InPost Fresh

Przepis na burrito

9 lutego 2023
5 min

Burrito to danie, które wywodzi się z Meksyku. Składa się z aromatycznego chili con carne, ryżu po meksykańsku oraz dodatków jak kolendra czy roztopiony ser. To wszystko zamknięte jest w pszennej tortilli. Poznaj przepis na oryginalne meksykańskie burrito i przenieś różnorodne smaki tej kuchni do swojego domu!

Przepis na burrito, czyli charakterystyczne meksykańskie danie

Przepis na tradycyjne burrito meksykańskie składało się z niewielu składników. W pszennej tortilli kucharze zawijali jeden rodzaj mięsa, trochę fasoli i kukurydzy. Obecnie jednak uznaje się, że danie jest elementem kuchni Tex-Mex, czyli połączenia Teksasu z Meksykiem. Gdy burrito rozpowszechniło się na południu Stanów Zjednoczonych, przepis został urozmaicony o ryż po meksykańsku, a samo mięso do burrito zaczęto przygotowywać w towarzystwie sosu pomidorowego. Jak zrobić burrito w takiej wersji? Przede wszystkim należy zacząć od składników.

Przepis na burrito – składniki

Lista składników na burrito może wydawać się nieco długa. Jeśli zależy Ci na szybszym przygotowaniu, możesz kupić gotowe tortille pszenne, najlepiej te o średnicy 30 cm, bo wtedy zawijanie placków będzie znacznie prostsze. Możesz jednak przygotować je samodzielnie. Wystarczy do tego mąka, roztopione masło lub olej, sól i wrząca woda. Pozostałe składniki na farsz do burrito można podzielić na dwie części. Do przygotowania ryżu po meksykańsku potrzebny będzie główny składnik, czyli ryż biały, a także sos pomidorowy – można użyć przecieru lub krojonych pomidorów z puszki. Co ważne, należy też przygotować bulion, cebulę i czosnek oraz olej do smażenia.

Do chili con carne wybiera się mielone mięso wołowe – zaleca się w tym przypadku użycie łopatki lub karczka. Potrzebna będzie również puszka czerwonej fasoli oraz kukurydzy. Sos do mięsa robi się z pomidorów w puszcze lub przecieru. Tak jak w przypadku ryżu, tutaj również przyda się cebula, czosnek oraz olej do smażenia. Niezbędnym elementem kuchni meksykańskiej są odpowiednie przyprawy. W tradycyjnym przepisie na burrito konieczne jest użycie ostrej papryki, chili, soli i pieprzu, a także kminu rzymskiego i oregano.

 

Jak zrobić i co dodać do klasycznego burrito?

Przygotowywanie burrito można zacząć w dowolnej kolejności, jednak by zaoszczędzić czas, warto użyć dwóch palników i w tym samym momencie przyrządzać ryż i chili. Jeśli chodzi o ryż po meksykańsku, to na samym początku należy pokroić cebulę i obrać czosnek. Następnie na patelni rozgrzać olej i chwilę podsmażyć suchy ryż, aż do zarumienienia. Potem dolać przygotowany bulion i dodać przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki). Na koniec trzeba dorzucić cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, a całość zamieszać. Ryż gotuje się około 20 min, jednak w międzyczasie warto sprawdzać, czy płyn za bardzo nie odparował.

Do przyrządzenia mięsa do burrito potrzebna będzie pokrojona w kostkę cebula i czosnek. Należy je zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać przyprawy (chili, kmin rzymski i oregano), wymieszać i po chwili dorzucić zmielone mięso. Podczas smażenia ważne jest, aby pamiętać o regularnym mieszaniu i rozdzieleniu mięsa na mniejsze kawałki. Gdy mięso będzie już gotowe, trzeba dodać do niego pomidory z puszki lub przecier oraz odcedzoną fasolę i kukurydzę. Całość powinna gotować się około 10 min. Wszystko można przyprawić dla smaku pieprzem, solą i jeśli będzie niewystarczająco ostre, papryką lub chili.

Główne elementy przepisu na meksykańskie burrito są już gotowe. Teraz wystarczy rozłożyć placek tortilli i na środku w formie prostokąta ułożyć ryż, na nim mięso i posypać startym żółtym serem. Do tego można dodać pokrojone w kostkę lub plastry awokado oraz kolendrę. Teraz przyszedł najtrudniejszy moment, czyli poprawne zawinięcie burrito. Zegnij dolne boki, a następnie całą dolną częścią tortilli zakryj farsz. Następnie zegnij górne boki i połóż na nich burrito. Możesz wspomóc się filmikami z internetu, żeby opanować tę technikę. Zawinięte burrito należy podgrzać w elektrycznym grillu lub na patelni.

O czym należy pamiętać podczas przygotowania burrito?

W tradycyjnym przepisie na burrito uwzględnia się również sposób jego podania. Częstym dodatkiem do dania jest śmietana, która ma złagodzić ostry smak oraz guacamole. Do przygotowania potrzebne będzie awokado, czerwona cebula oraz papryka chili i kolendra. Miąższ z awokado należy rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami, a całość skropić sokiem z limonki.

Sposób przygotowania klasycznego burrito może wydawać się nieco czasochłonny. Jeśli jesteś zwolennikiem szybkich przepisów na obiad, a w ciągu dnia nie masz czasu na gotowanie, to możesz rozłożyć sobie poszczególne kroki gotowania na kilka dni. Zarówno ryż, jak i chili con carne można przyrządzić poprzedniego dnia lub wieczoru i pozostawić na noc w lodówce. W ten sposób po powrocie z pracy wystarczy jedynie wszystko podgrzać i zawinąć w tortillę. Burrito to smaczne meksykańskie danie, które można samodzielnie przygotować w domu. Znasz już stosunkowo prosty przepis na burrito, więc teraz wystarczy zadbać o niezbędne składniki i przygotować to wyśmienite danie.

Czytaj również