Indeks glikemiczny określa, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. To szczególnie istotne dla osób dbających o linię, sportowców czy diabetyków. Kawa może mieć różny IG w zależności od tego, jak się ją przygotuje. Dowiedz się więcej na ten temat!
Czarna kawa ma indeks glikemiczny około 0, czyli nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Wynika to z tego, że czysty napar nie zawiera węglowodanów. To bardzo dobra wiadomość dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. Oznacza, że espresso czy americano mogą być bezpiecznym elementem ich diety (oczywiście, jeśli lekarz z jakichś powodów nie zaleci inaczej).
Indeks glikemiczny kawy zmienia się jednak w momencie, gdy doda się do niej mleko, cukier, syropy smakowe czy inne słodkie dodatki. Mleko i napoje roślinne zawierają naturalne cukry, które wpływają na IG napoju. Słodzenie kawy białym cukrem, miodem lub syropami również znacząco podnosi ten parametr, dlatego trzeba uważać na to, z czym i w jakich ilościach spożywa się napar.
Znajomość IG jest szczególnie istotna dla osób, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi. Dzieje się to zazwyczaj ze względów zdrowotnych, ale czasami też po to, by świadomie unikać nagłych spadków energii po krótkotrwałym pobudzeniu napojem z kofeiną i dodatkami.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, więc nie można się dziwić, że wokół jej wpływu na organizm i poziom cukru we krwi narosło sporo mitów. Często słyszy się, że kawa podnosi cukier lub że ma wysoki IG, podczas gdy w rzeczywistości sama w sobie nie wpływa negatywnie na te kwestie.
Jeśli chodzi o wysoki IG kawy, to najczęściej winny jest sposób podania naparu. Dodanie mleka, syropów smakowych, cukru czy śmietanki sprawia, że indeks glikemiczny napoju od razu rośnie. Jednak w takiej wersji nie mówi się już o czystej kawie, lecz o napoju o nieco deserowym charakterze.
Dlaczego czasami mimo tego słyszy się, że nawet czarna kawa podnosi poziom cukru we krwi? Teoretycznie napój nie powinien wpływać na stężenie glukozy. Jednak kofeina obecna w napoju może u niektórych osób zmieniać sposób, w jaki organizm reaguje na insulinę. Ta otwiera bowiem komórki, by mogły pobrać cukier z krwi. Gdy wrażliwość na nią spada, proces staje się mniej efektywny, a glukoza może chwilowo utrzymywać się na wyższym poziomie.
Warto pamiętać, że reakcja na kofeinę jest bardzo indywidualna. U części osób zmiana w poziomie cukru we krwi będzie niemal niezauważalna, u innych może być wyraźniejsza, szczególnie jeśli cierpią na insulinooporność lub cukrzycę. Dlatego nawet przy niskim IG napoju warto obserwować swój organizm i to, jak reaguje na ulubioną kawę.
Dodatek mleka może całkowicie zmienić Twoją pod względem smaku i wartości odżywczych. Po dolaniu mleka napój zaczyna dostarczać węglowodany, a tym samym jego IG rośnie.
Tradycyjne mleko krowie ma niski indeks glikemiczny, zwykle na poziomie 30–40 w zależności od rodzaju. Oczywiste staje się zatem, że filiżanka latte będzie miała wyższe IG, niż klasyczne espresso. Co ciekawe, mleko odtłuszczone (o niższej zawartości tłuszczu niż 3,2%) podnosi poziom glukozy szybciej niż pełnotłuste. Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukrów.
Wiele osób sięga po napoje sojowe, migdałowe czy owsiane, sądząc, że to zawsze zdrowsza opcja. To częściowo prawda, ale nie pod kątem IG. Napoje roślinne bywają słodzone i wtedy mogą mieć wyższy indeks glikemiczny niż mleko krowie. Natomiast nawet niesłodzone napoje owsiane mogą i tak mieć IG 60–70 ze względu na rozłożoną skrobię. Niesłodzony napój sojowy czy migdałowy ma niski IG, co sprawia, że kawa z takim dodatkiem będzie dobra dla stabilnego poziomu cukru we krwi.
Przy szacowaniu indeksu glikemicznego trunku liczy się każdy szczegół – rodzaj mleka, zawartość tłuszczu, obecność cukrów prostych i wielkość porcji. Jeśli chcesz cieszyć się mleczną kawą bez gwałtownych skoków cukru, najlepiej wybieraj napoje roślinne niesłodzone lub mleko krowie o wyższym stężeniu tłuszczu, w rozsądnej ilości.
Jedną z najpopularniejszych alternatyw dla mleka krowiego stanowi napój sojowy. W wersji niesłodzonej ma niski indeks glikemiczny (ok. 30), dzięki czemu filiżanka kawy przygotowana z takim dodatkiem nie powoduje gwałtownych wahań poziomu glukozy. To dobra alternatywa dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Warto też docenić inne właściwości tego składnika.
Napój sojowy dostarcza sporo białka, nie ustępując w tym mleku krowiemu. Zawiera aminokwasy i izoflawony, które mogą nieść potencjalnie korzystny wpływ na zdrowie. Mają właściwości chroniące przed działaniem wolnych rodników. Ta alternatywa dla mleka krowiego może regulować poziom cholesterolu czy zapobiegać niektórym chorobom układu krążenia.
Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do klasycznej, powstaje z prażonych zbóż (najczęściej jęczmienia, żyta, pszenicy) oraz cykorii. Zawiera zatem naturalne węglowodany, więc jej indeks glikemiczny jest wyższy niż w przypadku klasycznego espresso. Zazwyczaj oscyluje w granicach 60, w zależności od dokładnego składu i ewentualnych dodatków. Oznacza to, że napój będzie powodować szybszy wzrost poziomu glukozy niż zwykła czarna kawa.
Największy wpływ na IG kawy mają cukier i syropy smakowe. To węglowodany, które błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi. Podobnie działa mleko o niskiej zawartości tłuszczu czy słodzone napoje roślinne. Z kolei tłuszcz i białko, obecne w pełnotłustym mleku czy śmietance, spowalniają nieco wchłanianie cukrów, dzięki czemu indeks glikemiczny tych produktów okazuje się niższy.
Warto zwracać uwagę również na słodziki. Niektóre z nich, np. maltitol, mają umiarkowany IG, ale w większych ilościach mogą bardziej wpływać na poziom glukozy. Poleca się sięgać po takie zamienniki jak erytrytol czy stewia, ponieważ mają zerowy IG i są dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Oczywiście, najlepiej wszystko konsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Jeśli chcesz, by indeks glikemiczny kawy pozostał niski, kontroluj to, co wsypujesz lub wlewasz do filiżanki, a także ilość wszelkich dodatków. W poszukiwaniu najlepszych produktów, niezbędnych w zbilansowanej diecie, zajrzyj do oferty InPost Fresh!
Kawa kopi luwak to jeden z najbardziej unikalnych i kontrowersyjnych tego typu produktów na rynku. Charakteryzuje się wyjątkowym procesem produkcji, ponieważ powstaje dzięki pracy zwierząt, a dokładni
Kawa kojarzy się zazwyczaj z dobrze znanym, porannym rytuałem i sposobem na poprawę koncentracji, a także lepszy początek dnia. Powszechnie wiadomo, że zawiera kofeinę, więc dodaje energii. Czas jej s
Czy teina i kofeina to różne substancje, czy może dwa określenia tego samego związku? Obie kojarzą się z porannym zastrzykiem energii, ale warto zastanowić się nad tym, czy rzeczywiście działają tak s