Choć kolacja wigilijna zazwyczaj odbywa się bez dań mięsnych (nie licząc, oczywiście, ryb), to w kolejnych dniach świąt można je już podawać. Jedną z propozycji jest tradycyjny pasztet świąteczny. Jak go jednak przyrządzić? Poznaj nasz przepis na pasztet bożonarodzeniowy i przygotuj go swojej rodzinie na święta!
Przygotowanie wykwintnego pasztetu świątecznego pochłania dość dużo czasu, jednak jest on tego wart. Domowa potrawa staje się o wiele lepsza niż ta kupiona ze sklepu – przeważnie nie zepsuje się tak szybko, a poza tym zawsze wiadomo, z czego dokładnie się składa. Przepis na dobry pasztet świąteczny zawiera w sobie listę następujących składników:
Przepisy na pasztet świąteczny, które możesz znaleźć w internecie czy w różnych książkach kucharskich, różnią się od siebie pod względem składników. Jeśli nie przepadasz za niektórymi z nich, np. za konkretnym rodzajem mięsa, zmodyfikuj recepturę i przyrządź jedynie świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy.
Na samym początku powinno się przygotować mięso i warzywa do gotowania. Poszczególne kawałki (poza wątróbką) wystarczy pokroić w kostkę, a warzywa po prostu obrać. Następnie włożyć wszystko razem do garnka wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi i pieprzem. Całość zalać odpowiednią ilością wody (tak, aby przykryła ona wszystkie składniki) i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i zostawić na około 1,5 h.
Po tym czasie do garnka należy włożyć pokrojoną wątróbkę i czerstwe bułki. Wszystko to trzeba pozostawić do wystygnięcia, a w tym czasie dodane składniki nasiąkną wywarem. Gdy już ostygnie, kolejnym krokiem jest wyciągnięcie mięsa, warzyw i bułek oraz zmielenie ich przy pomocy maszynki (najlepiej trzykrotnie). W międzyczasie można również pokroić niewykorzystaną cebulę w kostkę i podsmażyć ją na patelni z olejem.
Zmieloną masę mięsno-warzywną powinno się odpowiednio doprawić pieprzem i innymi przyprawami (już bez ziela angielskiego i liści laurowych). Następnie wystarczy dorzucić do niego podsmażoną cebulkę i ponownie zmielić. Na koniec pozostaje jedynie dodanie jajek. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł w miarę puszysty i delikatny, to możesz oddzielić białka od żółtek. Wtedy żółtka dokłada się bezpośrednio do masy, a białka dopiero po ubiciu na sztywną pianę.
Formy do pieczenia pasztetu trzeba odpowiednio przygotować. Na samym początku należy wysmarować je masłem lub smalcem i obsypać bułką tartą. W kolejnym kroku przekłada się masę do foremek, a te wstawia się do piekarnika nagrzanego do około 180°C (w trybie dwie grzałki). Pasztet piecze się przez około 1,5 h. Po tym czasie zostawia się go do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej również schować go na noc do lodówki i zjeść dopiero następnego ranka. Wtedy nabierze zbitej konsystencji i nie będzie się kruszył przy krojeniu.
Przepis na dobry pasztet świąteczny może się z pozoru wydawać nieco skomplikowany i czasochłonny. Jednak najwięcej czasu zabiera czekanie, aż skończy się proces gotowania, stygnięcia i pieczenia. Warto więc poświęcić na to cały wolny dzień.
Pojawia się również pytanie, z czym podawać świąteczny pasztet. W rzeczywistości wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale oto kilka naszych propozycji:
Jeśli nie masz takich dodatków u siebie w domu, to zamów je z dostawą pod wskazany adres przy pomocy aplikacji InPost Fresh. Kurier przywiezie produkty pod drzwi lub do automatu Paczkomat, a w tym czasie można się już zająć przyrządzaniem potrawy.
Alternatywą dla mięsnej wersji jest świąteczny pasztet z fasoli. Sprawdzi się, gdy na stole widnieje zbyt dużo mięsnych dań lub gdy któryś z Twoich gości przebywa na diecie wegetariańskiej. Świąteczny pasztet można przygotować na kilka różnych sposobów. Zajmuje to trochę czasu, jednak satysfakcja ze smaku domowej potrawy z pewnością wynagrodzi poświęcenie.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży