pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane – przepis

4 grudnia 2023
5 min

Pieczarki marynowane są aromatyczną i smaczną przekąską. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako dodatek do różnych dań, ale również jako samodzielny posiłek. Zachwycą każdego, więc warto przygotować je nawet na zapas – w trakcie parapetówek czy świąt słoik takich grzybków znika w mgnieniu oka. Co będzie potrzebne do ich przyrządzenia?

 

Co przygotować do zrobienia pieczarek marynowanych?

Kluczowe będą przede wszystkim świeże i jędrne pieczarki. Uważamy, że nadają się do tego zarówno te duże, jak i małe. Niektórzy kroją je w paski, a inni używają całych (po uprzednim obraniu) – wybór pozostawiamy jednak Tobie!

Do przygotowania marynaty potrzebne będą:

  • olej roślinny;
  • czerwona cebula;
  • czosnek;
  • ocet;
  • woda;
  • sól i pieprz;
  • przyprawy (m.in. tymianek, rozmaryn i liść laurowy).

Wszystkie te składniki da się zakupić wraz z dostawą do domu za pomocą naszej aplikacji mobilnej InPost Fresh. Oprócz tego warto przygotować duży garnek, kilka słoików do przechowywania, deskę do krojenia, nóż oraz rondelek.

Pieczarki marynowane – przepis

Przepis na pieczarki marynowane z czosnkiem (czy w occie) jest naprawdę prosty. Na początek należy obrać i oczyścić pieczarki (usuwając przy tym ewentualne zabrudzenia pędzelkiem lub ściereczką). Następny krok stanowi zagotowanie wody w garnku, a potem wrzucenie do niej grzybków na około 2-3 min. Po upływie tego czasu trzeba je wyjąć i odsączyć.

W rondlu powinno się podgrzać wybrany olej roślinny, a gdy to się stanie, wrzucić do niego czerwoną cebulkę i czosnek – całość musi się delikatnie podsmażyć. Dalszy etap to schłodzenie zalewy, dolanie do niej octu oraz pieczarek i wszystkich przypraw. Mieszankę trzeba gotować przez około 15 min na wolnym ogniu, a potem ponownie ostudzić.

To jeszcze nie koniec! Nie pozostaje nic innego jak przelać marynowane pieczarki do słoików i umieścić je w lodówce. Są gotowe do spożycia od razu, ale smakują lepiej po odczekaniu kilku dni.

Jak zapasteryzować pieczarki marynowane?

Był to przepis na pieczarki marynowane bez pasteryzowania. Jak jednak przedłużyć ich żywotność? W garnku należy zagotować wodę, a potem umieścić w niej słoiki wypełnione pieczarkami. Trzeba trzymać je we wrzątku przez około 10-15 min, a gotowe można poznać po tym, że ich nakrętki będą wydawać charakterystyczny dźwięk kliknięcia po dotknięciu palcem. To naprawdę bardzo proste, spróbuj sam!

 

Czytaj również