- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na amerykański burger – hamburger

Przepis na amerykański burger – hamburger
Amerykański burger jest znany i uwielbiany na całym świecie! Pyszna bułka, soczyste mięso i zaledwie kilka dodatków. Przygotowanie hamburgera amerykańskiego według przepisu jest bardzo proste i każdy może bez trudu zrobić go samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak wykonać klasyczną kanapkę z USA we własnej kuchni!
Amerykański burger – przepis na klasyczną amerykańską kanapkę
Przepis na prawdziwego hamburgera po amerykańsku bazuje na kilku prostych składnikach. Wszelkie szalone kombinacje, które można spotkać w restauracjach, to wariacje wokół tego samego niezawodnego klasyka. Jednak siłą burgerów amerykańskich są wysokiej jakości składniki. Najważniejsze jest soczyste mięso oraz bułka, którą warto kupić w sprawdzonej piekarni lub upiec samodzielnie.
Tradycyjne dodatki do amerykańskiego burgera
Klasyczny amerykański hamburger wymaga zakupu następujących składników: bułek pszennych z sezamem lub maślanych, mielonej wołowiny, surowego boczku w plastrach, cebuli, pomidora, ogórka konserwowego, sałaty, majonezu, ketchupu, musztardy, cheddaru, soli i pieprzu. Stopień ostrości ketchupu czy musztardy można dopasować do własnych preferencji, aby burger był jak najsmaczniejszy.
Amerykański burger – sposób przygotowania
Zapewne zastanawiasz się, jak zrobić amerykańskiego burgera? Przepis jest łatwiejszy, niż mogłoby się wydawać. Oto instrukcja krok po kroku:
- Mięso dopraw solą i pieprzem, a potem uformuj z niego kotlety. Na jednego burgera przyda się około 150 g mięsa.
- Pokrój ogórki, pomidory i cebulę w plasterki. Umyj i osusz liście sałaty.
- Zabierz się za sos – wymieszaj majonez, ketchup i musztardę w proporcji 3:2:1. Możesz dodać do tego także drobno posiekanego ogórka konserwowego.
- Rozgrzej patelnię i umieść na niej plastry boczku. Pamiętaj, aby na patelnię nie wlewać oleju ani oliwy. Tłuszcz wytopi się z boczku. Podsmażaj mięso, aż będzie chrupiące i odłóż bekon na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Na tłuszczu z boczku podpiecz wewnętrzne części rozkrojonych bułek. Podsmażaj, aż się zarumienią.
- Po zdjęciu bułek na patelni umieść kotlety i podsmażaj je około 3 min z jednej strony, a następnie odwróć na drugą stronę. Połóż na nie po 2 plastry sera i podsmażaj kolejne 3 min lub nieco dłużej. Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia najbardziej Ci odpowiada. Im dłużej podsmażasz mięso, tym bardziej będzie wypieczone i mniej wilgotne.
- Bułki posmaruj sosem. Na spód połóż sałatę, a następnie kotlety z serem. Dodaj bekon, ogórka, pomidora i cebulę. Przykryj całość górną częścią bułki i gotowe.
Jak widzisz, amerykańskie burgery to nic trudnego! Składniki można kupić właściwie w każdym markecie, a jeśli masz taką możliwość, skorzystaj z pomidorów z własnego ogródka czy ogórków z domowych przetworów. Warto też rozważyć samodzielne upieczenie bułek, ale trzeba mieć na uwadze, że to znacznie wydłuża proces przygotowywania burgerów. Trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, a później się upiecze. Takie danie to idealna propozycja na obiad, grilla, a także na imprezę.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży