sałatka grecka - danie kuchni greckiej

Kuchnia grecka – co warto spróbować?

15 lutego 2023
5 min

Wśród tradycji kulinarnych różnych ludów tą jedną z najbardziej cenionych jest ta z Hellady. Popularne greckie dania już dawno przekroczyły granice tego kraju, a restauracje je serwujące znajdują się w każdym zakątku świata. By doświadczyć w pełni tej kuchni, warto spróbować także mniej popularnych dań. Co oferuje grecka sztuka kulinarna? Poznaj 10 potraw, których warto skosztować!

Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?

Potrawy kuchni greckiej to mieszanka antycznych tradycji, orientalnych wpływów i składników nieznanych starożytnym przodkom dzisiejszych Greków. W ten sposób powstała kulinarna tradycja ceniona przez ludzi na całym świecie. Dania z tego kraju charakteryzują się wyjątkową lekkością, świetnym smakiem i prostotą wykonania.

Od wieków tradycyjne potrawy kuchni greckiej nie mogą obejść się bez oliwek i produktu z nich wyrabianego, czyli oliwy. Ta ostatnia podkreśla smak potraw tak doskonale, że bywa jednym z głównych składników prostych dań. Jednym z przykładów jest chleb. Moczone w oliwie chrupkie pieczywo samo w sobie stanowi pyszną przekąskę.

Tradycyjne potrawy greckie to także ryby. Mieszkańcy tego regionu korzystają z bogactwa, jakie daje morze, które otacza państwo aż z trzech stron. Wśród gatunków jadanych przez Greków ryb są te znane w Polsce, takie jak np. dorsz, sandacz i pstrąg. Oprócz nich na stołach goszczą też specjały z mniej znanych w środkowej Europie odmian, w tym m.in. gowik, barwena i ostrosz.

Popularne są owoce morza. Oprócz dość pospolitych krewetek miejscowi jedzą też achiní, czyli jeżowca skropionego sokiem z cytryny i, oczywiście, oliwą. Greckie dania mięsne to z kolei przede wszystkim dania z jagnięciny i cielęciny, jednak w tutejszej kuchni bardzo popularna jest m.in. kozina. Co warto wiedzieć, niezależnie od gatunku zwierzęcia mięso na ogół jest smażone lub grillowane.

Przysmaki i specjały greckiej kuchni

Pozostałe greckie specjały to, m.in. sałatki, nabiał i desery. Pierwsze przygotowywane są ze świeżych warzyw. Wzbogaca się je sosami, w tym słynnym tzatziki przygotowywanym ze świeżego ogórka, czosnku, mięty i jogurtu. Natomiast desery zdradzają wpływy orientalne. Przysmaki greckiej kuchni są bardzo tłuste i słodkie. Wynika to z używania dużej ilości masła, miodu i konfitur owocowych. Jednym z przykładów jest baklawa, czyli kruche ciasto, które wymyślono w Turcji.

Lokalna kuchnia w Grecji łączy spożywanie posiłków z popijaniem alkoholi. Najbardziej znane jest wino doprawiane ziołami. Popularne jest również ouzo, czyli ciężka w smaku wódka anyżowa. Z tego powodu częstym dodatkiem do niej jest szklanka wody. Tak jak na całych Bałkanach spożywa się też owocowe raki. Spośród napitków bezalkoholowych najpowszechniejszym jest znana od XVI wieku kawa.

TOP 10 potraw kuchni greckiej, które koniecznie musisz znać

Silna regionalizacja sprawia, że współczesne greckie dania narodowe są miksem potraw z różnych obszarów kraju. Przykładem są dolmades, czyli tutejsze gołąbki z Attyki. Farsz z ryżu i mięsa (zwykle jagnięcego) owijany jest liśćmi winogron, a całość zapiekana. Warto spróbować także souvlaki, czyli kreteńskiego szaszłyka. W wersji tradycyjnej używa się, ponownie, mięsa jagnięcego. Współcześnie zastępuje się go kurczakiem lub wieprzowiną. Szaszłyki pieczone są z dodatkiem warzyw, np. pomidorów, papryki i cebuli.

Do najpopularniejszych potraw kuchni greckiej należy ponadto znany na całym świecie gyros. W każdym regionie państwa przyrządza się go inaczej. Dla przykładu na Krecie używa się wieprzowiny. Nie ma też jednej formy dania. Czasem składniki i chleb pita podaje się osobno, a czasem znajdują się one w pieczywie. Dodaje się do nich warzywa, oliwę oraz przyprawy takie jak pieprz i tymianek. W wersji fast food są jeszcze frytki.

Kolejnym wartym spróbowania daniem jest mousaka, czyli zapiekanka złożona z bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa. Czasem wzbogaca się ją o ziemniaki, starty ser żółty i sos beszamelowy. Lekka alternatywa dla tego dania to horiatiki, czyli sałatka ze świeżych pomidorów, ogórków, sera feta, oliwy, oregano i soli. Kolejną propozycją jest fasolada, czyli zupa przygotowywana z fasoli, cebuli, marchwi i selera. By dodać aromatu, używa się przypraw takich jak liść laurowy i tymianek.

Bardzo uniwersalna potrawa to spanakopita, czyli placki z cienkiego ciasta filo. Smażony placek zawierać może szpinak, fetę i koperek. W słodkim wariancie znajduje się ser twarogowy, cynamon i rodzynki. Dodatkowo zgodnie już nie z greckim, lecz tureckim zwyczajem, całość można oblać syropem. Następne ciekawe danie kuchni greckiej to koulouri, czyli słodkie obwarzanki posypane sezamem. Potrawa ta sprawdzi się m.in. jako śniadanie. Dobrym wyborem są też pączki loukoumades. Piecze się je z ciasta drożdżowego, posypuje pistacjami lub skórką pomarańczową i oblewa syropem.

 

Ciekawostki na temat kuchni greckiej

Mieszkańcy tego państwa dumni są nie tylko ze swojego kraju, ale również przynależności lokalnej. Z tego właśnie powodu tak ważne jest w Grecji jedzenie regionalne. Zarówno w większych miastach, jak i na wsiach trudno o produkty powstałe dalej niż 50-60 km. Ta sama sytuacja dotyczy napitków. W każdym rejonie pije się przede wszystkim lokalne, często domowej produkcji wina, raki itd. Interesującym zwyczajem dotyczącym napojów jest również podawanie szklanki wody przed każdym posiłkiem.

Ciepły klimat sprawia, że jedzenie w ciągu dnia jest lekkie i serwowane w niewielkiej ilości. Śniadanie często składa się tylko ze słodkiej przekąski i kawy. Obiadem bywa jedynie sałatka. Obfite dania w Grecji podaje się dopiero na kolację. Zwykle nie kończy się na jednej potrawie. Czasem jest ich nawet kilkanaście. Biesiada rozpoczyna się od przystawek, a potem podaje się bardziej kaloryczne jedzenie. Nie ma jednak ustalonej kolejności spożywania.

Osoby przyjeżdżające do Grecji zaskakuje temperatura podawanych dań. Nie są one gorące, a co najwyżej letnie. Co więcej, wielu w ogóle się nie podgrzewa, lecz podaje na zimno. W tym wypadku przyczyną nie jest pogoda. W przeciwieństwie do innych narodów śródziemnomorskich Grecy uważają, że najlepszy, czyli naturalny smak uzyskuje się, gdy potrawa nie ma zbyt wysokiej temperatury.

Przysmaki w Grecji to jeden z wielu powodów, by odwiedzić to państwo. Wielowiekowe dziedzictwo tamtejszej kuchni w połączeniu z zachwycającymi zabytkami i piękną pogodą tworzą mieszkankę, która uczyniła z tego państwa jeden z najpopularniejszych turystycznych kierunków. Co więcej, warto tam wracać, by popróbować lokalnych wariacji narodowej kuchni i zobaczyć kolejne wspaniałe krajobrazy.

Czytaj również