amerykański burger – hamburger

Przepis na amerykański burger – hamburger

7 lutego 2023
5 min

Amerykański burger jest znany i uwielbiany na całym świecie! Pyszna bułka, soczyste mięso i zaledwie kilka dodatków. Przygotowanie hamburgera amerykańskiego według przepisu jest bardzo proste i każdy może bez trudu zrobić go samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak wykonać klasyczną kanapkę z USA we własnej kuchni!

Amerykański burger – przepis na klasyczną amerykańską kanapkę

Przepis na prawdziwego hamburgera po amerykańsku bazuje na kilku prostych składnikach. Wszelkie szalone kombinacje, które można spotkać w restauracjach, to wariacje wokół tego samego niezawodnego klasyka. Jednak siłą burgerów amerykańskich są wysokiej jakości składniki. Najważniejsze jest soczyste mięso oraz bułka, którą warto kupić w sprawdzonej piekarni lub upiec samodzielnie.

Tradycyjne dodatki do amerykańskiego burgera

Klasyczny amerykański hamburger wymaga zakupu następujących składników: bułek pszennych z sezamem lub maślanych, mielonej wołowiny, surowego boczku w plastrach, cebuli, pomidora, ogórka konserwowego, sałaty, majonezu, ketchupu, musztardy, cheddaru, soli i pieprzu. Stopień ostrości ketchupu czy musztardy można dopasować do własnych preferencji, aby burger był jak najsmaczniejszy.

Amerykański burger – sposób przygotowania

Zapewne zastanawiasz się, jak zrobić amerykańskiego burgera? Przepis jest łatwiejszy, niż mogłoby się wydawać. Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Mięso dopraw solą i pieprzem, a potem uformuj z niego kotlety. Na jednego burgera przyda się około 150 g mięsa.
  2. Pokrój ogórki, pomidory i cebulę w plasterki. Umyj i osusz liście sałaty.
  3. Zabierz się za sos – wymieszaj majonez, ketchup i musztardę w proporcji 3:2:1. Możesz dodać do tego także drobno posiekanego ogórka konserwowego.
  4. Rozgrzej patelnię i umieść na niej plastry boczku. Pamiętaj, aby na patelnię nie wlewać oleju ani oliwy. Tłuszcz wytopi się z boczku. Podsmażaj mięso, aż będzie chrupiące i odłóż bekon na ręcznik papierowy do odsączenia.
  5. Na tłuszczu z boczku podpiecz wewnętrzne części rozkrojonych bułek. Podsmażaj, aż się zarumienią.
  6. Po zdjęciu bułek na patelni umieść kotlety i podsmażaj je około 3 min z jednej strony, a następnie odwróć na drugą stronę. Połóż na nie po 2 plastry sera i podsmażaj kolejne 3 min lub nieco dłużej. Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia najbardziej Ci odpowiada. Im dłużej podsmażasz mięso, tym bardziej będzie wypieczone i mniej wilgotne.
  7. Bułki posmaruj sosem. Na spód połóż sałatę, a następnie kotlety z serem. Dodaj bekon, ogórka, pomidora i cebulę. Przykryj całość górną częścią bułki i gotowe.

Jak widzisz, amerykańskie burgery to nic trudnego! Składniki można kupić właściwie w każdym markecie, a jeśli masz taką możliwość, skorzystaj z pomidorów z własnego ogródka czy ogórków z domowych przetworów. Warto też rozważyć samodzielne upieczenie bułek, ale trzeba mieć na uwadze, że to znacznie wydłuża proces przygotowywania burgerów. Trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, a później się upiecze. Takie danie to idealna propozycja na obiad, grilla, a także na imprezę.

Czytaj również