
Wzory na powierzchni cappuccino czy latte sprawiają, że picie naparu staje się jeszcze przyjemniejsze. Mimo że na pierwszy rzut oka latte art może wydawać się trudna, w praktyce podstawowe techniki są w zasięgu ręki każdego miłośnika kawy. Jak samodzielnie wykonać taką dekorację?
Latte art to technika tworzenia wzorów na powierzchni kawy, najczęściej cappuccino lub latte, przy użyciu spienionego mleka. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „latte” oznaczającego „mleko”. To właśnie ono w połączeniu z espresso tworzy kontrastowy obraz na powierzchni napoju. Z kolei „art” z angielskiego oznacza „sztukę”. Wzory mogą być proste, takie jak serce czy liść, albo bardziej zaawansowane, jak np. kwiaty czy łabędzie.
Warto spróbować latte art w domu, ponieważ to świetny sposób na urozmaicenie codziennego picia kawy i umilenie sobie oraz bliskim chwil spędzanych z filiżanką naparu w ręce. Ciekawymi wzorami można pozytywnie zaskoczyć wszystkich gości. Poza tym opanowanie podstaw spieniania
Tworzenie latte art zaczyna się od odpowiednio spienionego mleka, które jest kluczowe dla uzyskania gładkiej, kremowej pianki, nadającej się do „malowania” po naparze. Idealna mleczna piana powinna być jedwabista i nie za rzadka. Wtedy łatwo formuje się nią wzory na powierzchni espresso. Najprostszy sposób to użycie dzbanka do spieniania i podgrzanie mleka do około 60–65°C, jednocześnie wprowadzając powietrze i wirując mleko tak, aby uzyskać jedwabistą mikropiankę.
Podstawowa technika latte art polega na nalewaniu mleka jednym ruchem. Wlewa się je delikatnym, ciągłym strumieniem, kontrolując kąt i wysokość dzbanka nad kawą. Początkujący mogą zacząć od najprostszych kształtów, takich jak:
Oto kilka praktycznych wskazówek:
Opanowanie podstaw latte art pozwala później eksperymentować z bardziej skomplikowanymi kształtami i łączeniem wzorów. Otwiera także drogę do własnych eksperymentów z wyglądem ulubionego cappuccino.
Jednym z najpopularniejszych wzorów w latte art jest serce. Świetnie nadaje się dla początkujących. Oto jak je zrobić w kilku prostych krokach:
Aby jak najlepiej zapoznać się z techniką tworzenia tego wzoru, obejrzyj kilka nagrań baristów, które bez problemu znajdziesz w social mediach. W ten sposób łatwiej zrozumiesz potrzebne ruchy i zobaczysz, jakie to proste. Praktyka pozwoli Ci stopniowo przechodzić do bardziej skomplikowanych ilustracji.
Jeśli zależy Ci na szybkim dekorowaniu napoju w domu bez konieczności opanowywania latte art, świetnym rozwiązaniem są szablony do kawy. To prosty sposób, aby uzyskać wzory na spienionym mleku właściwie bez wysiłku. Do wykonania dekoracji potrzebujesz: specjalnego szablonu, kawy z mocno spienionym mlekiem i drobnego proszku, np. kakao, kawy rozpuszczalnej lub cynamonu.
Aby wykonać dekorację, należy położyć szablon tuż nad powierzchnią mleka (prawie go dotykając) i delikatnie posypać proszek w miejscu otworu. Po zdjęciu wzornika na piance pozostanie wyraźny, estetyczny wzór, np. gwiazdka, serce czy liść – w zależności od wybranego gadżetu. Warto pamiętać, że taki efekt nie zastąpi klasycznego latte art, ale to dobra alternatywa dla początkujących, którzy chcą szybko udekorować kawę i zrobić wrażenie na bliskich.
W tworzeniu udanych wzorków na kawie liczy się technika i wybór odpowiednich składników. Najlepiej nadaje się mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2–3,5%. Dzięki niemu pianka staje się kremowa i stabilna. W wersjach wegańskich sprawdzą się napoje roślinne typu barista. Ich spienianie wymaga nieco wprawy, bo struktura pianki jest trochę inna.
Poza tym warto zwrócić uwagę na jakość ziaren kawy. Espresso powinno być świeżo zaparzone, z gęstą, wyrazistą cremą na powierzchni. To właśnie ona umożliwia uzyskanie kontrastowych wzorów i sprawia, że latte art wygląda profesjonalnie nawet w domowej kuchni. Zbyt rozcieńczony napar utrudnia tworzenie wyraźnych kształtów.
Aby skutecznie tworzyć wzorki na kawie, warto wiedzieć, jakich błędów unikać. Przede wszystkim należy uważać na zbyt gorące mleko. Jeśli przekroczy ono 70°C, pianka nie będzie miała idealnej konsystencji. Poza tym latte art najlepiej wychodzi w niskich, szerokich filiżankach, które pozwalają na pełną kontrolę nad mlekiem. Unikaj zatem wąskich, podłużnych naczyń.
Wiesz już, jak zrobić wzorek na kawie z mleka i dlaczego warto się tego nauczyć. Czas zebrać niezbędne składniki. Zajrzyj do oferty InPost Fresh, gdzie znajdziesz najlepsze kawy z całego świata, a także mleka i napoje roślinne w stylu barista.

Kawa jest znana przede wszystkim ze swoich walorów smakowych, ale okazuje się, że ziarna można wykorzystać także na wiele innych sposobów. Jeden z nich to stworzenie naturalnego pochłaniacza zapachów.

Kiedy mówi się o kawie, wiele osób zwraca uwagę na smak, aromat czy stopień palenia. Jednak w świecie baristów i miłośników tego napoju równie ważnym aspektem jest tzw. body. Pojęcie to trudno jest je

Wróżenie z fusów, znane również jako tasseomancja, fascynuje ludzi od wieków. Dziś zwykle traktuje się to jako formę zabawy, ale dawniej było zdecydowanie inaczej. Co zrobić, aby filiżanka kawy stała