- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przekąski na grilla

Przekąski na grilla
Wraz z początkiem maja w wielu miejscach w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy i trwa nieprzerwanie aż do końca września. Na osiedlowych ogródkach roztacza się zapach przepysznych przekąsek grillowych. Jeśli i Ty planujesz tego typu imprezę, to poznaj kilka ciekawych pomysłów na przystawki i łatwe przekąski na grilla.
Przekąski na grilla – ciekawe przepisy na wspaniałe przekąski do dań z grilla
Co przychodzi Ci pierwsze do głowy, gdy myślisz o potrawach z grilla? Karkówka, kiełbasa i szaszłyki? To taki standard. Jeżeli jednak chcesz nieco urozmaicić menu i zaskoczyć czymś swoich gości, to z pewnością zainteresują Cię ciekawe pomysły na przystawki na grilla:
- Grillowane szparagi w boczku – warzywa wystarczy wcześniej umyć, oderwać końcówki i owinąć boczkiem, a na koniec położyć na ruszt grilla.
- Grillowany arbuz z fetą – to wyjątkowe danie, które łączy w sobie słodki smak arbuza z wytrawnymi dodatkami. Arbuza należy pokroić w trójkąty i doprawić przyprawami, takimi jak plasterki czosnku, oliwa oraz pieprz i sól. Na wierzch wyłożyć fetę i ugrillować. Przed podaniem można również posypać świeżymi liśćmi mięty.
- Kukurydza z grilla w sosie – kolbę można skropić oliwą z oliwek, sosem słodko-kwaśnym lub masłem ziołowym.
- Grillowane krewetki – można je przygotować w formie szaszłyków lub wyłożyć pojedynczo. Najprostszy przepis na tę przystawkę na grilla wymaga jedynie skropienia krewetek oliwą, a po przyrządzeniu, podawania z solą, masłem i sokiem z cytryny.
- Camembert grillowany z żurawiną – cały ser należy owinąć w folię aluminiową i postawić na grillu. Gdy już będzie gotowy, podać na stół razem z żurawiną i kawałkami bagietki.
Niektóre z tych pomysłów posłużą także jako fit przekąski na grilla. Wśród Twoich gości mogą pojawić się również dzieci. Nie zapomnij więc także o najmłodszych. Jakie przekąski na grilla dla dzieci warto przygotować?
- Mini hamburgery,
- Mini hot-dogi,
- Szaszłyki z owoców,
- Kiełbaski lub parówki w cieście francuskim,
- Mini pizze z grilla,
- Tosty z grilla.
Pamiętaj jednak, że dzieci często mają dość wymagające kubki smakowe. Jeśli więc przyrządzasz dla nich pizzę, to postaw raczej na standardowe składniki, takie jak ser i szynka. Grillowane bakłażany, paprykę i ser feta raczej zostaw w menu dla dorosłych. Postaraj się przygotować również małe, poręczne porcje, po które dzieci chętniej sięgają.
Pomysły na ciepłe przekąski z grilla
Wyszukane mięsa, takie jak stek wołowy, z pewnością nie zaliczają się do grupy tanich przekąsek na grilla, jednak warto nimi zaskoczyć swoich gości. Warto również postawić na nieco bardziej tradycyjne mięsa. W naszej kulturze z pewnością przyjęły się już takie potrawy jak kiełbasa z grilla, karkówka czy szaszłyki mięsno-warzywne. Można je przyrządzić z kawałkami kurczaka lub indyka i przełożyć cebulą, cukinią i papryką.
Pomysły na zimne przekąski na grilla
Poza ciepłymi, pysznymi przekąskami na grilla, nie może zabraknąć również tych podawanych na zimno. Stanowią idealne dopełnienie do nieco ciężkich, mięsnych potraw. Na co można postawić? Przede wszystkim sprawdzą się różnego typu sałatki. Oto kilka propozycji, które mogą przypaść Tobie i Twoim gościom do gustu:
- Tradycyjna sałatka grecka – potrzebne będą do tego świeże warzywa, takie jak ogórek, pomidor, czerwona cebula i oliwki oraz feta.
- Sałatka caprese – jest to jedna z prostszych sałatek, które często cieszą się uznaniem wśród gości. Potrzebne będą jedynie mozzarella i pomidory pokrojone w plastry i przełożone między sobą. Do tego oliwa, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku oraz liście bazylii.
- Lekka sałatka ziemniaczana – najlepiej sprawdzą się tu małe, młode ziemniaki, ugotowane i pokrojone w kostkę lub przecięte na pół (wszystko zależy od ich rozmiaru). Wystarczy je wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, koperkiem i posiekanym szczypiorkiem. Do tego ulubione przyprawy i gotowe!
- Sałatka z grillowanym serem halloumi – skoro grill jest uruchomiony, to można go wykorzystać także do przygotowania zimnych przekąsek. Ugrillowany ser należy połączyć z warzywami, takimi jak np. pomidor, ogórek, grillowany bakłażan oraz rukola. Do tego oliwa i ulubiony zestaw przypraw.
Sałatki to jednak niejedyne pomysły na zimne, zdrowe przekąski na grilla. Oprócz tego można zdecydować się także na:
- Bruschettę z pomidorami – bagietkę wystarczy pokroić na małe kromeczki i wyłożyć je salsą z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem świeżej bazylii.
- Hummus z warzywami – takimi jak marchewka, papryka czy seler naciowy pokrojonymi w słupki.
- Nachosy z dipem serowym.
- Koreczki z oliwkami.
- Owoce pokrojone na kawałki – w tym m.in. arbuz, truskawki, pomarańcze lub jakiekolwiek inne sezonowe owoce.
Proste przekąski na grilla w wersji bez mięsa
Przy organizacji grilla warto wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe swoich potencjalnych gości. Jeśli wśród nich znajdują się wegetarianie lub weganie, to wcale nie oznacza, że nie musisz ich zapraszać! Jest dużo różnorodnych pomysłów na przekąski na grilla w wersji bezmięsnej:
- Grillowane szaszłyki z warzywami i tofu,
- Grillowane szparagi,
- Boczniaki z grilla,
- Kukurydza z grilla,
- Nadziewane pieczarki,
- Grillowane bataty z dipem,
- Alternatywne wersje mięsa, takie jak bezmięsne kiełbaski itp.
Istnieje duża szansa, że masz już odpowiedź na pytanie „Co na grilla?”. Przekąski w różnorodnej postaci, zwłaszcza te bardziej wyszukane, mogą jednak zająć nieco czasu przy przygotowaniu. Na szczęście istnieje kilka prostych metod na przyspieszenie tego procesu.
Jak szybko zrobić przekąski na grilla?
Jeśli nie chcesz stracić całego dnia na przyrządzanie potraw, to możesz zdecydować się na większość szybkich przekąsek na grilla. Skorzystaj więc ze składników, które się szybko grillują. Zalicza się do nich ser halloumi, kurczak, krewetki, boczek czy owoce. Aby przyspieszyć nieco proces przygotowywania posiłków na grilla, można skorzystać z gotowych mieszanek przypraw lub marynat. Wiele takich kompozycji można znaleźć w aplikacji InPost Fresh.
Istnieją również sposoby na przyspieszenie samego procesu grillowania. Warto korzystać z akcesoriów, takich jak folia aluminiowa i zawijać w nie np. warzywa czy ziemniaki. Oczywistym sposobem wydaje się również zwiększenie temperatury grillowania, jednak należy przy tym uważać, aby nie spalić przekąsek. Można również przygotować mniejsze porcje, dzięki czemu szybciej się ugrillują.
Z czym warto podawać przekąski na grilla?
Jeśli główne dania, przekąski i zimne przystawki grillowe są już zaplanowane, to zostaje jedynie ostatni etap przygotowań przed rozpoczęciem grillowania. W końcu należy również zaopatrzyć stół w różne sosy do mięsa i warzyw. Na jakie dipy można postawić?
- Grecki sos tzatziki,
- Meksykańskie guacamole, czyli pasta z awokado,
- Sos tatarski,
- Sos czosnkowy,
- Sos musztardowy,
- Oliwa z oliwek,
- Ketchup (w wersji pikantnej i łagodnej).
Jeśli planujesz grilla z dala od domu, np. na działce czy przy jeziorze, w domku letniskowym i nie masz zbyt wiele naczyń do dyspozycji, to warto zaopatrzyć się także w te papierowe jednorazowego użytku. Sprawdzą się szczególnie na przyjęciu z dziećmi – nie trzeba się będzie martwić o przypadkowo potłuczoną zastawę.
Jedzenie na przyjęciu grillowym odgrywa kluczową rolę, ale nie można zapomnieć także o przygotowaniu napojów. W ciepłe dni sprawdzą się różnego rodzaju lemoniady (np. ta tradycyjne, z cytrusami i listkami mięty), kompoty czy mrożone herbaty. Wiesz już, jakie przekąski na grilla można przygotować, a także jak sprawić, by ugrillowały się nieco szybciej. Pamiętaj, by zadbać o preferencje swoich gości tak, aby każdy miał coś do zjedzenia dla siebie. Przyrządź coś dla dzieci, wegetarian, a przy tym nie zapomnij również o lekkich i zdrowych przekąskach dla wszystkich!
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży