- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Pasztet wegetariański z soczewicy – co dodać, aby poprawić jego smak?

Pasztet wegetariański z soczewicy – co dodać, aby poprawić jego smak?
Pasztet wegetariański z soczewicy to propozycja nie tylko dla tych na diecie bezmięsnej. Z odpowiednimi dodatkami i przyprawami może posmakować także miłośnikom mięsa. Dowiedz się, jak przygotować bezmięsną wersję pasztetu krok po kroku i jakie składniki będą do tego potrzebne.
Pasztet wegetariański z soczewicy – dobra alternatywa dla tradycyjnego pasztetu
Znudziły Ci się tradycyjne pasztety lub planujesz wzbogacić swoją dietę o większą ilość warzyw? W takim razie wypróbuj przepis na pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy. Jest to ciekawa i przede wszystkim smaczna alternatywa, która sprawdzi się w codziennym jadłospisie, jak i na świątecznym stole. Pasztet można jeść razem z sałatką lub na kanapce.
Co ważne, przepis na pasztet z soczewicy jest łatwy do modyfikowania. Zamiast czerwonej soczewicy można sięgnąć po zieloną, dodać różne dodatki (marchewkę, pieczarki, cukinię itp.) i przede wszystkim pokombinować z przyprawami, aby pasztet powstał wedle smakowych preferencji.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia pasztetu wegetariańskiego z soczewicy?
Podstawą prostego przepisu z soczewicy są oczywiście nasiona tej rośliny strączkowej. Do uzyskania jednolitej, zbitej masy przyda się również kasza jęczmienna lub jaglana. Z dodatków można zdecydować się na marchewkę, pietruszkę lub ulubione grzyby i przygotować np. pasztet wegetariański z soczewicy i pieczarek. Aby zapewnić odpowiedni smak, przyda się także cebula i czosnek.
Niezbędnymi składnikami są oczywiście przyprawy. Przygotuj pieprz i sól, kmin rzymski, paprykę słodką i odrobinę wędzonej. Jeśli wolisz ostre smaki, dodaj do listy imbir, kurkumę lub curry, a nawet pieprz cayenne. W łagodniejszych wersjach sprawdzi się ziele angielskie, majeranek lub tymianek. Niezbędnym składnikiem jest również olej lub oliwa z oliwek. Do przygotowania pasztetu wegetariańskiego z zielonej soczewicy można użyć tych samych składników, a wyjdzie równie pyszny.
Jak krok po kroku przygotować pasztet wegetariański z soczewicy?
Wiesz już, jakie składniki będą potrzebne, teraz należy dowiedzieć się, jak zrobić pasztet z soczewicy. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a najbardziej czasochłonny jest sam proces pieczenia.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich warzyw. Obierz czosnek oraz cebulę i pokrój w kostkę lub półksiężyce. Jeśli przygotowujesz pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki, to obierz także to warzywo i pokrój na mniejsze kawałki lub starkuj. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż wszystkie warzywa. Dopraw je zielem angielskim (opcjonalnie także liściem laurowym, jednak pamiętaj, by po smażeniu je wyjąć) oraz pieprzem i solą.
W tym samym czasie ugotuj wybraną przez siebie kaszę i soczewicę. Instrukcję gotowania znajdziesz na opakowaniu produktu. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, wsadź je do blendera, dopraw przyprawami i zmiksuj. Przełóż masę do keksówki, włóż do piekarnika i piecz w 180°C przez około 40 min. Po tym czasie Twój wegetariański pasztet z soczewicy będzie gotowy.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży