, a wykorzystać je można jako dodatek do wielu potraw. Ich smak jest dosyć oryginalny. Niektórzy mówią, że są bardziej cytrynowe niż zwykłe cytryny – co jest najbardziej wyczuwalne, gdy użyje się ich do wyrobu ciasta cytrusowego.
Przepis na marokańskie cytryny wymaga kupna cytryny i soli. To jedyne składniki, bez których cały proces będzie niemożliwy do wykonania, nie licząc wody. Tradycyjna wersja kiszonki wymaga nacięcia cytrusów i nasmarowania środka solą, przed włożeniem ich do słoika.
Jak prawidłowo ukisić cytryny?
Jak zrobić kiszone cytryny? Podobnie jak kiszone ogórki. Po pierwsze należy nabyć wszystkie potrzebne składniki, czyli:
- 16 cytryn;
- 6/8 cytryn do wyciśnięcia soku;
- 300 gramów soli koszernej lub morskiej;
Te trzy będą potrzebne do wykonania najbardziej podstawowej wersji. Jeżeli kucharza najdzie taka ochota – może dodatkowo kupić i dodać:
- cynamon;
- papryczki chilli;
- pieprz;
- liście laurowe;
- czosnek;
- inne cytrusy (pomarańcze, mandarynki, limonki);
- przyprawy.
Przepis jak kisić cytryny jest prosty. Na początek potrzebny będzie odpowiedni słoik – powinien mieć co najmniej 4 litry pojemności, aby zmieścić owoce i roztwór solny w sposób bezpieczny, a ponadto być szczelny (podczas procesu kiszenia wydzielane są gazy, które zmieniają ciśnienie wewnątrz pojemnika). Jeżeli jest się już w jego posiadaniu, należy:
- Umyć, a następnie wyparzyć słój wrzątkiem.
- Umyć dokładnie cytryny przeznaczone do kiszenia. Jako że nie będą one obierane ze skórki (dlatego warto wybrać cytrusy z upraw ekologicznych, które nie są pryskane szkodliwymi substancjami) – należy je wyszorować szczoteczką, a najlepiej wymoczyć przez kilka/kilkanaście minut w wodzie z dodatkiem soli i octu.
- Cytryny delikatnie naciąć, jeżeli celem jest bardziej słony smak, a jeżeli nie – zostawić w całości.
- Umieścić je w słoiku razem z dodatkami lub bez – ułożenie ma być ciasne.
- Przygotować zalewę w następujący sposób: 4 łyżki soli na 1/5 litra wody, a resztę dopełnić wybranymi sokami owocowymi. Następnie poczekać, aż zalewa wystygnie.
- Wlać płyn i zakręcić szczelnie pojemnik.
- Cytryny będą gotowe do spożycia co najmniej po 4 tygodniach. Jeżeli zajdzie taka potrzeba – kisić można je dłużej, nawet do kilku miesięcy, ale trzeba pamiętać, że spowoduje to ich intensywniejszy smak.
Do czego można użyć kiszonych cytryn?
W smaku kiszone cytryny zyskują nową nutę wytrawno-słoną, ponadto uwydatnia się ich kwaskowość. Są delikatne i gotowe do spożycia w całości – razem ze skórką, która za granicą stała się przysmakiem.
Do czego można użyć kiszonej cytryny? W postaci zmielonej – jako dodatek do sosów i zup. Ćwiartki będą świetnie komponować się na talerzu z sałatą i mięsem. Można również pokusić się o jedzenie kiszonej cytryny w plastrach, umieszczone na kromce chleba będą możliwe do rozsmarowania. To świetny substytut dla dżemów i konfitur.
Można użyć jej tam, gdzie przepisy zakładają użycie normalnej cytryny albo soku z cytryn. Tym samym sposobem, można przygotować egzotyczną potrawę nawet ze zwykłej sałatki, dodając nowy dressing. Taki sos nada się również do oblania nim ryb, wtedy należy zmiksować kiszonkę z jogurtem, śmietaną lub oliwą – dzięki temu będzie mieć idealną konsystencję.
Kiszone cytryny – właściwości zdrowotne
Spożywanie cytrusów w tej postaci ma wiele korzyści zdrowotnych, na przykład:
- wzmagają procesy trawienne;
- regulują florę bakteryjną jelit – podobnie jak wszystkie inne kiszonki;
- wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu oczyszczają organizm od wewnątrz;
- wzmacniają odporność, jako że są bombą witaminową.
Cytryny to nie tylko, wbrew powszechnemu przekonaniu, sama witamina C. Zawierają one również:
- witaminy A, E i B;
- minerały – potas, magnez, cynk, wapń, fosfor, żelazo;
- błonnik (szczególnie przydatny dla osób posiadających problemy z wypróżnianiem się).
Kiszone cytryny na odchudzanie? Jak najbardziej! Oczywiście nie jest to produkt, który magicznie sprawi, że oponka na brzuchu zniknie sama. Tak przygotowane cytrusy stają się naturalnymi probiotykami (poprzez żywe kultury bakterii oraz drożdży). Te mają działanie prozdrowotne i stanowią dodatkowe wsparcie dla organizmu podczas walki ze stanami zapalnymi i drobnoustrojami znajdującymi się w układzie pokarmowym.
Cytryny są pożywieniem niskokalorycznym i mają w sobie dużo błonnika, dzięki czemu szybko wywołują uczucie nasycenia. To powoduje, że są idealną przekąską podczas diety redukcyjnej – mają intensywny smak i trudno zjeść ich za dużo. Jak wykorzystać kiszone cytryny w celach zdrowotnych codziennie? Dobrym sposobem będzie zmiksowanie całej pomarańczy (miąższ i skórka) i spożywanie powstałej pasty każdego ranka, ale nie na czczo – dlatego, że mógłby podrażnić śluzówkę żołądka (a nawet wywołać bolesne wrzody).
Fermentowane owoce i warzywa to świetny sposób na urozmaicenie swojej kuchni w przystępny sposób. Wymagają mało czasu podczas przygotowań, są tanie i nie trzeba przechowywać ich w lodówce. Poprawiają trawienie i ogólny stan zdrowia, a przy tym wykorzystać je można zarówno w skomplikowanych daniach, jak i jeść samodzielnie.
Z kiszonkami warto eksperymentować. Chociaż wiele osób sądzi, że w tym celu nadają się wyłącznie warzywa – to nieprawda. Pomarańcze, cytryny, a nawet truskawki również sprawdzają się doskonale. W obecnych czasach warto stawiać na jak najmniej przetworzone produkty, czym można przyczynić się do poprawy stanu środowiska!
Czytaj również

Jak zrobić świecę sojową w domu?
Chcesz stworzyć własną świecę sojową? Pomożemy Ci w tym! Zyskasz w ten sposób ekologiczny i unikalny produkt. To naprawdę proste do wykonania, a zwłaszcza po zapoznaniu się z napisanym przez nas szcze

Jak przygotować święta Bożego Narodzenia w domu?
Jak wcześnie zacząć planować Wigilię? Ile dni przed Bożym Narodzeniem lepić pierogi? Kiedy kupić śledzie na święta? To tylko część pytań, które mogą nurtować gospodarzy wigilijnych wieczerzy. Jeśli je

Jak dbać o środowisko? Praktyczne porady
Środowisko naturalne to wspólne dobro wszystkich, a co za tym idzie, warto, aby każdy człowiek dołożył swoją cegiełkę do jego ochrony. Co ważne, by pomóc przyrodzie, nie trzeba wkładać wiele wysiłku.