
Każdy, kto parzy kawę, wie, że jej aromat i smak zależą nie tylko od jakości ziaren, metody parzenia i wody, ale także od tego, co do się do niej doda. Dodatki do kawy potrafią totalnie zmienić charakter napoju, na przykład nadać mu słodyczy, pikantności, nuty intensywnej przyprawy czy łagodności mleka roślinnego. Jakie dodatki do kawy będą zdrowe, a które lepiej ograniczyć?
Dodatki do kawy to wszelkie składniki dodawane do podstawowego naparu kawowego, które mają na celu zmodyfikowanie, wzbogacenie lub złagodzenie jego smaku i aromatu. Niektóre z nich wpływają jedynie na zapach lub wygląd, inne zmieniają strukturę albo poziom słodyczy czy pikantności. Wybór dodatków zależy od osobistych preferencji, stylu picia kawy i celu, a więc tego, jakiego charakteru ma nabrać napój.
Dodatki do kawy stosowane były od wieków i w wielu kulturach napój ten niemal nie istniał w wersji „czystej” — przyprawiano go kardamonem, goździkami, imbirem, wzbogacano mlekiem oraz różnymi słodzikami naturalnymi. Współcześnie możliwości są jeszcze większe: oferta przypraw, syropów, mleka roślinnego, słodzików i ekstraktów jest bardzo szeroka. Warto wiedzieć, że nie wszystkie dodatki współgrają z każdym typem kawy — inne będą pasować do espresso, inne do kawy z ekspresu przelewowego, a jeszcze inne do kaw mlecznych lub kawowych napojów z mlekiem roślinnym.
Kawa przygotowywana z ekspresu (ciśnieniowego lub automatycznego) ma specyficzną strukturę. Taki napar jest bardziej skoncentrowany, a aromaty są w nim silniej ujawnione. Dodatki do kawy z ekspresu powinny być dobrane tak, by nie zaburzyły tej koncentracji i bogactwa smaków.
Mleko (krowie lub roślinne) jest klasycznym dodatkiem do espresso, cappuccino czy latte. Użycie mleka zmienia smak, a więc łagodzi kwasowość oraz wprowadza kremowość i strukturę spienionej pianki. W przypadku mleka roślinnego — owsianego, migdałowego, sojowego czy kokosowego, każde z nich wnosi inne nuty smakowe. Migdałowe często wprowadza lekko orzechowe tony, kokosowe tłuste nuty, owsiane zaś łagodność i nutę zbożowo‑słodką.
Syropy smakowe (np. waniliowy, karmelowy, orzechowy, toffi) to kolejny popylarny dodatek do kawy. Syrop jest prostym sposobem na stworzenie z napoju kawowego pysznego deseru. Trzeba jednak uważać w nich na ilość cukru i kaloryczność. Wersje bezcukrowe lub użycie naturalnych słodzików może być z kolei zdrowszą opcją.
Przyprawy dodane bezpośrednio do portafiltra czy do mleka to zaś sposób na subtelne, ale zauważalne aromaty korzenne. Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir — wszystkie te przyprawy mogą podnieść doznania smakowe, nadając napojowi wyjątkowego charakteru. Przykład: espresso z nutą cynamonu lub kardamonu, cappuccino ze szczyptą gałki muszkatołowej.
Ekstrakty orzechowe, karmelowe lub czekoladowe też mogą wzbogacić kawę z ekspresu, zwłaszcza przygotowywaną jako kawa mleczna (np. latte, mochę) lub z dodatkowym mlekiem pianowanym.
Dobór dodatków do kawy zależy od tego, jaki smak się pragnie osiągnąć. Najpierw warto określić, czy kawa ma być:
Do kaw czystych (np. espresso) pasują przyprawy i odrobina słodkich dodatków — cynamon, wanilia, mleko, cukier trzcinowy, syrop klonowy. Do kaw mlecznych można dodać syropy, bezy, bitą śmietanę czy kakao.
Fani słodkich kaw mogą postawić na słodzik naturalny taki jak miód, syrop klonowy czy syrop z daktyli. Wersje bezcukrowe, lecz słodkie tego napoju to te ze stewią, erytrytolem czy ksylitolem.
Przyprawy korzenne, jakie pasują do kawy to: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Naturalne aromaty to: skórka pomarańczy, wanilia, kakao, wiórki czekoladowe. Dodatki tłuste, jakie można zastosować to: masło (np. masło klarowane), olej kokosowy, olej MCT — w kawie są popularne wśród tych, którzy stosują diety typu keto lub low carb.
Wśród dodatków do kawy są takie, które nie tylko poprawiają smak, ale i mogą wspierać organizm. Przyprawy korzenne to szczególnie ceniona grupa. Cynamon może mieć wpływ na poziom cukru we krwi. Ma też działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Imbir wspomaga trawienie, działa rozgrzewająco i może wspierać odporność. Kurkuma dzięki kurkuminie ma również może działać przeciwzapalnie. Połączenie tych przypraw może więc przynieść smakowe bogactwo i korzyści zdrowotne, lecz te będą dość subtelne.
Naturalne słodziki jak miód, syrop klonowy, daktylowy czy stewia stanowią alternatywę dla rafinowanego cukru. Miód cechuje się właściwościami antybakteryjnymi, zawiera enzymy i substancje bioaktywne, choć wciąż dostarcza kalorii, więc umiarkowanie jest tu kluczowe. Z kolei kakao dodaje głębi smaku, nuty czekolady i gwarantuje bogactwo antyoksydantów. Stanowi naturalne źródło magnezu i innych mikroelementów.
Mleko roślinne (np. owsiane, migdałowe), zamiast krowiego mleka może zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych i wprowadzić nutę łagodności i smaku. Dodatki tłuste typu olej kokosowy czy olej MCT mogą być stosowane przez osoby na dietach wysokotłuszczowych. Trzeba jednak wiedzieć, że tłuszcz wpływa na kaloryczność napoju i może zmieniać odczuwanie smaku, ponieważ daje pełniejszą strukturę, sporo aromatu, ale może przytłoczyć delikatne nuty kawy.
Kiedy temperatura rośnie, kawa może stać się za ciepła, by móc ją pić w pełni komfortowo. W takich chwilach świetnym rozwiązaniem są dodatki do kawy na zimno, które sprawiają, że staje się ona orzeźwiająca i lekka, a jednocześnie zachowuje swój bogaty smak. Mowa tutaj o takich napojach jak iced coffee czy cold brew, które zyskują na popularności, zwłaszcza latem.
Iced coffee to nic innego jak kawa zaparzona na gorąco, która później zostaje schłodzona i podana z lodem. Dodatek mleka (krowiego lub roślinnego), syropów smakowych lub przypraw takich jak cynamon, kardamon, a nawet imbir, sprawia, że napój ten staje się nie tylko orzeźwiający, ale również pełen głębi smakowej.
Z kolei cold brew to kawa parzona na zimno przez 12-24 godziny, dzięki czemu jest mniej kwaśna, a za to intensywniejsza w smaku. Świetnie komponuje się ona z lodem, mlekiem roślinnym (np. migdałowym, owsianym), syropem klonowym lub miodem. Tego rodzaju napój można także wzbogacić o kawałki owoców, jak truskawki czy maliny, które nadadzą napojowi nieco owocowej świeżości. Cold brew to świetna opcja na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gorącą kawę.
Warto także wspomnieć o coffee tonic, który łączy kawę (najlepiej cold brew lub espresso) z tonikiem i kostkami lodu. To wyjątkowe połączenie tworzy lekki, orzeźwiający napój z delikatną nutą kawy i bąbelkami toniku. Można go wzbogacić o różne dodatki, takie jak cytryna, skórka pomarańczowa czy zioła (np. mięta), co doda napojowi wyjątkowej świeżości. Latem kawa na zimno staje się alternatywą dla tradycyjnej wersji na gorąco, gwarantując wciąż ten sam pobudzający efekt, ale w wersji lekkiej i orzeźwiającej.
Wzbogacenie kawy idealnymi dodatkami czasami wymaga eksperymentów, ponieważ smak tego napoju w dużej mierze zależy też od samego ziarna, stopnia palenia, metody parzenia i temperatury. Dodatki do kawy najlepiej dodawać na początek w małych ilościach, by nie przytłoczyć jej smaku. Przyprawy z kolei najlepiej dodawać w postaci proszku bezpośrednio do zaparzanego naparu lub do mleka przed spienieniem.
Syropy i ekstrakty najlepiej jest wlewać do filiżanki po zaparzeniu, ale mogą być też mieszane z mlekiem lub śmietanką. Jeśli kawa jest bardzo mocna, można pozwolić, by dodatek miał okazję się dobrze rozpuścić — warto wówczas go wymieszać lub lekko podgrzać (np. mleko syropy przed spienieniem).
Dodatki tłuste, takie jak oleje, masła, powinny być dobrze emulgowane (np. masło klarowane dobrze rozpuszczone) lub miksowane, ponieważ inaczej mogą zostawić tłustą warstwę na powierzchni, co nie każdemu odpowiada.
Szeroką gamę różnych gatunków i typów kaw, a także dodatków do tego napoju można znaleźć w InPost Fresh. Warto już dziś zamówić je z wygodną dostawą przez Paczkomat® lub wprost pod drzwi mieszkania.

Aromatyczna kawa to nie tylko dobre ziarna i odpowiednia metoda parzenia. To również woda, czyli składnik, który stanowi ponad 90% gotowego napoju. Jaka będzie najlepsza? Czy warto sięgać po wodę bute

Wiele osób zastanawia się, czym jest kawa liofilizowana i czy warto po nią sięgać. Dzięki nowoczesnej metodzie suszenia na zimno, ten rodzaj kawy łączy wygodę przygotowania z bogatym smakiem przypomin

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który towarzyszy nam na co dzień – od porannego rytuału po chwilę relaksu w ciągu dnia. Choć wiele osób pije ją z automatu, to dla prawdziwych m