- Strona główna
- Blog
- Inne
- W czym mrozić jedzenie? Porady dotyczące mrożenia jedzenia

W czym mrozić jedzenie? Porady dotyczące mrożenia jedzenia
Mrożenie jedzenia, to świetny sposób, by na dłużej zatrzymać jego świeżość i zapobiec psuciu się. Szczególnie gdy przygotuje się za dużo potraw na raz albo zakupi się więcej mięsa na obiad. Warto takie produkty zamrozić i wykorzystać w przyszłości! Jak mrozić żywność?
W czym najlepiej mrozić jedzenie – różne metody przechowywania żywności
Sposób mrożenia żywności, aby zachować ich właściwości i zapobiec psuciu się, znany jest od lat. W czym jednak najlepiej przechowywać jedzenie w zamrażalniku? Można skorzystać z plastikowych opakowań z pokrywką. Ważne jest to, aby były one szczelne. Kolejną dobrą opcją do zamrażania produktów spożywczych, są woreczki z zasuwką. Są one dość plastyczne, dlatego przykładowo sos, który znajduje się w takim zabezpieczeniu, można płasko ułożyć w szufladzie, gdzie nie zajmie on zbyt dużo miejsca. Szklane pojemniki również sprawdzą się do przechowywania żywności. Na rynku dostępne są te z zakrętką albo pokrywką. Innym rozwiązaniem, jest ponowne użycie słoików – będą one świetnym zbiornikiem dla płynnych produktów.
Co można mrozić? Warzywa, owoce, mięso czy gotowe dania. Należy jedynie sprawdzić, czy nie pojawiają się na nich żadne oznaki psucia, warto również zadbać o odpowiednie opakowanie.
W czym należy mrozić gotowe dania?
Pewnie nie raz zdarzyło Ci się przygotować zbyt dużo jedzenia na obiad. Często ciężko jest to zjeść jednego dnia, a czasem nawet i w ciągu dwóch. Możesz je wtedy śmiało zamrozić, by w chwili, kiedy nie masz czasu na gotowanie, skorzystać z gotowej, lecz domowej opcji. Jakie obiady można mrozić? Dania mączne, typu pierogi czy kopytka, upieczone mięso, dania jednogarnkowe np. gulasz bez problemu można zamrażać. Czy można zamrozić rosół? Jak najbardziej! Jednak przed przystąpieniem do mrożenia, wyciągnij z niego wszystkie dodatki i zamroź tylko bulion. Warto wypełnić tylko mniej więcej do ¾ wysokości pojemnika, ponieważ mrożona ciecz zawsze zwiększa swoją objętość. Możesz mrozić również produkty gotowe, zakupione w sklepie. Spody do pizzy lub też gotowe domowe dania pozwolą zaoszczędzić Ci czas na zakupach, a rozmrażanie ich nie zajmie dużo czasu. Dania do mrożenia to świetny sposób na zachowanie ich przydatności na dłużej.
W czym powinno się mrozić mięso?
Sposób mrożenia mięsa zależy od tego, czy mamy do czynienia z surowym i przyrządzonym. Jeśli mięso nie było wcześniej rozmrażane i nie zostało poddane obróbce termicznej, można śmiało je zamrozić. Dlaczego nie wolno ponownie zamrażać? Wtedy mogą pojawić się bakterie, które sprawią, że produkt nie będzie zdatny już do spożycia. W czym mrozić mięso? Nie powinno się do tego procesu wykorzystać pojemników, w których zostało zakupione. Należy wyciągnąć je ze sklepowego opakowania i przełożyć do np. plastikowego pudełka ze szczelną pokrywką. Polecaną praktyką jest również opisywanie, kiedy mięso zostało zakupione. Wtedy nie przekroczy się maksymalnego czasu, kiedy jest ono jeszcze dobre do jedzenia. Mięso może być mrożone do 6 miesięcy, jeśli jest w jednym kawałku.
Jak wygląda mrożenie wędlin? Je również można poddać temu zabiegowi, należy jednak pamiętać o zasadach. Nie wolno ponownie wsadzać do zamrażarki zamrożonych i rozmrożonych plastrów. Przykładowo szynkę należy podzielić na mniejszą ilość plasterków, aby nie było potrzeby ponownego zamrażania. Powinno się również mrozić w specjalnie do tego przygotowanych pojemnikach.
W czym najlepiej nie mrozić jedzenia?
Nie wszystkie opakowania zdadzą się do mrożenia gotowych dań czy mięs, a także warzyw i owoców. Mrożenie w woreczkach śniadaniowych nie jest zalecane. Zbyt cienka powłoka nie zabezpiecza dostatecznie żywności. Tak samo nie powinno się mrozić żywności w oryginalnych opakowaniach. Często są one przeznaczone do trzymania w nieco wyższych temperaturach niż te panujące w zamrażalnikach. Również słoiki są różnie oceniane, jeśli chodzi o trzymanie w nich żywności podczas mrożenia. Należy pamiętać, by nie wypełnia szklanego naczynia do pełna zupą czy sosem – w szczególności mowa właśnie o płynnych daniach, które podczas mrożenia zwiększają swoją objętość. Może to doprowadzić do pęknięcia takiego naczynia.
Kilka zasad dobrego mrożenia
- Zapakuj jedzenie w odpowiednie opakowania do mrożenia.
- Zamrażaj tylko raz – nie wolno mrozić ponownie produktu, który został już rozmrożony.
- Schłódź produkt czy potrawę przed włożeniem do zamrażarki.
- Opisuj mrożonki, tak żeby było wiadomo, kiedy mija data przydatności do spożycia.
- Nie mróź dań i produktów, na których widać już oznaki zepsucia.
- To kilka zasad, które pomogą Ci zachować świeżość Twoich produktów.
Jak dobrze rozmrażać?
Aby bezpiecznie rozmrozić zamrożone produkty i dania, stosuj się do tych zasad:
- Zostaw na noc w lodówce – zajmie to trochę czasu, jednak rozmrażanie w niższej temperaturze, a nie od razu w tej pokojowej, zapobiega namnażaniu się bakterii.
- Nie rozmrażaj w gorącej wodzie, jeśli zależy Ci na czasie, to skorzystaj z zimnej wody.
- Możesz rozmrażać w mikrofali, jednak skorzystaj z opcji wolnego rozmrażania, którą możesz znaleźć na wielu urządzeniach.
Mroź bezpiecznie i jedz bezpiecznie – trzymanie dań w zamrażalniku to świetny sposób na zachowanie ich świeżości, o ile jest to robione odpowiednimi metodami.
Czytaj również

Jak zrobić świecę sojową w domu?
Chcesz stworzyć własną świecę sojową? Pomożemy Ci w tym! Zyskasz w ten sposób ekologiczny i unikalny produkt. To naprawdę proste do wykonania, a zwłaszcza po zapoznaniu się z napisanym przez nas szcze

Jak przygotować święta Bożego Narodzenia w domu?
Jak wcześnie zacząć planować Wigilię? Ile dni przed Bożym Narodzeniem lepić pierogi? Kiedy kupić śledzie na święta? To tylko część pytań, które mogą nurtować gospodarzy wigilijnych wieczerzy. Jeśli je

Jak dbać o środowisko? Praktyczne porady
Środowisko naturalne to wspólne dobro wszystkich, a co za tym idzie, warto, aby każdy człowiek dołożył swoją cegiełkę do jego ochrony. Co ważne, by pomóc przyrodzie, nie trzeba wkładać wiele wysiłku.