- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Pieczarki marynowane – przepis

Pieczarki marynowane – przepis
Pieczarki marynowane są aromatyczną i smaczną przekąską. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako dodatek do różnych dań, ale również jako samodzielny posiłek. Zachwycą każdego, więc warto przygotować je nawet na zapas – w trakcie parapetówek czy świąt słoik takich grzybków znika w mgnieniu oka. Co będzie potrzebne do ich przyrządzenia?
Co przygotować do zrobienia pieczarek marynowanych?
Kluczowe będą przede wszystkim świeże i jędrne pieczarki. Uważamy, że nadają się do tego zarówno te duże, jak i małe. Niektórzy kroją je w paski, a inni używają całych (po uprzednim obraniu) – wybór pozostawiamy jednak Tobie!
Do przygotowania marynaty potrzebne będą:
- olej roślinny;
- czerwona cebula;
- czosnek;
- ocet;
- woda;
- sól i pieprz;
- przyprawy (m.in. tymianek, rozmaryn i liść laurowy).
Wszystkie te składniki da się zakupić wraz z dostawą do domu za pomocą naszej aplikacji mobilnej InPost Fresh. Oprócz tego warto przygotować duży garnek, kilka słoików do przechowywania, deskę do krojenia, nóż oraz rondelek.
Pieczarki marynowane – przepis
Przepis na pieczarki marynowane z czosnkiem (czy w occie) jest naprawdę prosty. Na początek należy obrać i oczyścić pieczarki (usuwając przy tym ewentualne zabrudzenia pędzelkiem lub ściereczką). Następny krok stanowi zagotowanie wody w garnku, a potem wrzucenie do niej grzybków na około 2-3 min. Po upływie tego czasu trzeba je wyjąć i odsączyć.
W rondlu powinno się podgrzać wybrany olej roślinny, a gdy to się stanie, wrzucić do niego czerwoną cebulkę i czosnek – całość musi się delikatnie podsmażyć. Dalszy etap to schłodzenie zalewy, dolanie do niej octu oraz pieczarek i wszystkich przypraw. Mieszankę trzeba gotować przez około 15 min na wolnym ogniu, a potem ponownie ostudzić.
To jeszcze nie koniec! Nie pozostaje nic innego jak przelać marynowane pieczarki do słoików i umieścić je w lodówce. Są gotowe do spożycia od razu, ale smakują lepiej po odczekaniu kilku dni.
Jak zapasteryzować pieczarki marynowane?
Był to przepis na pieczarki marynowane bez pasteryzowania. Jak jednak przedłużyć ich żywotność? W garnku należy zagotować wodę, a potem umieścić w niej słoiki wypełnione pieczarkami. Trzeba trzymać je we wrzątku przez około 10-15 min, a gotowe można poznać po tym, że ich nakrętki będą wydawać charakterystyczny dźwięk kliknięcia po dotknięciu palcem. To naprawdę bardzo proste, spróbuj sam!
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży