
Kawa to dla wielu osób codzienny nawyk o poranku czy idealny sposób na przerwę w pracy. Z powodu coraz większej popularności ziaren speciality rośnie również zainteresowanie ziarnami organicznymi. Co to znaczy, że kawa jest organiczna i czym różni się od klasycznej? Sprawdź!
Kawa organiczna to taka, która została wyprodukowana bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów i środków ochrony roślin (co więcej, nie można stosować takich preparatów na danych terenach nawet trzy lata przed rozpoczęciem produkcji organicznej). Jej ziarna pochodzą z upraw ekologicznych, czyli respektujących naturalne cykle przyrody i dbających o glebę, wodę i bioróżnorodność. Plantacje takich ziaren prowadzi się z większą troską o środowisko i ludzi tam pracujących.
Na plantacjach kawy organicznej stosuje się
Warto wiedzieć, że uprawy ekologiczne często prowadzi się w mniejszych, rodzinnych gospodarstwach, gdzie liczy się przede wszystkim jakość, a nie ilość. Rolnicy stawiają na ręczny zbiór i selekcję ziaren, co przekłada się na bardziej złożony, naturalny smak kawy. Dzięki odpowiednim certyfikatom masz pewność, że to, co pijesz, rzeczywiście pochodzi z naturalnego i etycznego źródła.
Kiedy pierwszy raz spróbujesz kawy organicznej, możesz poczuć, że smakuje bardziej naturalnie. Ma głębię, której często brakuje w klasycznych mieszankach produkowanych masowo. Wszystko wynika z tego, jak rosną ziarna. Brak pestycydów i sztucznych nawozów sprawia, że kawa dojrzewa w pełni naturalnie, dzięki czemu rozwija bogatszy profil smakowy. Zresztą, łatwo to sobie zobrazować, jedząc własne warzywa z ogródka i te z marketu.
Kawa organiczna często ma czystszy, bardziej zbalansowany aromat. Wyczuwa się w nim nuty kwiatowe, czekoladowe, orzechowe lub owocowe – oczywiście, w zależności od regionu uprawy. W takim naparze nie poczujesz nadmiernej goryczy ani nieprzyjemnych posmaków, które czasem pojawiają się w tanich, przemysłowo palonych ziarnach. Jeśli lubisz napar o delikatnej kwasowości, gładkim body i wspaniałym zapachu, kawa organiczna może stać się twoją ulubioną.
Wybór między kawą mieloną a ziarnistą to klasyczny dylemat. Obie wersje mają swoje zalety, ale jeśli zależy ci na pełnym smaku kawy organicznej, warto wiedzieć, czym się różnią. Oto garść najważniejszych informacji:
Jeśli masz w domu młynek, warto wybrać kawę ziarnistą. Zmielone tuż przed parzeniem ziarna pachną naturalniej, intensywniej i bardziej świeżo. To najlepszy sposób, by w pełni docenić wszystko to, co daje organiczna uprawa. Niezależnie od wyboru pamiętaj, że kluczem jest świeżość. To ona decyduje o tym, czy napar będzie pełen smaku i zachwyci intensywnym zapachem.
Słowo „organiczna” nie zawsze oznacza to samo. Jeśli chcesz kupić naprawdę najlepszą kawę organiczną, warto wiedzieć, jak odróżnić prawdziwy produkt ekologiczny od tego, który tylko tak wygląda. Przede wszystkim sprawdź certyfikaty. Na opakowaniu powinna znajdować się informacja przynajmniej o jednym z oficjalnych znaków jakości, takich jak np.:
Kolejna kwestia to pochodzenie ziaren. Wysokiej jakości kawa organiczna często ma dokładnie podane miejsce uprawy, np. region, wysokość plantacji czy nawet konkretną farmę. Im więcej informacji na etykiecie, tym lepiej. Zwróć też uwagę na datę palenia. W przypadku kawy organicznej świeżość jest kluczowa. Najlepiej, jeśli od palenia minęło nie więcej niż kilka tygodni. Wybieraj produkty w szczelnych, nieprzezroczystych opakowaniach z zaworem odgazowującym.
Dobrym miejscem na zakup kawy organicznej są lokalne kawiarnie speciality i palarnie. Jeśli jednak zależy Ci na większej wygodzie i dostępności, postaw na InPost Fresh. Możesz u nas zamówić organiczne ziarna z różnych zakątków świata, m.in. z Peru, Brazylii, Gwatemali czy Hondurasu, i mieć pewność, że wszystkie pochodzą z certyfikowanych, ekologicznych plantacji.
W aplikacji znajdziesz zarówno kawy mielone, jak i ziarniste, a przy każdej z nich opis profilu smakowego czy kraju pochodzenia. Dzięki temu łatwo dobierzesz ziarna idealnie do swojego gustu i ulubionego sposobu parzenia – w ekspresie, kawiarce, czy metodami alternatywnymi. Wystarczy kilka kliknięć, by już niebawem cieszyć się kawą dostarczoną do domu lub przez Paczkomat®.
Wiesz już, co to znaczy kawa organiczna i jak znaleźć najlepszą. Takie ziarna to przede wszystkim świadomy wybór jakości, smaku i troski o środowisko. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję mieloną, czy ziarnistą, najważniejsze, by pochodziła z pewnego źródła.

Gotowanie jajek to prosta czynność, która bywa zdradliwa. Jedni chcą, aby żółtko było płynne, inni wolą, gdy ma zwartą, kremową strukturę. Różnica w czasie gotowania wynosi zaledwie kilka minut, ale t

Kiedy wchodzisz do sklepu lub przeglądasz ofertę palarni online, często możesz trafić na określenie „blend kawowy”. Brzmi profesjonalnie, ale co właściwie znaczy? Dowiedz się, czym jest blend kawy i c

Kawa to nie tylko arabika i robusta. Istnieje jeszcze jeden gatunek, o którym mówi się rzadko, a potrafi zaskoczyć swoją intensywnością i bogactwem aromatu. Liberica to odmiana, która wyróżnia się egz