Lubisz kawę, ale czasem masz ochotę na coś więcej niż klasyczne espresso czy mleczne latte? Przyprawy mogą całkowicie odmienić smak codziennego naparu. Dzięki nim stworzysz własną wersję pumpkin spice latte, a nawet letni napój z nutą cytrusów. Jakie dodatki najlepiej pasują do kawy i jak je wykorzystać, by każdy łyk był wyjątkowy?
Kawa fenomenalnie łączy się z wieloma przyprawami. Dzięki temu można za pomocą prostych i tanich dodatków stworzyć zupełnie nowe, aromatyczne kompozycje dopasowane do własnych preferencji. Nie musisz być baristą, by we własnej kuchni przygotować napoje niczym z najlepszej kawiarni. Gorące napary skutecznie potęgują aromaty wybranych dodatków.
Absolutna klasyka to cynamon. Znakomicie komponuje się on z kawą, szczególnie w wersji z mlekiem. Można dodać go bezpośrednio do zmielonych ziaren przed zaparzeniem albo posypać nim puszystą piankę na gotowym latte macchiato. Działa rozgrzewająco i nadaje naparowi głębi, więc świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni jesienią czy zimą.
Składniki, które razem z cynamonem tworzą bazę popularnego jesiennego napoju, pumpkin spice latte, to goździki i gałka muszkatołowa. Ten kultowy trunek to nic innego jak kawa z mlekiem, purée z dyni, cukrem i mieszanką przypraw korzennych. Aby przygotować go w domu, wystarczy zaparzyć espresso, podgrzać mleko z przecierem z dyni, dodać szczyptę przypraw i wszystko dokładnie wymieszać.
Bardzo wygodne są gotowe mieszanki przypraw do pumpkin spice late, zawierające wszystkie niezbędne składniki. Dobrym wyborem jest również wanilia, która dodaje kawie delikatnej, słodkiej nuty i podkreśla jej naturalny aromat. Świetnie sprawdza się w połączeniu z mlekiem lub napojami roślinnymi, np. migdałowym. Najlepiej sięgnąć po nią w postaci zmielonej.
Bardzo ciekawego smaku nada kawie także imbir. Trzeba jednak uważać z jego ilością, bo nawet ćwierć łyżeczki będzie mocno wyczuwalne. To przyprawa, która dodaje intensywności i nieco ostrości. A jeśli chodzi o pikanterię, doskonale sprawdzi się też szczypta papryczki chili. Składnik ten komponuje się znakomicie również z gorącą czekoladą.
Ciekawym dodatkiem do klasycznej kawy jest jeszcze skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Aby skutecznie rozprowadziła swój aromat po całym napoju, najlepiej sięgnąć po warianty mielone. Taki składnik doda świeżości i wprowadzi cytrusowy twist, idealny dla fanów orzeźwiających smaków.
Kiedy dodawać przyprawy do napoju kawowego? Najlepszy efekt uzyskasz, gdy przyprawy dodasz bezpośrednio do zmielonych ziaren przed parzeniem lub do podgrzewanego mleka – pozwoli to lepiej wydobyć aromaty. W gotowym napoju przyprawy sypkie mogą pozostawiać osad.
Kawa może stać się napojem wspierającym zdrowie i samopoczucie. Wszystko zależy od tego, co dokładnie do niej dodasz. Niektóre składniki, oprócz ciekawego smaku, wnoszą także szereg potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Jakie przyprawy do kawy dodać, by poprawić jej działanie?
Pierwsza propozycja to kurkuma. Przyprawa ta słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i mogących subtelnie wpływać na nastrój. Dodana do kawy – najlepiej ze szczyptą pieprzu (ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy) – może łagodzić stany zapalne. Należy jednak nadmienić, że ilości tych przypraw stosowane w kawie mają raczej delikatny, wspomagający charakter niż terapeutyczny
Kolejna opcja to kardamon. Składnik ten dodany w niewielkiej ilości do kawy może pozytywnie wpływać na trawienie, działać antyoksydacyjnie, regulować poziom cukru we krwi czy poprawiać skupienie. Należy jednak pamiętać, że żadna z przypraw nie jest lekarstwem i nie należy stosować ich zamiast preparatów zaleconych przez specjalistę na określone dolegliwości.
Niektórzy dodają do swojej kawy pieprz cayenne. Może on działać rozgrzewająco, ale trzeba pamiętać o tym, że jest bardzo ostry. Wystarczy szczypta, by zupełnie odmienić smak naparu. Taki trunek wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Podobnie zadziała również anyż.
Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym powinny ostrożnie stosować niektóre ostre przyprawy – mogą one nasilać dolegliwości żołądkowe lub refluks.
Latem nie ma nic lepszego niż filiżanka porządnie schłodzonej kawy. Iced coffee też można urozmaicić za pomocą odpowiednich przypraw. Jednym z najlepszych dodatków jest cynamon, bo pasuje zarówno do mlecznych, jak i czarnych wersji napoju. Natomiast wanilia w formie pasty lub naturalnego ekstraktu delikatnie osłodzi trunek i nada mi przyjemnie aksamitny smak.
Dodawanie przypraw do kawy to prosty sposób na to, by urozmaicić swój codzienny rytuał. Po pyszne ziarna i aromatyczne przyprawy koniecznie zajrzyj do oferty InPost Fresh – znajdziesz tam produkty z całego świata!
Pamiętaj, że kawa z dodatkiem zdrowych przypraw, nie zastąpi zrównoważonej diety ani leczenia. Jeśli masz jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne lub wątpliwości, najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Trunek z imbirem czy cynamonem może być pysznym uzupełnieniem jadłospisu, ale warto podchodzić do tego z rozsądkiem.
Nie wszystkie kawy stawiają na nogi tak samo. Niektóre delikatnie pobudzają, a inne dają potężnego kopa energii. Są jednak takie ziarna, które nazywa się najmocniejszymi na świecie. Ich filiżanki mają
Kawa w doniczce to bardzo oryginalna ozdoba wnętrza, ale także interesujący sposób na poznanie bliżej jednej z najpopularniejszych roślin świata. Da się ją uprawiać w warunkach domowych, ale wymaga to
Kawa to coś więcej niż tylko poranna rutyna. To dla wielu osób także niezwykła sztuka, która kryje w sobie zaskakującą różnorodność smaków i sposobów parzenia. Wśród tak wielu metod jej przygotowania