Amerykański burger jest znany i uwielbiany na całym świecie! Pyszna bułka, soczyste mięso i zaledwie kilka dodatków. Przygotowanie hamburgera amerykańskiego według przepisu jest bardzo proste i każdy może bez trudu zrobić go samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak wykonać klasyczną kanapkę z USA we własnej kuchni!
Przepis na prawdziwego hamburgera po amerykańsku bazuje na kilku prostych składnikach. Wszelkie szalone kombinacje, które można spotkać w restauracjach, to wariacje wokół tego samego niezawodnego klasyka. Jednak siłą burgerów amerykańskich są wysokiej jakości składniki. Najważniejsze jest soczyste mięso oraz bułka, którą warto kupić w sprawdzonej piekarni lub upiec samodzielnie.
Klasyczny amerykański hamburger wymaga zakupu następujących składników: bułek pszennych z sezamem lub maślanych, mielonej wołowiny, surowego boczku w plastrach, cebuli, pomidora, ogórka konserwowego, sałaty, majonezu, ketchupu, musztardy, cheddaru, soli i pieprzu. Stopień ostrości ketchupu czy musztardy można dopasować do własnych preferencji, aby burger był jak najsmaczniejszy.
Zapewne zastanawiasz się, jak zrobić amerykańskiego burgera? Przepis jest łatwiejszy, niż mogłoby się wydawać. Oto instrukcja krok po kroku:
Jak widzisz, amerykańskie burgery to nic trudnego! Składniki można kupić właściwie w każdym markecie, a jeśli masz taką możliwość, skorzystaj z pomidorów z własnego ogródka czy ogórków z domowych przetworów. Warto też rozważyć samodzielne upieczenie bułek, ale trzeba mieć na uwadze, że to znacznie wydłuża proces przygotowywania burgerów. Trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, a później się upiecze. Takie danie to idealna propozycja na obiad, grilla, a także na imprezę.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży