Pieczarki marynowane są aromatyczną i smaczną przekąską. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako dodatek do różnych dań, ale również jako samodzielny posiłek. Zachwycą każdego, więc warto przygotować je nawet na zapas – w trakcie parapetówek czy świąt słoik takich grzybków znika w mgnieniu oka. Co będzie potrzebne do ich przyrządzenia?
Kluczowe będą przede wszystkim świeże i jędrne pieczarki. Uważamy, że nadają się do tego zarówno te duże, jak i małe. Niektórzy kroją je w paski, a inni używają całych (po uprzednim obraniu) – wybór pozostawiamy jednak Tobie!
Do przygotowania marynaty potrzebne będą:
Wszystkie te składniki da się zakupić wraz z dostawą do domu za pomocą naszej aplikacji mobilnej InPost Fresh. Oprócz tego warto przygotować duży garnek, kilka słoików do przechowywania, deskę do krojenia, nóż oraz rondelek.
Przepis na pieczarki marynowane z czosnkiem (czy w occie) jest naprawdę prosty. Na początek należy obrać i oczyścić pieczarki (usuwając przy tym ewentualne zabrudzenia pędzelkiem lub ściereczką). Następny krok stanowi zagotowanie wody w garnku, a potem wrzucenie do niej grzybków na około 2-3 min. Po upływie tego czasu trzeba je wyjąć i odsączyć.
W rondlu powinno się podgrzać wybrany olej roślinny, a gdy to się stanie, wrzucić do niego czerwoną cebulkę i czosnek – całość musi się delikatnie podsmażyć. Dalszy etap to schłodzenie zalewy, dolanie do niej octu oraz pieczarek i wszystkich przypraw. Mieszankę trzeba gotować przez około 15 min na wolnym ogniu, a potem ponownie ostudzić.
To jeszcze nie koniec! Nie pozostaje nic innego jak przelać marynowane pieczarki do słoików i umieścić je w lodówce. Są gotowe do spożycia od razu, ale smakują lepiej po odczekaniu kilku dni.
Był to przepis na pieczarki marynowane bez pasteryzowania. Jak jednak przedłużyć ich żywotność? W garnku należy zagotować wodę, a potem umieścić w niej słoiki wypełnione pieczarkami. Trzeba trzymać je we wrzątku przez około 10-15 min, a gotowe można poznać po tym, że ich nakrętki będą wydawać charakterystyczny dźwięk kliknięcia po dotknięciu palcem. To naprawdę bardzo proste, spróbuj sam!
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży