- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Pasztet świąteczny – sprawdzony przepis

Pasztet świąteczny – sprawdzony przepis
Choć kolacja wigilijna zazwyczaj odbywa się bez dań mięsnych (nie licząc, oczywiście, ryb), to w kolejnych dniach świąt można je już podawać. Jedną z propozycji jest tradycyjny pasztet świąteczny. Jak go jednak przyrządzić? Poznaj nasz przepis na pasztet bożonarodzeniowy i przygotuj go swojej rodzinie na święta!
Składniki niezbędne do przygotowania pasztetu świątecznego
Przygotowanie wykwintnego pasztetu świątecznego pochłania dość dużo czasu, jednak jest on tego wart. Domowa potrawa staje się o wiele lepsza niż ta kupiona ze sklepu – przeważnie nie zepsuje się tak szybko, a poza tym zawsze wiadomo, z czego dokładnie się składa. Przepis na dobry pasztet świąteczny zawiera w sobie listę następujących składników:
- mięso wołowe bez kości,
- mięso wieprzowe (np. łopatka),
- mięso drobiowe (np. udka z kurczaka),
- surowy boczek lub podgardle,
- wątróbka (cielęca, drobiowa lub wieprzowa),
- czerstwe bułki (najlepiej kajzerki),
- cebula,
- pietruszka,
- marchewka,
- seler,
- jajka,
- przyprawy – pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ostra papryka, suszony czosnek, cząber, majeranek (opcjonalnie również ziele angielski i liść laurowy),
- masło i bułka tarta do obsypania formy.
Przepisy na pasztet świąteczny, które możesz znaleźć w internecie czy w różnych książkach kucharskich, różnią się od siebie pod względem składników. Jeśli nie przepadasz za niektórymi z nich, np. za konkretnym rodzajem mięsa, zmodyfikuj recepturę i przyrządź jedynie świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy.
Jak zrobić pasztet świąteczny?
Na samym początku powinno się przygotować mięso i warzywa do gotowania. Poszczególne kawałki (poza wątróbką) wystarczy pokroić w kostkę, a warzywa po prostu obrać. Następnie włożyć wszystko razem do garnka wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi i pieprzem. Całość zalać odpowiednią ilością wody (tak, aby przykryła ona wszystkie składniki) i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i zostawić na około 1,5 h.
Po tym czasie do garnka należy włożyć pokrojoną wątróbkę i czerstwe bułki. Wszystko to trzeba pozostawić do wystygnięcia, a w tym czasie dodane składniki nasiąkną wywarem. Gdy już ostygnie, kolejnym krokiem jest wyciągnięcie mięsa, warzyw i bułek oraz zmielenie ich przy pomocy maszynki (najlepiej trzykrotnie). W międzyczasie można również pokroić niewykorzystaną cebulę w kostkę i podsmażyć ją na patelni z olejem.
Zmieloną masę mięsno-warzywną powinno się odpowiednio doprawić pieprzem i innymi przyprawami (już bez ziela angielskiego i liści laurowych). Następnie wystarczy dorzucić do niego podsmażoną cebulkę i ponownie zmielić. Na koniec pozostaje jedynie dodanie jajek. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł w miarę puszysty i delikatny, to możesz oddzielić białka od żółtek. Wtedy żółtka dokłada się bezpośrednio do masy, a białka dopiero po ubiciu na sztywną pianę.
Formy do pieczenia pasztetu trzeba odpowiednio przygotować. Na samym początku należy wysmarować je masłem lub smalcem i obsypać bułką tartą. W kolejnym kroku przekłada się masę do foremek, a te wstawia się do piekarnika nagrzanego do około 180°C (w trybie dwie grzałki). Pasztet piecze się przez około 1,5 h. Po tym czasie zostawia się go do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej również schować go na noc do lodówki i zjeść dopiero następnego ranka. Wtedy nabierze zbitej konsystencji i nie będzie się kruszył przy krojeniu.
Z czym najlepiej podawać pasztet świąteczny?
Przepis na dobry pasztet świąteczny może się z pozoru wydawać nieco skomplikowany i czasochłonny. Jednak najwięcej czasu zabiera czekanie, aż skończy się proces gotowania, stygnięcia i pieczenia. Warto więc poświęcić na to cały wolny dzień.
Pojawia się również pytanie, z czym podawać świąteczny pasztet. W rzeczywistości wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale oto kilka naszych propozycji:
- z domowym chlebem i ogórkiem kiszonym,
- żurawiną,
- sosami (np. chrzanowym czy majonezowym),
- innymi przetworami.
Jeśli nie masz takich dodatków u siebie w domu, to zamów je z dostawą pod wskazany adres przy pomocy aplikacji InPost Fresh. Kurier przywiezie produkty pod drzwi lub do automatu Paczkomat, a w tym czasie można się już zająć przyrządzaniem potrawy.
Alternatywą dla mięsnej wersji jest świąteczny pasztet z fasoli. Sprawdzi się, gdy na stole widnieje zbyt dużo mięsnych dań lub gdy któryś z Twoich gości przebywa na diecie wegetariańskiej. Świąteczny pasztet można przygotować na kilka różnych sposobów. Zajmuje to trochę czasu, jednak satysfakcja ze smaku domowej potrawy z pewnością wynagrodzi poświęcenie.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży