W piątkowy lub sobotni wieczór warto zaskoczyć swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Najlepiej w postaci włoskiego przysmaku na cienkim cieście np. w wersji bezmięsnej, czyli pizzy wegetariańskiej! Przepis jest prosty, a jeszcze nie znalazła się osoba, której nie urzekłby widok drożdżowego placka w kształcie serca.
Za spód pizzy wegetariańskiej posłuży ciasto tradycyjne, składające się z mąki pszennej i drożdży. Aby je przygotować potrzebne będą:
Prawdziwym sekretem smacznej pizzy jest sposób wyrobu ciasta. Po złączeniu wszystkich wymienionych składników w misce należy ugniatać je ręcznie, dolewając przy tym oliwy, aż masa stanie się błyszcząca i delikatna w dotyku. Ten etap można oczywiście wykonać we dwójkę. Następnie, ciasto należy przykryć i odłożyć na minimum 30 min, aby drożdże zaczęły działać. Sekret udanego dania to ciasto na pizzę, które leżakowało w ciepłym miejscu co najmniej dobę. Dzięki temu będzie wyjątkowo smaczne. Dlatego do piątkowej randki warto zacząć przygotowywać się już w czwartek!
Ile ma kcal pizza wegetariańska? Ciasto z tego przepisu to łącznie około 2500 kcal. Przy czym należy pamiętać, że wystarcza go na zrobienie kilku placków. Czy możliwe jest jednak uzyskanie dietetycznej pizzy wegetariańskiej? Jak najbardziej tak! Wystarczy zamienić mąkę pszenną na inny rodzaj oraz zmniejszyć porcje posiłkowe.
Jakie dodatki do pizzy wegetariańskiej odpadają? Na pewno te, które pochodzą ze zwierząt, w tym należy uwzględnić owocowe morza i ryby. Ponadto warto porozmawiać z ukochaną osobą i dowiedzieć się, jakich produktów unika.
Do najlepszych warzyw, które będą gwarancją dobrego smaku dania, należą:
W przypadku pomidora nie można przesadzić z jego ilością. Inaczej warzywo puści zbyt dużo wody i rozmoczy ciasto. Całość należy przyprawić pieprzem, oregano oraz solą.
Składniki pizzy wegetariańskiej mają wpływ na to, czy finalnie będzie można cieszyć się posiłkiem na chrupiącym cieście, czy na twardym i gumowym. Po pierwsze, warzywa takie jak cukinia, pomidory i ogórki zawierają w sobie dużo wody i warto dodać je na wierzch, dzięki czemu pizza w piekarniku nie ulegnie zbyt dużemu wysuszeniu.
Po drugie, istotna jest temperatura pieczenia. Im więcej stopni, tym krócej piec powinna się pizza. Najlepiej trzymać się sprawdzonego sposobu tj. 180°C na 15 min, a w razie potrzeby 20 min. Włoska pizza na cienkim cieście to doskonały pomysł na romantyczną kolację i najlepszy sposób na trafienie do serca danej osoby poprzez żołądek!
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży