Aromatyczna kawa o poranku pobudza i poprawia nastrój. Właśnie dlatego tak wiele osób zaczyna dzień od filiżanki tego napoju. Jeśli należysz do grona miłośników czarnego naparu, z pewnością chcesz wiedzieć, jakie są najlepsze kawy ziarniste. A skoro tak, chętnie pomożemy Ci w ich wyborze.
Dzięki wyborowi kawy w ziarnach zyskujesz pełną kontrolę nad jej smakiem i aromatem. Mielenie tuż przed zaparzeniem pozwala zachować naturalne olejki eteryczne, które odpowiadają za głębię smaku. W przeciwieństwie do kawy mielonej ziarna są mniej podatne na utlenianie, a co za tym idzie, dłużej zachowują swoją jakość.
Kawa ziarnista daje Ci także większy wpływ na intensywność naparu. Możesz eksperymentować z grubością mielenia, czasem ekstrakcji i temperaturą wody. Taki produkt jest świetny niezależnie od tego, czy przygotowujesz napój w ekspresie automatycznym, czy przelewowym.
Dodatkowo warto pamiętać, że kawa to produkt sezonowy. Wysokiej jakości palarnie oferują ziarna z najnowszych zbiorów, często oznaczone jako single origin. Oznacza to, że pochodzą z jednej konkretnej farmy lub regionu. Na tej praktyce stosowanej przez kawiarnie warto wzorować się w trakcie zakupów.
W celu przyrządzenia perfekcyjnego espresso lub cappuccino dobierz ziarna o odpowiednim profilu palenia. Do ekspresu najlepiej sprawdzają się kawy średnio lub ciemno palone. Ich smak jest dobrze zbalansowany, a crema gęsta i aromatyczna.
Jeżeli lubisz mocniejsze napoje z wyraźną nutą gorzkiej czekolady, wybierz mieszanki zawierające robustę. Z kolei arabika to wariant kawy, który będzie w sam raz dla Ciebie, gdy preferujesz napoje o kwiatowym albo owocowym aromacie.
Pamiętaj też, że nie wszystkie kawy ziarniste pasują do każdego ekspresu. Warto testować różne grubości mielenia i zmieniać ustawienia młynka. Dzięki temu metodą prób i błędów (a z czasem zachwytów), dojdziesz do wprawy pozwalającej Ci przygotowywać idealny napar za każdym razem!
Nie tylko ekspres zasługuje na uwagę. Ziarna kawy można przygotować także przy użyciu French Pressa, kawiarki, Aeropressu, chemexa bądź dripa. Każda z tych metod wydobywa z kawy inne nuty smakowe i wymaga odmiennego sposobu mielenia ziaren.
Do metod alternatywnych najlepiej sprawdzają się jasno palone kawy, często pochodzące z Afryki, np. z Etiopii lub Kenii. Produkty z tamtych stron mają złożony, owocowy bukiet aromatów. Z kolei do kawiarki lub French Pressa lepiej używać ziaren o średnim albo mocnym stopniu wypalenia. Przyrządzane z nich napoje będzie cechować głębszy, bardziej klasyczny smak.
Nawet najlepsze kawy ziarniste mogą stracić swoje właściwości, jeśli będą niewłaściwie przechowywane. Najlepiej trzymać je w szczelnym pojemniku (najlepiej, żeby nie był przezroczysty) w chłodnym miejscu, z dala od światła i wilgoci.
Unikaj trzymania kawy w lodówce. Różnica temperatur po wyjęciu ziaren prowadzi do kondensacji wilgoci, co pogarsza jakość produktu. Zawsze zwracaj uwagę na datę palenia. Tak jak wspomnieliśmy, im świeższa kawa, tym lepiej.
Czasem wystarczy odrobina kreatywności i dobre ziarna, by w domowym zaciszu poczuć się jak w kawiarni. Nasze trzy przepisy na napoje łatwo przygotujesz samodzielnie.
Nie istnieje jeden obiektywny ranking kaw ziarnistych. Mamy przecież różne upodobania co do smaków. Najważniejsze jest jednak to, że doskonałe ziarna kupisz w InPost Fresh.
U nas znajdziesz ogromny wybór kaw renomowanych marek oraz niszowych palarni. Czekają na Ciebie najlepsze kawy ziarniste – świeże, aromatyczne i idealne na każdą okazję. Jakby tego było mało, zakupy możesz zamówić z dostawą do domu lub przez Paczkomat®. Otwórz się na nowe doznania i skorzystaj z bogatej oferty InPost Fresh. Czekamy na Ciebie!
Kawa latte to jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów, który zdobył popularność na całym świecie. Uwielbiana przez smakoszy za swoją łagodność, kremową konsystencję i delikatny smak, stała się nie
Cascara zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kawy, ponieważ ma z nią bardzo wiele wspólnego. Czym właściwie jest cascara, jak ją przygotować i dlaczego w ogóle warto jej spróbować? Oto p
Świat kawy jest pełen smaków, aromatów i historii. Od delikatnych nut arabiki, przez głęboką gorycz robusty, po egzotyczne mieszanki z odległych zakątków globu – wybór okazuje się wręcz nieograniczony