- Strona główna
- Blog
- Inne
- Smażenie potraw – jaki olej wybrać?

Smażenie potraw – jaki olej wybrać?
Smażone poprawy cieszą się dużą popularnością ze względu na szybki sposób przygotowania oraz walory smakowe. Mimo że ich częste spożywanie nie jest wskazane ze względów zdrowotnych, to smaczna, smażona żywność nadal króluje na polskich stołach. Jak wybrać dobry olej do smażenia, aby potrawy były jak najzdrowsze i najsmaczniejsze?
Jaki olej wybrać do smażenia?
Smażenie to popularna metoda obróbki termicznej jedzenia. Bardzo ważne jest, aby wykorzystywać w tym celu odpowiedni rodzaj oleju. Jaki olej do smażenia jest zdrowy? Wszystko zależy od rodzaju żywności, temperatury oraz czasu smażenia. Przykładowo olej, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, może nie być dobrym wyborem w przypadku obróbki termicznej. Więc jaki olej do smażenia wybrać?
Zanim przystąpi się do smażenia na danym rodzaju tłuszczu, należy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę dymienia oleju. Punktem dymienia określa się moment, w którym olej na skutek działania wysokiej temperatury traci cenne właściwości odżywcze i zaczyna wytwarzać szkodliwe dla zdrowia substancje. Wobec tego punkt dymienia w przypadku olejów do smażenia powinien być jak najwyższy.
Istotne jest również, aby produkt do smażenia był bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i jednocześnie nie zawierał dużej ilości wielonienasyconych kwasów. Takimi właściwościami cechuje się olej rzepakowy oraz rafinowana oliwa. Smażenie na nieodpowiednim oleju może skutkować nie tylko zepsuciem smaku potrawy, ale i negatywnym wpływem na zdrowie.
Olej rafinowany czy nierafinowany – na jakim warto smażyć?
Wybór olejów jest naprawdę szeroki. Klienci mogą zdecydować się na produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, oleje bogate w tłuszcze nasycone, produkty rafinowane bądź nierafinowane. Bardzo ważne jest, aby znać różnice pomiędzy tymi typami olejów i wiedzieć, który z nich można wykorzystać do smażenia.
Oleje rafinowane to stosunkowo tanie produkty pozyskiwane w wyniku procesu rafinacji przy wysokiej temperaturze. Najczęściej są to popularne w Polsce oleje rzepakowe (choć mogą być one również nierafinowane) o neutralnym zapachu i smaku. To właśnie na olejach rafinowanych należy smażyć potrawy, ponieważ mają wysoki stopień dymienia. Produkty te są uniwersalne i można wykorzystywać je zarówno do smażenia, jak i podawania potraw na zimno.
Z kolei oleje nierafinowane są tłoczone na zimno, dzięki czemu posiadają cenne składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalen o dobroczynnym wpływie na skórę czy antyoksydanty. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw na zimno, a ich stosowanie jest polecane ze względu na właściwości prozdrowotne. Nie nadają się jednak do smażenia potraw, ponieważ mają niski punkt dymienia. W związku z tym zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem działania wysokiej temperatury rozpadają się na związki, które mogą mieć działanie rakotwórcze.
Wiele osób zastanawia się, jaki olej do smażenia – rzepakowy czy słonecznikowy sprawdzi się najlepiej? W tym przypadku warto mieć na uwadze, że w oleju słonecznikowym znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej, stopień dymienia nierafinowanego oleju ze słonecznika wynosi około 100°C. Wobec tego długie, głębokie smażenie na tym rodzaju tłuszczu może być niebezpieczne dla zdrowia. Olej słonecznikowy najlepiej zastąpić rafinowanym olejem rzepakowym o temperaturze dymienia powyżej 200°C. Ewentualnie do smażenia można używać mieszanek o większej zawartości oleju rzepakowego (około 70%).
Jaki olej wybrać do smażenia ryb?
Smażenie obok pieczenia czy grillowania to powszechna metoda przyrządzania ryb. Jaki olej do smażenia najlepiej sprawdzi się w tym przypadku? Na początku należy podkreślić, że niektórych ryb nie powinno się smażyć. Mowa o tłustych gatunkach, bogatych w cenne kwasy tłuszczowe, które w wyniku obróbki termicznej na patelni rozpadną się na szkodliwe dla zdrowia związki. Takie ryby najlepiej piec, gotować na parze lub grillować.
Z kolei te gatunki, które z powodzeniem mogą być smażone, należy poddawać obróbce termicznej z wykorzystaniem odpowiedniego oleju. Jaki olej do smażenia ryb będzie najzdrowszy? W tym przypadku zdrowym olejem do smażenia z pewnością nie będzie olej słonecznikowy, który jest bogaty w dużą ilość kwasów omega-6. Ich nadmiar w połączeniu ze składnikami odżywczymi ryby prowadzi do zaburzenia proporcji kwasów, w związku z czym nie mają one pozytywnego wpływu na zdrowie. Wręcz przeciwnie, mogą być szkodliwe.
Ryby najlepiej smażyć krótko z użyciem oleju rzepakowego. Jaki olej rzepakowy do smażenia wybrać? Najlepszym rozwiązaniem będzie produkt rafinowany dobrej jakości i o wysokiej temperaturze dymienia. Można również wykorzystać w tym celu oliwę (koniecznie rafinowaną) lub ewentualnie masło klarowane. W każdym przypadku tłuszcz powinien być mocno rozgrzany. W przeciwnym razie ryba wchłonie jego duże ilości.
Jaki olej do smażenia warto używać na diecie?
Osoby przebywające na diecie powinny ograniczyć spożycie smażonych, tłustych potraw. Jeśli jednak decydują się na sporadyczne przygotowywanie smażonych posiłków, to bardzo istotne jest, aby obróbka termiczna przebiegała przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, a potrawy były smażone krótko. Jaki olej do smażenia na diecie sprawdzi się najlepiej? W tym przypadku również należy kierować się zasadą jak najwyższego stopnia dymienia oleju. Do krótkiego smażenia sprawdzi się więc olej rzepakowy i rafinowana oliwa.
Co więcej, do smażenia można wykorzystać rafinowany olej kokosowy. Jego punkt dymienia oscyluje w granicach nawet 200°C, a więc tego typu olej świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Ponadto większość znajdujących się w nim kwasów tłuszczowych to kwasy nasycone, które są o wiele mniej wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Warto również dodać, że wykorzystywanie oleju kokosowego niesie za sobą szereg korzyści dla zdrowia. Wpływa on m.in. na szybszą regeneracją skóry oraz wspomaga proces zrzucania wagi.
Do smażenia nadaje się też rafinowany olej ryżowy. Oprócz wysokiej temperatury dymienia na poziomie około 230°C oraz zawartości cennych elementów odżywczych (jak np. kwas oleinowy biorący udział w procesie przemiany materii) olej posiada neutralny smak. Dzięki temu nie zmienia on charakteru potraw i pomaga wydobyć walory składników dania. Jaki olej jest najlepszy do smażenia podczas diety? Najlepiej sprawdzi się więc rafinowany olej ryżowy. Osoby na diecie mogą także sięgać po niewielkie ilości oleju rzepakowego i rafinowanej oliwy do krótkiego smażenia.
Czytaj również

Jak zrobić świecę sojową w domu?
Chcesz stworzyć własną świecę sojową? Pomożemy Ci w tym! Zyskasz w ten sposób ekologiczny i unikalny produkt. To naprawdę proste do wykonania, a zwłaszcza po zapoznaniu się z napisanym przez nas szcze

Jak przygotować święta Bożego Narodzenia w domu?
Jak wcześnie zacząć planować Wigilię? Ile dni przed Bożym Narodzeniem lepić pierogi? Kiedy kupić śledzie na święta? To tylko część pytań, które mogą nurtować gospodarzy wigilijnych wieczerzy. Jeśli je

Jak dbać o środowisko? Praktyczne porady
Środowisko naturalne to wspólne dobro wszystkich, a co za tym idzie, warto, aby każdy człowiek dołożył swoją cegiełkę do jego ochrony. Co ważne, by pomóc przyrodzie, nie trzeba wkładać wiele wysiłku.