Aeropress to jedno z wielu urządzeń do alternatywnego parzenia kawy, które wykorzystuje się i w kawiarniach, i w domowych kuchniach. Jest proste w obsłudze i pozwala przygotować zaskakujący głębią napar. Aby móc w pełni wykorzystać jego potencjał, warto dowiedzieć się, jaka kawa najlepiej się do niego nadaje!
Aeropress to lekkie i poręczne urządzenie do przygotowywania kawy, popularne wśród fanów alternatywnych metod parzenia. Z wyglądu przypomina dużą strzykawkę i składa się z kilku części: cylindrycznego pojemnika, tłoka i sitka z papierowym filtrem. Do jego użytku nie potrzeba prądu, ponieważ wszystko robi się ręcznie.
Działanie aeropressu polega na połączeniu ciśnienia, jakie wytwarza się ręcznie, z krótkim czasem ekstrakcji. W efekcie otrzymuje się
Parzenie kawy w aeropressie to bardzo prosty proces, który daje sporo swobody i pozwala dopasować smak naparu do własnych preferencji. Oto jak przygotować aromatyczny trunek krok po kroku!
Warto eksperymentować z czasem parzenia, grubością zmielenia ziaren, temperaturą wody, a nawet szybkością przeciskania trunku do kubka, by uzyskać dokładnie taki profil smakowy, jaki lubisz najbardziej.
Aeropress wydobywa z ziaren łagodność, delikatną kwasowość, a jednocześnie zachowuje głębię smaku. Dzięki krótkiej ekstrakcji zwykle nie wychodzi mocna goryczka, co odróżnia tę metodę od espresso. Wybór odpowiedniej kawy ma ogromny wpływ na ostateczny smak naparu. Przeważnie najlepiej sprawdzają się ziarna jasno i średnio palone z segmentu speciality, czyli takie o wyraźnym profilu smakowym i wysokiej jakości.
Dzięki aeropressowi można łatwo wydobyć owocowe i kwiatowe nuty charakterystyczne dla arabiki z krajów afrykańskich, ale także czekoladowe czy orzechowe tony z kaw Ameryki Środkowej i Południowej. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tym sprzętem, warto testować różne ziarna. To idealny sposób na znalezienie ulubionych smaków.
Do aeropressu nie poleca się kaw mocno palonych. W takiej metodzie przygotowywania mogą dawać zbyt gorzki smak. Najlepiej wybierać te przeznaczone stricte do alternatywnych sposobów parzenia.
Wybierając kawę do aeropressu, warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które wpływają na finalny smak naparu. Ten sposób parzenia daje ogromne możliwości i elastyczność, dlatego nawet drobne różnice w typie ziaren mogą dać zupełnie inne doznania smakowe. Oto najważniejsze kwestie:
W przypadku aeropressu najlepiej sprawdza się kawa mielona średnio lub pomiędzy średnio a drobno. Powinna przypominać konsystencją drobny piasek. Zbyt grubo zmielone ziarna powodują, że woda przepływa przez nie zbyt szybko, co przekłada się na słaby, wodnisty napar. Z kolei zbyt drobne zmielenie może sprawić, że smak stanie się nieprzyjemnie gorzki.
Warto wiedzieć, że różne przepisy na kawę z aeropressu mogą wymagać delikatnych zmian w grubości mielenia. Każdy miłośnik kofeiny ma też własne preferencje i powinien dostosować stopień zmielenia do swojego gustu. Najlepiej zainwestować w solidny, precyzyjny młynek. Aeropress to świetne urządzenie zarówno początkujących smakoszy, jak i bardziej zaawansowanych baristów.
Jeśli lubisz kawę z aeropressu lub chcesz zacząć swoją przygodę z tą metodą parzenia, koniecznie sprawdź asortyment InPost Fresh. Znajdziesz tu najlepsze ziarna z całego świata i zamówisz je wygodnie z dostawą do domu lub najbliższego automatu Paczkomat®!
Dla niektórych kawa to rodzaj codziennego rytuału. Jedni piją ją ze względu na działanie kofeiny, a inni po prostu uwielbiają jej smak. Co zrobić, gdy z jakiegoś powodu trzeba odstawić lub ograniczyć
Matcha i kawa to dwa niezwykle popularne napoje, które mają wspólny cel – dodawać energii i poprawiać koncentrację. Choć często się je porównuje, znacznie różnią się smakiem, składem czy sposobem dzia
Lubisz kawę, ale czasem masz ochotę na coś więcej niż klasyczne espresso czy mleczne latte? Przyprawy mogą całkowicie odmienić smak codziennego naparu. Dzięki nim stworzysz własną wersję pumpkin spice