Burek to wypiek z cienkiego ciasta, bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich – jest dostępny w niemal każdej piekarni i cukierni na terenie Turcji, Albanii, Bułgarii czy Chorwacji. Istnieją nawet specjalne sklepy "byrektore", które oferują szeroki wybór burków z różnym nadzieniem! W Polsce nie każdy kojarzy ten przysmak, chociaż sprawdzi się zarówno jako główny posiłek, jak i przekąska w ciągu dnia. Jak przygotować burek? Przepisy znajdziesz poniżej.
Czym właściwie jest burek? To wypiek przygotowywany na bazie cienkiego ciasta niedrożdżowego – najczęściej filo lub yufka, chociaż można również spotkać wersje wykorzystujące ciasto francuskie. Nazwa tego przysmaku została zaczerpnięta od tureckiego czasownika "bur", które można przetłumaczyć w języku polskim na "zawijać lub zakręcać". Burek występuje jednak nie tylko w Turcji – jest powszechnie dostępny także w Chorwacji, Czarnogórze, Albanii, Bułgarii, Kosowe i Macedonii Północnej. W zależności od regionu jest podawany w formie zbliżonej do greckiej pity lub jako wielowarstwowy naleśnik podzielony na trójkątne porcje. W Turcji można spotkać również Sigara böreği, czyli burek w kształcie cygara.
Do środka tureckiego wypieku wkłada się różny farsz. Najczęściej można spotkać burek nadziewany mięsem mielonym (jagnięcym lub wołowym), warzywami (głównie szpinakiem) lub serem. Inne składniki wykorzystywane jako nadzienie to: ziemniaki, pietruszka, kiełbasa i kapusta. W kuchni arabskiej potrawa burek jest także doprawiana kurkumą i gałką muszkatołową, które nadają charakterystyczny smak. Co ciekawe, istnieje także przepis burek na słodko, z dodatkiem rodzynek i migdałów. Burek to niewątpliwie idealny przepis na kolację
Możesz przygotować burek, wykorzystując gotowe ciasto filo, dostępne na półkach sklepowych w dużych supermarketach lub wyrobić je własnoręcznie. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, to musisz wiedzieć, że przepis na ciasto burek jest wymagający – wyrabianie tego ciasta wymaga niemałej wprawy w wałkowaniu i rozciąganiu, a ponadto jest czasochłonne. Co będzie potrzebne?
Burek – przepis na ciasto
Turecki burek – składniki na nadzienie z mięsem
Warzywny burek ze szpinakiem – składniki
Burek danie z serem
Pierwszym etapem przygotowania tureckiego burka jest wyrabianie ciasta, ale możesz znacząco skrócić czas wykonania całej potrawy, decydując się na ciasto filo lub yufka dostępne w supermarketach. Jeśli jednak chcesz przygotować burek od podstaw, poniżej znajdziesz przepis.
Ciasto na burek – przepis
Burek – przepis z mięsem
Przygotowanie nadzienia na burek jest znacznie łatwiejsze. W przypadku wersji mięsnej wystarczy pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni aż do zeszklenia. Następnie dodać mięso i doprawić przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Burek – przepis ze szpinakiem
W przypadku wersji warzywnej również nie objedzie się bez patelni. Na początku na jej powierzchni należy umieścić masło i czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie szpinak i przyprawy. Po zdjęciu z ognia dodać ser feta i suszone pomidory, a później dokładnie wymieszać.
Burek – przepis z serem
Przepis na burek z serem jest najprostszy do wykonania. Wystarczy wymieszać twaróg z fetą na gładką masę, a następnie dodać resztę składników.
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży