
Kawa z dripa od lat podbija serca miłośników alternatywnych metod parzenia. To metoda manualna, wymagająca uwagi i cierpliwości, ale właśnie w tym tkwi jej urok. Dzięki niej napar dostarcza wyjątkowe aromaty i niuanse smakowe. Co warto wiedzieć o tym sposobie przygotowywania trunku?
Drip to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych metod alternatywnego parzenia kawy, czyli przygotowywania jej bez użycia nowoczesnego ekspresu ciśnieniowego. Polega na tym, że gorącą wodę wlewa się bardzo cienkim strumieniem na zmielone ziarna umieszczone w papierowym filtrze. Napar powoli przesącza się do naczynia zlokalizowanego poniżej, a cały proces trwa zwykle ok. 4 minuty.
Najważniejsze w dripie jest to, że daje ogromną kontrolę nad smakiem kawy. Liczy się tu wiele czynników, takich jak:
Dzięki temu możesz eksperymentować z proporcjami i technikami, by coraz lepiej dostosowywać napój do własnych upodobań. Drip sprawdza się u osób, które lubią celebrować parzenie naparu. Metoda ta wymaga skupienia i kilku minut tylko dla siebie. Uzyskany napar jest klarowny i czysty, a jednocześnie zaskakuje niuansami smakowymi w zależności od wybranych ziaren — zwykle eksponuje wyższą kwasowość i lekkość.
Podstawa udanego naparu z dripa to wybór odpowiednich ziaren. Ta metoda parzenia podkreśla detale smakowe, dlatego warto sięgnąć po kawy z segmentu specialty, najlepiej jasno palone. To właśnie takie ziarna pozwalają najprecyzyjniej wydobyć owocowe, kwiatowe czy orzeźwiające nuty, które w innych metodach mogłyby zostać przytłumione goryczką.
Do dripa zwykle poleca się ziarna 100% arabica, ponieważ te pozwalają na wydobywanie najbardziej złożonych profili smakowych. Warto eksperymentować m.in. z kawami pochodzącymi z Afryki, np. Etiopii czy Kenii, lub z Ameryki Środkowej, np. z Gwatemali czy Kostaryki. Jeśli lubisz mocniejsze smaki, możesz sięgnąć również po mieszanki arabiki i robusty.
Jeśli chodzi o stopień mielenia, najlepiej postawić na średnio grube mielenie, czyli grubsze niż do klasycznej włoskiej kawiarki, ale drobniejsze niż do innego alternatywnego przyrządu, chemexa. Przy zakupie ziaren warto jeszcze upewnić się, że są one świeżo palone. Tylko z takich wydobędziesz maksimum smaku i aromatu.
Aby cieszyć się perfekcyjnym naparem z dripa, potrzebujesz kilku podstawowych akcesoriów. Te gadżety ułatwią Ci parzenie i pozwolą w pełni kontrolować sam proces oraz smak kawy. Należą do nich:
Przydatne mogą okazać się także termometr do wody czy timer do odmierzania czasu ekstrakcji. Z tym jednak można sobie poradzić, kupując np. czajnik z funkcją wyboru poziomu ciepła, czy korzystając ze stopera w telefonie.
Drip pozwala wydobyć z ziaren pełnię aromatu i niuanse smakowe, które często giną w ekspresie ciśnieniowym czy nawet kawiarce. Dzięki precyzyjnej kontroli czasu parzenia, temperatury wody i tempa nalewania cieczy, każda filiżanka może smakować inaczej – dokładnie tak, jak lubisz najbardziej. Na dodatek dripper łatwo utrzymać w czystości.
Kolejną zaletą dripa jest łatwość eksperymentów podczas przygotowywania naparu. Możesz zmieniać proporcje kawy i wody, stopień mielenia ziaren czy technikę nalewania, by za każdym razem odkrywać nowe nuty smakowe. Warto też docenić sam proces parzenia, który ma szansę stać się relaksującym rytuałem każdego dnia – czy to o poranku, czy w południe.
Mimo że drip uchodzi za jedną z prostszych metod alternatywnego parzenia naparu, w praktyce wymaga jednak nieco precyzji i odrobiny wprawy. Początkującym zdarzają się pewne błędy, więc warto poznać je zawczasu, by móc ich uniknąć. Oto kilka kwestii, na jakie powinno się zwrócić uwagę:
Poza tym warto pamiętać o wysokiej jakości ziaren. Zbyt stare lub źle przechowywane produkty mogą nie dawać pożądanych efektów smakowych. Najlepiej nie robić dużych zapasów, lecz kupować kawę speciality na bieżąco.
Drip kawa – jak zrobić napar, by smakował idealnie? W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie niezbędne akcesoria. Następnie podgrzej wodę, umieść filtr w dripperze i przepłucz go gorącą cieczą, by uniknąć papierowego posmaku. Jeśli chcesz przygotować jeden, standardowy kubek (ok. 250 ml) kawy, odmierz 15–17 g ziaren i zmiel je w ręcznym młynku żarnowym na średni poziom.
Umieść zmielone ziarna w filtrze, a następnie zacznij polewać je wodą o temperaturze 90–95°C. Rób to bardzo powoli, cienkim strumieniem, zataczając koła od środka na zewnątrz. Nie wlewaj całej cieczy od razu. Podziel proces na 4–5 razy, po każdym zalaniu odczekując ok. 40 sekund. Dzięki temu napar nabierze odpowiedniej głębi i wydobędzie pożądane walory smakowe.
Na sam koniec, gdy cała kawa przeleci już do naczynia na dole, zdejmij dripper, zamieszaj napar i poczekaj chwilę. Jeśli robisz większą ilość napoju, to dobry moment, by przelać go do mniejszych kubków. Teraz czas na test smaku. Parzenie w dripie to sztuka. Z czasem zaczniesz dostrzegać, jak zmiana choćby jednego parametru wpływa na smak w filiżance.
Znasz już wszystkie niezbędne informacje o kawie z dripa – co to jest, jakie ziarna najlepiej się sprawdzą i jak przygotować napar. Czas zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria i najlepsze kawy z różnych stron świata. W tym celu koniecznie zajrzyj do asortymentu InPost Fresh!

Gotowanie jajek to prosta czynność, która bywa zdradliwa. Jedni chcą, aby żółtko było płynne, inni wolą, gdy ma zwartą, kremową strukturę. Różnica w czasie gotowania wynosi zaledwie kilka minut, ale t

Kiedy wchodzisz do sklepu lub przeglądasz ofertę palarni online, często możesz trafić na określenie „blend kawowy”. Brzmi profesjonalnie, ale co właściwie znaczy? Dowiedz się, czym jest blend kawy i c

Kawa to nie tylko arabika i robusta. Istnieje jeszcze jeden gatunek, o którym mówi się rzadko, a potrafi zaskoczyć swoją intensywnością i bogactwem aromatu. Liberica to odmiana, która wyróżnia się egz