świąteczny pasztet

Pasztet świąteczny – sprawdzony przepis

23 listopada 2023
5 min

Choć kolacja wigilijna zazwyczaj odbywa się bez dań mięsnych (nie licząc, oczywiście, ryb), to w kolejnych dniach świąt można je już podawać. Jedną z propozycji jest tradycyjny pasztet świąteczny. Jak go jednak przyrządzić? Poznaj nasz przepis na pasztet bożonarodzeniowy i przygotuj go swojej rodzinie na święta!

 

Składniki niezbędne do przygotowania pasztetu świątecznego

Przygotowanie wykwintnego pasztetu świątecznego pochłania dość dużo czasu, jednak jest on tego wart. Domowa potrawa staje się o wiele lepsza niż ta kupiona ze sklepu – przeważnie nie zepsuje się tak szybko, a poza tym zawsze wiadomo, z czego dokładnie się składa. Przepis na dobry pasztet świąteczny zawiera w sobie listę następujących składników:

  • mięso wołowe bez kości,
  • mięso wieprzowe (np. łopatka),
  • mięso drobiowe (np. udka z kurczaka),
  • surowy boczek lub podgardle,
  • wątróbka (cielęca, drobiowa lub wieprzowa),
  • czerstwe bułki (najlepiej kajzerki),
  • cebula,
  • pietruszka,
  • marchewka,
  • seler,
  • jajka,
  • przyprawy – pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ostra papryka, suszony czosnek, cząber, majeranek (opcjonalnie również ziele angielski i liść laurowy),
  • masło i bułka tarta do obsypania formy.

Przepisy na pasztet świąteczny, które możesz znaleźć w internecie czy w różnych książkach kucharskich, różnią się od siebie pod względem składników. Jeśli nie przepadasz za niektórymi z nich, np. za konkretnym rodzajem mięsa, zmodyfikuj recepturę i przyrządź jedynie świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy.

Jak zrobić pasztet świąteczny?

Na samym początku powinno się przygotować mięso i warzywa do gotowania. Poszczególne kawałki (poza wątróbką) wystarczy pokroić w kostkę, a warzywa po prostu obrać. Następnie włożyć wszystko razem do garnka wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi i pieprzem. Całość zalać odpowiednią ilością wody (tak, aby przykryła ona wszystkie składniki) i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i zostawić na około 1,5 h.

Po tym czasie do garnka należy włożyć pokrojoną wątróbkę i czerstwe bułki. Wszystko to trzeba pozostawić do wystygnięcia, a w tym czasie dodane składniki nasiąkną wywarem. Gdy już ostygnie, kolejnym krokiem jest wyciągnięcie mięsa, warzyw i bułek oraz zmielenie ich przy pomocy maszynki (najlepiej trzykrotnie). W międzyczasie można również pokroić niewykorzystaną cebulę w kostkę i podsmażyć ją na patelni z olejem.

Zmieloną masę mięsno-warzywną powinno się odpowiednio doprawić pieprzem i innymi przyprawami (już bez ziela angielskiego i liści laurowych). Następnie wystarczy dorzucić do niego podsmażoną cebulkę i ponownie zmielić. Na koniec pozostaje jedynie dodanie jajek. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł w miarę puszysty i delikatny, to możesz oddzielić białka od żółtek. Wtedy żółtka dokłada się bezpośrednio do masy, a białka dopiero po ubiciu na sztywną pianę.

Formy do pieczenia pasztetu trzeba odpowiednio przygotować. Na samym początku należy wysmarować je masłem lub smalcem i obsypać bułką tartą. W kolejnym kroku przekłada się masę do foremek, a te wstawia się do piekarnika nagrzanego do około 180°C (w trybie dwie grzałki). Pasztet piecze się przez około 1,5 h. Po tym czasie zostawia się go do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej również schować go na noc do lodówki i zjeść dopiero następnego ranka. Wtedy nabierze zbitej konsystencji i nie będzie się kruszył przy krojeniu.

Z czym najlepiej podawać pasztet świąteczny?

Przepis na dobry pasztet świąteczny może się z pozoru wydawać nieco skomplikowany i czasochłonny. Jednak najwięcej czasu zabiera czekanie, aż skończy się proces gotowania, stygnięcia i pieczenia. Warto więc poświęcić na to cały wolny dzień.

Pojawia się również pytanie, z czym podawać świąteczny pasztet. W rzeczywistości wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale oto kilka naszych propozycji:

  • z domowym chlebem i ogórkiem kiszonym,
  • żurawiną,
  • sosami (np. chrzanowym czy majonezowym),
  • innymi przetworami.

Jeśli nie masz takich dodatków u siebie w domu, to zamów je z dostawą pod wskazany adres przy pomocy aplikacji InPost Fresh. Kurier przywiezie produkty pod drzwi lub do automatu Paczkomat, a w tym czasie można się już zająć przyrządzaniem potrawy.

Alternatywą dla mięsnej wersji jest świąteczny pasztet z fasoli. Sprawdzi się, gdy na stole widnieje zbyt dużo mięsnych dań lub gdy któryś z Twoich gości przebywa na diecie wegetariańskiej. Świąteczny pasztet można przygotować na kilka różnych sposobów. Zajmuje to trochę czasu, jednak satysfakcja ze smaku domowej potrawy z pewnością wynagrodzi poświęcenie.

Czytaj również