Kawa kojarzy się zazwyczaj z dobrze znanym, porannym rytuałem i sposobem na poprawę koncentracji, a także lepszy początek dnia. Powszechnie wiadomo, że zawiera kofeinę, więc dodaje energii. Czas jej spożycia wpływa więc znacząco na samopoczucie, a także na rytm dobowy. Kiedy należy więc sięgać po kubek małej czarnej, aby mieć z niej najwięcej korzyści?
Wiele lat temu popularnym poglądem było to, że wypicie kawy tuż po przebudzeniu zazwyczaj nie przynosi oczekiwanego efektu, a wręcz może rozregulować rytm dobowy. Nie znalazło to jednak poparcia w poważnych badaniach. Nie musisz więc koniecznie unikać kawy zaraz po przebudzeniu.
Równie dobrym wyborem może być sięgnięcie po kawę dopiero około dwóch godzinach po wstaniu z łóżka. W tym czasie poziom kortyzolu zaczyna powoli spadać, a kofeina może skuteczniej zwiększyć Twoją czujność i koncentrację. Jeśli jednak jesteś przyzwyczajony do picia kawy na krótko po przebudzeniu, to zmiana nawyku może być początkowo trudna. Potrzebujesz więc dać organizmowi szansę na przystosowanie się.
U niektórych osób kawa wypita na czczo – zwłaszcza po nieprzespanej nocy – może wpływać na wahania poziomu cukru we krwi. Nie każdy reaguje na kofeinę w identyczny sposób. Jeśli czujesz niepokój lub dziwne rozdrażnienie po porannej kawie, to prawdopodobnie organizm nie radzi sobie z połączeniem naturalnego kortyzolu i dodatkowej dawki kofeiny. W takiej sytuacji przesuń picie kawy na późniejszą godzinę. Powinno to zmniejszyć te objawy i poprawić Twoje samopoczucie.
Picie kawy w niewłaściwym momencie może zakłócić wchłanianie składników odżywczych. Dotyczy to szczególnie żelaza niehemowego. Jeśli masz niski poziom ferrytyny i chcesz maksymalnie wykorzystać wartość odżywczą swojego posiłku, to nie sięgaj po kawę tuż przed ani zaraz po jedzeniu. Najlepiej zachowaj co najmniej godzinny odstęp.
Co z kawą pitą na czczo? Chociaż nie istnieją jednoznaczne badania potwierdzające jej szkodliwość, to u osób wrażliwych może nasilać pewne nieprzyjemne objawy. W skrajnych przypadkach może to być zgaga lub niewielkie nudności. Jeśli po porannej kawie bez śniadania czujesz tego typu dyskomfort, to lepiej poczekaj do momentu, gdy organizm otrzyma pierwszą porcję energii z pożywienia.
Kofeina może tymczasowo zmniejszać uczucie głodu. Jeśli regularnie zastępujesz nią posiłki, warto zadbać o to, by nie dochodziło do niedojadania lub pomijania składników odżywczych.
Nie istnieje jeden uniwersalny moment, kiedy powinno się pić kawę, ponieważ zależy to w głównej mierze od tego, w jakich przedziałach czasowych Twój organizm reaguje na kofeinę. Zaczyna ona działać po około 20-30 minutach od spożycia, a jej efekt utrzymuje się od 3 do nawet 6 godzin. Dlatego warto planować jej przyjmowanie z uwzględnieniem rytmu dobowego i indywidualnych potrzeb, w których potrzebujesz przypływu energii do działania.
Najlepszym czasem na pierwszą filiżankę kawy okazuje się środkowa część poranka. Dla większości ludzi będzie to pora pomiędzy 9:30 a 11:00. W tym przedziale poziom kortyzolu naturalnie się obniża, więc kofeina nie konkuruje z tym hormonem stresu. W ten sposób jej działanie staje się bardziej zauważalne. Właśnie wtedy możesz odczuć największy wzrost skupienia i wydajności.
Kawa może okazać się pomocna także w trakcie popołudniowego osłabienia koncentracji. To godziny pomiędzy 13:30 a 15:00. Wiele osób odczuwa wtedy spadek produktywności, szczególnie po obiedzie. Kofeina może w takim momencie zadziałać jako skuteczne wsparcie Twojego organizmu.
Natomiast wieczorne picie kawy po prostu zaburzy rytm snu. Ogólna zasada mówi, że kofeiny nie powinno się spożywać później niż 6-8 godzin przed planowanym zaśnięciem. Jeśli chodzisz spać o 22:00, ostatnią kawę najlepiej wypić do godziny 16:00. Osoby bardziej wrażliwe na działanie kofeiny powinny zakończyć jej spożycie nawet wcześniej lub po prostu sięgnąć po wersję bezkofeinową.
Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał kawy, to sięgaj po produkt dopasowany do własnych potrzeb. Lubisz delikatny napar na spokojny poranek, czy może intensywną mieszankę na popołudniowy spadek energii? W InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór różnorakich kaw. Do zamówienia możesz dorzucić skondensowane mleko, przekąski, a nawet egzotyczne przyprawy, które wykorzystasz jako dodatek do kawowego rytuału. Zrób zakupy bez wychodzenia z domu i odbierz je przez najbliższy Paczkomat®.
Cappuccino to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie, kojarzony z włoską kulturą, kremową konsystencją i delikatnym połączeniem espresso z mlekiem. Jego przygotowanie może wydawać się
Kawa kopi luwak to jeden z najbardziej unikalnych i kontrowersyjnych tego typu produktów na rynku. Charakteryzuje się wyjątkowym procesem produkcji, ponieważ powstaje dzięki pracy zwierząt, a dokładni
Indeks glikemiczny określa, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. To szczególnie istotne dla osób dbających o linię, sportowców czy diabetyków. Kawa może mieć różny IG