Kawa z French pressa to coś więcej niż tylko poranny napój. To wręcz rytuał, który pozwala na chwilę się zatrzymać i naprawdę docenić smak dobrze zaparzonej kawy. Metoda ta jest popularna ze względu na to, że można własnoręcznie wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Jak przygotować kawę tym sposobem?
French press to zaparzacz tłokowy, który zyskał popularność na całym świecie za sprawą prostoty przygotowania kawy. Sama jego nazwa sugeruje francuskie pochodzenie, ale tak naprawdę pierwsze nowoczesne projekty tego urządzenia powstały we Włoszech. Natomiast pierwotne koncepcje tego mechanizmu sięgają połowy XIX wieku i są przypisywane francuskim wynalazcom.
Współczesna wersja French pressa składa się ze szklanego lub plastikowego cylindra, pokrywki z uchwytem oraz tłoka zakończonego drobnym sitkiem. To właśnie ten tłok jest najważniejszym elementem, ponieważ oddziela fusy od gotowego naparu. Nie ma więc potrzeby stosowania papierowych filtrów. Całość jest bardzo łatwa w obsłudze. Tym samym ten typ zaparzacza to idealny wybór dla osób, które cenią sobie wygodę i szybkość parzenia kawy.
Z pomocą French pressa można przygotować nie tylko kawę. Świetnie sprawdza się również do parzenia herbaty liściastej i ziół. Oczywiście należy wyczyścić dokładnie cylinder przed kolejnym użyciem, aby nie zaburzyć smaku naparu. Niektóre osoby wykorzystują go nawet do speniania mleko
Kawa z French press wyróżnia się wyrazistym smakiem i pełną, oleistą strukturą. To zasługa metody parzenia, w której cząstki kawy mają bezpośredni kontakt z wodą przez cały czas ekstrakcji. Nie ma tutaj papierowego filtra, więc w naparze zatrzymane są wyraźne olejki eteryczne, które w innych metodach zostałyby odfiltrowane. Dzięki temu kawa z French pressa ma intensywny smak i bardziej złożony aromat niż ta z ekspresu przelewowego.
Zanurzenie kawy bezpośrednio w wodzie sprawia, że napój ma cięższe body, czyli odczuwalną głębię i gęstość. W smaku ujawniają się nuty ziemiste, orzechowe, a czasem nawet czekoladowe. Całość przypomina kremowe, maślane odczucie w ustach i to bez dodatku mleka. Zwykłe espresso jest krótkie i intensywne, natomiast kawa z French pressa rozchodzi się powoli i pozostawia długi posmak.
Nawet taki detal jak mieszanie w trakcie zaparzania może zmienić smak gotowej kawy. Już delikatne poruszenie całą konsystencją po dodaniu wody potrafi wzmocnić jej aromat. Wymaga to jednak precyzji, aby nie doprowadzić do jej nadmiernego wyekstrahowania. Natomiast brak mieszania w trakcie zaparzania pozwala uzyskać łagodniejszy napar, jednak może prowadzić do powstania osadu na dnie filiżanki. Mieszanie już po zaparzeniu nie jest zalecane, ponieważ w ten sposób można uzyskać zbyt gorzki smak i wyczuwalny nadmiar fusów.
Zaparzacz tłokowy wymaga użycia odpowiednio dobranej kawy, ponieważ sposób ekstrakcji w tej metodzie nie wybacza nawet drobnych błędów. Jeżeli chcesz uzyskać najlepszy możliwy efekt, to wybieraj te, które dobrze smakują oraz zachowują idealną równowagę pomiędzy kwasowością a głębią smaku.
Najlepiej sprawdza się średni lub jasny stopień palenia kawy. Tego typu rodzaj lepiej oddaje swój aromat w procesie dłuższego parzenia metodą French Press. Kawa dobrze eksponuje nuty owocowe, orzechowe i karmelowe, które w ciemniejszej barwie mogą zdominować gorycz. Większość osób sięga po 100% Arabikę. Dobre są zarówno mieszanki, jak i ziarna z jednego regionu. Te kawy są łagodniejsze, ale bardziej złożone, więc pasują do charakteru tego typu parzenia.
Najlepsza kawa do French press musi być grubo zmielona. Swoją konsystencją powinna przypominać gruby piasek lub sól morską. Zbyt drobno zmielona powoduje zapchanie sitka. Jeśli nie posiadasz własnego młynka, to możesz kupić kawę mieloną pod tę metodę parzenia w InPost Fresh. Chociaż kawa już zmielona traci świeżość szybciej niż ziarna, to jednak zachowuje idealne właściwości smakowe nawet do dwóch tygodni po otwarciu opakowania. Trzeba tylko przechowywać ją w suchym, szczelnym pojemniku, z dala od światła i powietrza.
Oprócz kawy potrzebujesz także odpowiedniej wody. Nie może być ona zbyt mocno zmineralizowana, bo zaburza balans smaku i sprawia, że napar wydaje się płaski lub metaliczny. Woda filtrowana lub niskozmineralizowana z butelki będzie lepszym wyborem.
Parzenie kawy w zaparzaczu tłokowym nie wymaga wyjątkowych umiejętności, ale liczy się precyzja. To metoda, w której liczy się każdy element – od temperatury wody, przez proporcje, aż po czas parzenia. Nie wystarczy tylko wsypać kawy i zalać wrzątkiem. Chcesz uzyskać pełny, zbalansowany smak bez goryczy i nadmiaru osadu? Musisz skoncentrować się na detalach.
Idealna proporcja to stosunek 1:16. Oznacza to, że na każdą porcję kawy przypada szesnaście części wody. W praktyce oznacza to około 6 płaskich łyżek (czyli 30 g) grubo mielonej kawy na 500 ml przefiltrowanej wody. Uważaj, aby nie stosować zbyt drobno mielonych ziaren, ponieważ w ten sposób zatkasz filtr i pogorszysz smak kawy. Najlepiej, jeśli zmielisz ją tuż przed przygotowaniem naparu. Jak więc krok po kroku przygotować kawę z French press?
Po wypiciu nie zapomnij o czyszczeniu zaparzacza. Pozostałości olejków i fusów pogorszą smak kolejnej kawy, jeśli nie zostaną usunięte. Filtr należy zdemontować i dokładnie umyć każdy element.
Jeśli zależy Ci na powtarzalnym efekcie, to rozważ użycie wagi kuchennej. Odmierzanie porcji na oko często kończy się zbyt mocnym lub słabym naparem. Dobrze zaparzona kawa z French pressa ma swoją konkretną równowagę, a więc moc, aromat i gładką teksturę, które trudno osiągnąć bez trzymania się precyzyjnych parametrów. Jeśli potrzebujesz zaparzacz, akcesoria i odpowiedniej kawy to wszystko znajdziesz w InPost Fresh.
Cascara zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kawy, ponieważ ma z nią bardzo wiele wspólnego. Czym właściwie jest cascara, jak ją przygotować i dlaczego w ogóle warto jej spróbować? Oto p
Świat kawy jest pełen smaków, aromatów i historii. Od delikatnych nut arabiki, przez głęboką gorycz robusty, po egzotyczne mieszanki z odległych zakątków globu – wybór okazuje się wręcz nieograniczony
Czy wiesz, co tak naprawdę pijesz, gdy sięgasz po filiżankę czarnego napoju? Zapewne jest to arabica lub robusta albo mieszanka obu tych gatunków kawy. To właśnie one królują na świecie. Różnią się sm