Z roku na rok rośnie wiedza kawoszy na temat jakości ziaren, metod parzenia i pochodzenia naparu. Jeżeli jesteś osobą, która nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki czarnego napoju, być może obiło Ci się o uszy określenie kawa speciality. Czy jest to tylko modna etykieta, czy może za tym pojęciem kryje się coś wyjątkowego? My już wiemy i podzielimy się z Tobą tą wiedzą.
Pojęcie kawa speciality pojawiło się w latach 70. XX wieku i zostało spopularyzowane przez Specialty Coffee Association (SCA). Od tamtego czasu termin ten jest zarezerwowany wyłącznie dla kawy najwyższej jakości, a więc takiej, która spełnia rygorystyczne normy.
Kawa speciality to w ścisłym znaczeniu ziarna, które:
Tylko niewielki odsetek światowej produkcji kawy może poszczycić się tytułem speciality. Takie produkty to napoje dla osób, które oczekują bezkompromisowej jakości i doznań smakowych.
Na pierwszy rzut oka kawa jak kawa – ziarna w paczce, podobnie jak inne. Ale wystarczy przyjrzeć się bliżej, by dostrzec ogromną różnicę. Kawę speciality cechuje przede wszystkim transparentność producenta. Na opakowaniu znajdziesz dokładne informacje na temat ziaren takie jak:
Każdy etap począwszy od zbiorów, przez selekcję, aż po wypalanie i pakowanie ziaren odbywa się z zachowaniem najwyższej staranności. W efekcie otrzymujesz kawę, która nie tylko wyjątkowo pachnie, ale i smakuje zupełnie inaczej niż inne produkty. W filiżance kawy speciality wyczujesz wyraźne nuty owocowe, kwiatowe, korzenne, karmelowe, a nawet herbaciane.
Ekspresy, szczególnie te z precyzyjną regulacją temperatury i ciśnienia, pozwalają wydobyć pełnię aromatu z wysokiej jakości ziaren. Przy odpowiednim zmieleniu i dobraniu parametrów parzenia uzyskasz np. espresso niezwykle o głębokim i złożonym profilu smakowym.
Co ważne, wiele palarni oferuje specjalnie palone kawy speciality do ekspresu, które różnią się profilem od tych przeznaczonych do przygotowywania w innych urządzeniach. Produkty przeznaczone do przygotowywania w ekspresach ciśnieniowych są nieco ciemniejsze, bardziej skoncentrowane, a przy tym pozbawione przesadnej goryczy.
Produkty określane mianem kawy speciality nadają się do przygotowywania rozmaitych napojów. Przekonaj się o tym na przykładach naszych przepisów. Smacznego!
Chcesz uzyskać perfekcyjne espresso z ziaren speciality? Kluczowe są proporcje, czas ekstrakcji i odpowiedni młynek.
Gotowe espresso powinno mieć kremową piankę (cremę), złożony aromat i dobrze wyczuwalne nuty smakowe.
Metoda przelewowa to doskonały sposób na wydobycie złożoności smaku i aromatu kawy.
Napar będzie klarowny, delikatny, z subtelnymi nutami smakowymi zależnymi od rodzaju ziaren.
Cold brew to metoda parzenia na zimno, która wydobywa słodycz i łagodność naparu.
Cold brew z kawy speciality będzie orzeźwiającym, lekko słodkim i bardzo łagodnym w smaku napojem. Pamiętaj o przechowywaniu go w lodówce.
Kawa speciality to produkt nie tylko na specjalne okazje. Dzięki rosnącej dostępności oraz konkurencyjnym cenom dziś można delektować się nią każdego dnia. Tego typu produkty są świetne dla osób, które chcą posmakować napoju przygotowanego ze składników najwyższej jakości. Co więcej, świeże ziarna wysokiej jakości są zazwyczaj łagodniejsze dla organizmu.
Co więcej, parzenie kawy speciality może stać się dla Ciebie także formą rozrywki. Zachęcamy Cię do eksperymentowania z metodami, temperaturą wody, grubością mielenia ziaren i czasem ekstrakcji naparu. Dzięki temu stworzysz napój idealnie dopasowany do Twojego gustu.
Teraz już wiesz, co sprawia, że kawa speciality zyskuje coraz większe uznanie wśród kawoszy. Odkryj więc bogaty wybór najwyższej jakości produktów, które są dostępne w InPost Fresh. Dzięki wygodnej dostawie prosto do domu lub przez Paczkomat® możesz bez trudu uzupełniać zapasy, nie tracąc czasu na wizyty w sklepie. Pozwól sobie na filiżankę lepszej kawy na co dzień, nie tylko od święta.
Kawa latte to jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów, który zdobył popularność na całym świecie. Uwielbiana przez smakoszy za swoją łagodność, kremową konsystencję i delikatny smak, stała się nie
Cascara zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kawy, ponieważ ma z nią bardzo wiele wspólnego. Czym właściwie jest cascara, jak ją przygotować i dlaczego w ogóle warto jej spróbować? Oto p
Świat kawy jest pełen smaków, aromatów i historii. Od delikatnych nut arabiki, przez głęboką gorycz robusty, po egzotyczne mieszanki z odległych zakątków globu – wybór okazuje się wręcz nieograniczony