Pasztet wegetariański z soczewicy to propozycja nie tylko dla tych na diecie bezmięsnej. Z odpowiednimi dodatkami i przyprawami może posmakować także miłośnikom mięsa. Dowiedz się, jak przygotować bezmięsną wersję pasztetu krok po kroku i jakie składniki będą do tego potrzebne.
Znudziły Ci się tradycyjne pasztety lub planujesz wzbogacić swoją dietę o większą ilość warzyw? W takim razie wypróbuj przepis na pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy. Jest to ciekawa i przede wszystkim smaczna alternatywa, która sprawdzi się w codziennym jadłospisie, jak i na świątecznym stole. Pasztet można jeść razem z sałatką lub na kanapce.
Co ważne, przepis na pasztet z soczewicy jest łatwy do modyfikowania. Zamiast czerwonej soczewicy można sięgnąć po zieloną, dodać różne dodatki (marchewkę, pieczarki, cukinię itp.) i przede wszystkim pokombinować z przyprawami, aby pasztet powstał wedle smakowych preferencji.
Podstawą prostego przepisu z soczewicy są oczywiście nasiona tej rośliny strączkowej. Do uzyskania jednolitej, zbitej masy przyda się również kasza jęczmienna lub jaglana. Z dodatków można zdecydować się na marchewkę, pietruszkę lub ulubione grzyby i przygotować np. pasztet wegetariański z soczewicy i pieczarek. Aby zapewnić odpowiedni smak, przyda się także cebula i czosnek.
Niezbędnymi składnikami są oczywiście przyprawy. Przygotuj pieprz i sól, kmin rzymski, paprykę słodką i odrobinę wędzonej. Jeśli wolisz ostre smaki, dodaj do listy imbir, kurkumę lub curry, a nawet pieprz cayenne. W łagodniejszych wersjach sprawdzi się ziele angielskie, majeranek lub tymianek. Niezbędnym składnikiem jest również olej lub oliwa z oliwek. Do przygotowania pasztetu wegetariańskiego z zielonej soczewicy można użyć tych samych składników, a wyjdzie równie pyszny.
Wiesz już, jakie składniki będą potrzebne, teraz należy dowiedzieć się, jak zrobić pasztet z soczewicy. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a najbardziej czasochłonny jest sam proces pieczenia.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich warzyw. Obierz czosnek oraz cebulę i pokrój w kostkę lub półksiężyce. Jeśli przygotowujesz pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki, to obierz także to warzywo i pokrój na mniejsze kawałki lub starkuj. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż wszystkie warzywa. Dopraw je zielem angielskim (opcjonalnie także liściem laurowym, jednak pamiętaj, by po smażeniu je wyjąć) oraz pieprzem i solą.
W tym samym czasie ugotuj wybraną przez siebie kaszę i soczewicę. Instrukcję gotowania znajdziesz na opakowaniu produktu. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wsadź je do blendera, dopraw przyprawami i zmiksuj. Przełóż masę do keksówki, włóż do piekarnika i piecz w 180°C przez około 40 min. Po tym czasie Twój wegetariański pasztet z soczewicy będzie gotowy.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży